Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011

Ταινία El Bulli: Cooking in Progress


Mη χάσετε αύριο, Δευτέρα 19/9, την ταινία El Bulli: Cooking in Progress που προβάλλεται στον κινηματογράφο Αττικόν στα πλαίσια του φεστιβάλ κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας.
Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που αφορά το διάσημο εστιατόριο El Bulli του πασίγνωστου Ισπανού σεφ -και για πολλούς πατέρα της μοριακής γαστρονομίας- Ferran Adria, το οποίο φέτος κλείνει τις πόρτες του μετά από πολλές επιτυχημένες χρονιές λειτουργίας και συνεχείς βραβεύσεις σε διεθνές επίπεδο.
Η περιγραφή της ταινίας στο πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

Έξι μήνες κλείνει κάθε χρόνο το εστιατόριό του ο καλύτερος σεφ του κόσμου, ο Ισπανός Φεράν Αντριά, για να προετοιμάσει τα καινούργια του πιάτα. Φέτος, όμως, το El Bulli κλείνει για πάντα, και ο μάγος σεφ αφήνει για τελευταία φορά την κάμερα να πειραματιστεί μαζί του.

Η προβολή είναι στις 20:15, στον κινηματογράφο Αττικόν.
Την ταινία θα παρουσιάσουν η σεφ του εστιατορίου Funky Gourmet Γεωργιάννα Χειλιαδάκη (που μαθήτευσε στο πλευρό του Αντριά) και ο κριτικός γεύσης του περιοδικού Αθηνόραμα, Δημήτρης Αντωνόπουλος.

Υ.Γ. Περισσότερα για το El Bulli και για τα τελευταία σχέδια του Ferran Adria, διαβάστε εδώ.
Y.Γ. Το τρέιλερ της ταινίας, με αγγλικούς υπότιτλους.


