Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Εστιατόριο Φασόλι στο Κέντρο και τα Εξάρχεια

To Φασόλι είναι ένα από αυτά τα μικρά εστιατόρια του κέντρου που ήρθαν εδώ και μερικά χρόνια να προσφέρουν μια τρίτη εναλλακτική στο δίλημμα fast food/ταβέρνα σε όσους θέλουν να γευματίσουν σχετικά γρήγορα και οικονομικά και κυρίως τα μεσημέρια. Νομίζω, όμως, πως το χαρακτηρίζουν οι καλές προθέσεις, αφενός, αλλά πάσχει στην εκτέλεση αφετέρου.
Διαθέτει δύο υποκαταστήματα, ένα στην Μπενάκη και ένα στην Ιπποκράτους, από τα οποία το δεύτερο άνοιξε τελευταίο. Η διακόσμηση είναι παρεμφερής, αν και το κατάστημα της Ιπποκράτους έχει λίγο πιο μοντερνιζατέρ διαθέσεις: τραπεζάκια κολλητά το ένα στο άλλο (πράγμα που όσο να πεις, όταν ο κόσμος είναι πολύς, δεν είναι ό,τι πιο άνετο), με το λευκό και το ανοιχτό πράσινο να κυριαρχούν στον χώρο.
Ως τοποθεσίες, το Φασόλι της Ιπποκράτους είναι σε βολικότερο spot, κατάλληλο για να συνδυαστεί και με σινεμά ή θεατρο στο κέντρο (παρεμπιπτόντως, το κέντρο χρειάζεται περισσότερα budget εστιατόρια, γιατί πάσχει σε αυτό τον τομέα).
Από την άλλη, για κάποιο περίεργο λόγο, στην Ιπποκράτους έχουν την τάση να αφήνουν τις τζαμαρίες (δηλαδή ολόκληρους τους δύο από τους τέσσερις τοίχους) ορθάνοιχτες τέντα ρέντα ακόμα και μέσα στο καταχείμωνο, οπότε με τα πολλά κρύα είναι αδύνατο να σταθείς εκεί μέσα χωρίς μπουφάν... Το καλοκαίρι πάλι, λύνεται το πρόβλημα του κρύου, αλλά έχει τρομερή φασαρία (έτσι, δε, και πέσετε στην ώρα που περνάει το απορριματοφόρο του Δήμου, την κάτσατε άσχημα).
Μπαίνοντας, ρίξτε μια ματιά στη βιτρίνα με τα μαγειρευτά και οι υπάλληλοι θα σας πουν ποια είναι τα πιάτα ημέρας και τι περιέχουν. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να διαλέξετε κάτι από αυτά, γιατί τα υπόλοιπα του καταλόγου δεν μπορείτε να προβλέψετε πώς θα είναι στην όψη... Παρόλα αυτά, μόλις καθίσετε, θα διαπιστώσετε ότι το σουπλά εκτελεί και χρέη μενού, οπότε μπορείτε να παραγγείλετε και κάποιο από τα πιάτα που αναγράφονται εκεί. Ο κατάλογος, μπάι δε γουέι, περιλαμβάνει κυρίως ζυμαρικά, ριζότα και κάποια ψητά κρεατικά.
Στην τελευταία μας, λοιπόν, επίσκεψη, ξεκινήσαμε με ψητά λαχανικά σχάρας (5.50 ευρώ), τα οποία, όμως, προφανώς ψήθηκαν ταυτόχρονα χωρίς να λάβει υπόψη του ο Μίστερ Ψήστερμαν (τράβα ♪♫) ότι το κάθε λαχανικό χρειάζεται διαφορετικό χρόνο ψησίματος, με αποτέλεσμα κάποια να είναι σκληρά, ενώ άλλα ψιλοαρπαγμένα. Η κρύα σαλάτα με φακές και φέτα φαινόταν λαχταριστή στη βιτρίνα, αλλά τελικά μας προέκυψε κάπως στεγνή, ενώ οι φακές λίγο βρασιματάκι ακόμα το ήθελαν. Και μετά από δύο μικρο-φάουλ, πάμε στα κυρίως, όπου μας περίμεναν δυστυχώς δύο ακόμα μεγαλύτερες απογοητεύσεις. Τα ριγκατόνι (παρεμπιπτόντως αυτό το ζυμαρικό μου κάνει πολύ συνοικιακή pizzaria 80s και είναι σχεδόν σαν να το ακούω παρεά με το "τέσσερα τυριά") με ψαρονέφρι, μαυροδάφνη, χαλούμι και φρέσκια ντομάτα (7,60 ευρώ) ήταν αφενός παραβρασμένα τα ίδια και αφετέρου νερουλά ως σύνολο, διότι η σάλτσα δεν είχε δέσει επαρκώς. Το χειρότερο από όλα τα πιάτα, όμως