Εστιατόριο Ψωμί κι αλάτι στο Χαλάνδρι

Πολλές είναι οι εκφράσεις και οι παροιμίες της γλώσσας μας που αναφέρονται στο ψωμί (βγάζω το ψωμί μου, θα πούμε το ψωμί ψωμάκι, για ένα κομμάτι ψωμί, έφαγε τα ψωμιά του) και στο αλάτι (θα τον κάνω τ' αλατιού, όσα είπαμε νερό κι αλάτι, σε ξένο φαΐ αλάτι μη ρίχνεις), αλλά αυτή που συνδυάζει και τα δύο, "φάγαμε μαζί ψωμί κι αλάτι", είναι ιδιαίτερη, γιατί συνδέει τις δύο πιο σημαντικές ουσίες της ανθρώπινης διατροφής με μία από τις σημαντικότερες αξίες της ανθρώπινης δραστηριότητας: τη φιλία. Η έκφραση αυτή χρησιμοποιείται για να δηλώσουν δύο άνθρωποι ότι τους συνδέουν ισχυροί δεσμοί φιλίας και μεγάλης οικειότητας που προέρχονται από μακρά γνωριμία στο παρελθόν.
Γι' αυτόν το λόγο, λοιπόν, θεωρώ πως το Ψωμί & αλάτι είναι ένα από τα πιο όμορφα ονόματα εστιατορίων στην πόλη μας, αφού αναφέρεται σε μια φράση που συνδέει το φαγητό με τη φιλία και συμπυκνώνει τόσο εύστοχα τη σημασία της ταυτόχρονης άσκησης των δύο αυτών δραστηριοτήτων του ανθρώπου (της τροφής και της συνανασ-τροφής) στην παράδοση της χώρας μας. Πράγματι, αν το καλοσκεφτούμε, ο Έλληνας δεν έχει άλλο τρόπο καλύτερο για να δείξει σε κάποιον την αγάπη του και την εκτίμησή του από το να του κάνει το τραπέζι...
Εκτός από το όνομα, ψωμί κι αλάτι ειναι και το καλοσώρισμα στο κατάστημα του γνωστού από το τηλεοπτικό Master Chef Γιάννη Λουκάκου, και συγκεκριμένα, φέτες ψωμιού φρυγανισμένες με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλισμένες με αλάτι χοντρό. Νόστιμο, απλό και παραδοσιακό, χωρίς φιοριτούρες, ευχάριστη αλλαγή από τη μάστιγα του πατέ ελιάς και του ντιπ μαγιονέζας που έχουμε πια νομίζω όλοι βαρεθεί να βλέπουμε να ανοίγει κάθε γεύμα μας στα αθηναϊκά εστιατόρια.
Λίγο μετά, καταφθάνει στο τραπέζι ακόμη ένα κέρασμα: ένα μπουκαλάκι με κρύα σούπα και σφηνοπότηρα: ντοματόσουπα με βασιλικό, αγγούρι και τζίντζερ, ό,τι πρέπει για να ξεκινήσεις ένα δείπνο μιας ζεστής βραδιάς αυτού του γαϊδουροκαλόκαιρου που δεν λέει να μας αφήσει με τίποτα παρόλο που κοντεύει Οκτώβριος.
Το μενού έχει πολύ ενδιαφέροντα ορεκτικά, από τα οποία εμείς διαλέξαμε τη μελιτζανοσαλάτα με φέτα, βασιλικό και καρύδι (5 ευρώ) και τα ντολμαδάκια με πλιγούρι και ντομάτα (6 ευρώ), που ήταν αμφότερα γευστικά, ανάλαφρα και καλοφτιαγμένα. Τα ζουμερά τυλιχτά πιτάκια με μελωμένο χοιρινό και γραβιέρα Κρήτης (12 ευρώ) που προσγειώθηκαν στο τραπέζι μας λίγο μετά ήταν ό,τι πιο νόστιμο δοκιμάσαμε όλο το βράδυ και, καθώς ήμασταν τρεις, έγινε σφαγή για το ποιος θα φάει το τέταρτο.
Στα κυρίως πιάτα θα βρείτε λίγο απ' όλα: κρεατικά, θαλασσινά και ζυμαρικά. Εμείς δοκιμάσαμε τα σκιουφιχτά (ζυμαρικά) με φρέσκα μανιτάρια τσιγαριαστά, λευκό κρασί και θυμάρι (14 ευρώ), που ήταν νοστιμότατα (ρουστίκ και ραφινάτα ταυτόχρονα), καθώς και το μοσχαρίσιο μπιφτέκι, που σερβίρεται με μια απαλή σος από γιαούρτι και μουστάρδα (13 ευρώ) και ήταν ολόσωστα ψημένο και ζουμερό. Μόνο παράπονό μου είναι το ότι το συνοδευτικό πρέπει να το παραγγείλεις ξεχωριστά, πράγμα που αυξάνει σημαντικά το κόστος του πιάτου, γιατί δεν νομίζω ότι κανείς παραγγέλνει να φάει ένα σκέτο μπιφτέκι. Οι πατάτες που διαλέξαμε, τηγανητές και χοντροκομμένες στο χέρι, φαίνονταν ωραίες στη θεωρία, αλλά στην εκτέλεση υστερούσαν -η αίσθηση του λαδιού ήταν υπερβολική στη γλώσσα- και επιπλέον, 6 ευρώ τα βρίσκω κάπως πολλά για ένα μπολάκι τηγανητές πατάτες.
Επιδόρπιο δεν δοκιμάσαμε (δεν υπήρχε πια χώρος!), αν και οι λουκουμάδες με μέλι και παγωτό μας έβαλαν αρχικά σε πειρασμό. Ωστόσο, έχω να παρατηρήσω ότι οι τιμές των επιδορπιων είναι λίγο παραπάνω τσιμπημένες (9-10 ευρώ) από ό,τι σηκώνει το κλίμα και το ύφος του καταστήματος.
Συνολικά, το Ψωμί κι Αλάτι με κέρδισε πάνω απ' όλα με την προσοχή του στην ποιότητα των πρώτων υλών του, την εποχικότητα των υλικών του (το μενού ανανεώνεται κάθε 2-3 μήνες) και τις καλές εκτελέσεις των πιάτων του. Ακροβατεί με μαεστρία ανάμεσα στο παραδοσιακό και το μοντέρνο, χωρίς να κουράζει με περιττές φιοριτούρες στη μαγειρική του, αλλά ούτε και με χαριτωμενιές στο σερβίρισμα των πιάτων του, οι οποίες δυστυχώς πλήττουν τα περισσότερα εστιατόρια της συνομοταξίας του πάνω σε απεγνωσμένες προσπάθειες των ιδιοκτητών να σώσουν με εντυπωσιασμούς ό,τι δεν σώζεται με σωστές επιλογές στην κουζίνα. [Και τι δεν έχουμε δει, όσον αφορά το τελευταίο, εντωμεταξύ: από τσαχπίνικο μουσακά σε σχήμα καρδούλας μέχρι γαρίδα τηγανητή σερβιρισμένη μέσα σε σέσουλα και ψαρόσουπα σε κολονάτο ποτήρι σαμπάνιας, for God's sake.]
Επιπλέον, το σέρβις στο Ψωμί & αλάτι είναι ικανοποιητικό και το περιβάλλον ευχάριστο (αν και τα τραπεζάκια που έχουν τοποθετηθεί στο πλακόστρωτο έχουν επεκταθεί σε υπερβολικό βαθμό). Αν και η κοστολόγηση (κάποιων, όχι όλων) των πιάτων ήταν λίγο πιο συγκρατημένη, θα μπορούσε να ενταχθεί και στη λίστα των εστιατορίων που μπορεί να επισκεφθεί κανείς και σε κάπως πιο καθημερινή βάση.

Κουζίνα: ελληνική
Τιμές: 28-34 το άτομο
Διεύθυνση: Πλ. Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι
Τηλ: 210 68 48 178

Υ.Γ. Η φωτογραφία είναι από το site click@life.

Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011

Εικαστική γαστρονομία #9: Henk Hofstra

To 2008, ο αντισυμβατικός Ολλανδός καλλιτέχνης Henk Hofstra δημιούργησε στην πόλη Leeuwarden της Ολλανδίας μια τεραστίων διαστάσεων εγκατάσταση εμπνευσμένη από τον κόσμο της γαστρονομίας. Το έργο έχει τίτλο "Art Eggcident" (λογοπαίγνιο με τις λέξεις "egg", αυγό, και "accident", ατύχημα) και αποτελείτo από πολυάριθμα τηγανητά αυγά, πολλά από τα οποία είχαν ως και τριάντα μέτρα φάρδος. Τα μεγαλύτερα αυγά ήταν flat, αλλά ο κρόκος μερικών από αυτά ήταν τρισδιάστατος κι έτσι λίγοι ήταν οι περαστικοί που μπορούσαν να του αντισταθούν. Ιδιαίτερα, φυσικά, τα παιδάκια, που ως γνωστόν τη βρίσκουν να σκαρφαλώνουν πάνω σε ό,τι βρουν.

Το αλλόκοτο έργο τέχνης αρχικά ξένισε τους κατοίκους της πόλης, αλλά μερικούς μήνες μετά οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι τελικά το αγάπησαν. Συντέλεσε βέβαια και το γεγονός ότι το έργο έφερε αρκετό τουρισμό στην πόλη...

Ενδιαφέρουσα και οπωσδήποτε fun ιδέα, δεν λέω, αλλά σου ανοίγει την όρεξη, βρε παιδί μου. Μετά από αυτό, χρειάζονται οπωσδήποτε κάμποσες φέτες τραγανό μπέικον και ένας δυνατός εσπρέσο για να ολοληρωθεί το πρωινό... Δεν ξέρω αν ο κύριος Hofstra τα έχει στο πρόγραμμα, πάντως το σίγουρο είναι ότι ειδικεύεται στη μεταμόρφωση του αστικού τοπίου. Στις εγκαταστάσεις του συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και το "Urban River", η μεταμόρφωση ενός κεντρικού δρόμου της πόλης Dratchen της Ολλανδίας σε ποταμό με τη βοήθεια γαλάζιας μπογιάς.


Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2011

Food-inspired προτάσεις διακόσμησης

Φίλοι και αναγνώστες, νομίζω πως το πάθος μου για τη γαστρονομία καθώς και ο ενθουσιασμός (για να μην πω ρίγη ευτυχίας) που μου προκαλούν κάθε είδους πράγματα που σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με το φαγητό δεν κρύβονται πλέον. Και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε; Θαρρώ λοιπόν, πως δεν μένει άλλο από το να κάνω το επόμενο βήμα, μετατρέποντας το σπίτι μου σε έναν ναό αφιερωμένο στη γαστρονομία. Για όποιον ενδιαφέρεται να επενδύσει σε ανάλογο ντεκόρ, ιδού μερικές ενδιαφέρουσες -και πρακτικότατες- διακοσμητικές προτάσεις.

pancake pillows (υφασμάτινα μαξιλάρια σε σχήμα τηγανήτας και διαμέτρου 90 εκατοστών) είναι ένα έργο τέχνης που εκτέθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Trifecta Gallery του Λας Βέγκας. Οι δημιουργοί του, ο Todd von Bastiaans και ο Bryan McCarthy, υπόσχονται ότι με την αγορά τριών μαξιλαριών θα μας κάνουν δώρο το μίνι μαξιλαράκι-βούτυρο.

To ακουμπιστήρι/ξεκουραστήρι καρπού για όσους πάσχουν από σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Φαίνεται αναπαυτικό, αλλά φοβάμαι ότι θα μου άνοιγε την όρεξη (όχι ότι κλείνει ποτέ) και θα με εξωθούσε να τσιμπολογάω (περισσότερο) την ώρα που βρίσκομαι στον υπολογιστή.

Post-its/τυράκι, επάνω σε φέτα του τοστ: άλλο ένα διασκεδαστικό αξεσουάρ για τις ατέλειωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Εσείς που δουλεύετε σε γραφείο και συνηθίζετε να παίρνετε μαζί το μεσημεριανό σας σάντουιτς σε ταπεράκι, προσοχή, μην τα μπλέξετε.

ΣύνδεσμοςTo φουσκωτό στρώμα/ψωμί του τοστ. Κρίμα μόνο που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην παραλία. Φαντάζομαι ότι οι κατασκευαστές αποτρέπουν τους καταναλωτές από το να το χρησιμοποιήσουν ως floating device προκειμένουν να μην τους περάσουν για σνακ οι καρχαρίες κι αρχίσει μετά να βρέχει μηνύσεις. Στα νερά του Αιγαίου, φαντάζομαι ότι θα είναι ασφαλές. Σε κάθε περίπτωση, κοστίζει $169.95 και μπορείτε να το προμηθευτείτε από εδώ.
Για τους λάτρεις του μπέικον, που δεν τους αρκεί να ξεκινά η μέρα τους με δύο φέτες (αληθινού) τηγανητού μπέικον παρέα με τα scrambled eggs τους, ένα σαπούνι με όψη -και το κυριότερο- άρωμα μπέικον. Ξεκινήστε τη μέρα σας πλένοντας το πρόσωπό σας με σαπούνι μπέικον, γιατί η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.


Για να συνοδεύσετε το μπέικον σας, δεν υπάρχει δυστυχώς κάτι σε scrambled eggs, υπάρχει, όμως, αυτό το καταπληκτικό optical illusion κεράκι-αυγό μάτι.



Και μιας και βρισκόμαστε στο κεφάλαιο αυγά, για να μην αφήσουμε το πιο σημαντικό δωμάτιο του σπιτιού παραπονεμένο, ορίστε το ιδανικό φωτιστικό για την κουζίνα σας, από τον Ουκρανό σχεδιαστή Igor Pinigin.


Αν, ωστόσο, δεν σας εμπνέει το φωτιστικό-αυγουλιέρα και θέλετε να προσποιηθείτε ότι εκτός από έναν κοιλιόδουλο κρύβετε μέσα σας και έναν λάτρη των εικαστικών τεχνών, έχουμε για εσάς το φωτιστικό-ντοματόσουπα Campbell's, εμπνευσμένο από τις καλλιτεχνικές δημιουργίες του Andy Warhol.


To χαλάκι-σαλάμι ή χαλάκι-μορταδέλα. Για το χολ, το σαλόνι, το υπνοδωμάτιο. Ή μπορείτε να το κάνετε και ριχτάρι πάνω στο φουσκωτό κρεβάτι-τοστ.
Σοκολατένιος πάγκος της Adele Rotele. Για τους απανταχού chocolate addicts.

Kαι για να ολοκληρώσετε το σοκολατένιο σαλόνι σας, αυτός ο καναπές-πλάκα σοκολάτας γάλακτος είναι ό,τι πρέπει.
Eκτός αν είστε από αυτούς που τους χαλάνε τα "σετάκια", οπότε μια εναλλακτική πρόταση είναι ο καναπές-καραμελίτσες M&M's του σχεδιαστή Μatteo Thun.



Kαι ένα καταπληκτικό υποπόδιο-μπισκότο της εταιρείας Jellio, για να ξεκουράζετε τα πόδια σας ενώ κάθεστε αναπαυτικά στον καναπέ-σοκολάτα σας ή τον καναπέ-M&M's.








Και βέβαια, μαξιλαράκια-σούσι για τον καναπέ σας. Διατίθενται σε nigiri, maki και sashimi. Δεξιά, τραγανά φασολάκια edamame/μαξιλάρι ως pre-sushi snack.



Για ακόμα περισσότερη sushi-inspired άνεση, πετσετέ παντόφλες-σούσι. Eίναι furniture-friendly, πράγμα που σημαίνει ότι κανείς δεν θα σας μαλώσει αν απλώσετε την αρίδα σας επάνω στο υποπόδιο-μπισκότο φορώντας τις παντόφλες-σούσι.













Επειδή, όμως, chic σαλόνι χωρίς πολυέλαιο δεν γίνεται, σας προτείνω αυτό το φωτιστικό της εταιρείας Jellio, σχεδιασμένο από τον Kevin Champeny. Αποτελείται από 5.000 gummy bears, αυτές τις λαστιχένιες καραμελίτσες σε σχήμα αρκούδας. Μη χαίρεστε, δεν τρώγονται, είναι ακριλικές.

Φυσικά, σας κράτησα το καλύτερο για το τέλος. Το κρεβάτι-χάμπουργκερ. Και μόνο που το βλέπω, θέλω να χωθώ ανάμεσα στα δύο ψωμάκια και να κυλιστώ μέσα στο μαρούλι, την ντομάτα και το λαχταριστό τυρί. Γιαμ!!!


To μόνο που απομένει πια για να ολοκληρώσετε τη συλλογή σας, είναι μια τηλεφωνική συσκεύη-χάμπουργκερ, που θα τοποθετήσετε στρατηγικά στο κομοδίνο σας, πλάι στο κρεβάτι-χάμπουργκερ. Εναλλακτικά, επιλέξτε το τηλέφωνο-τηγανητές πατάτες, για ένα ολοκληρωμένο fast food menu.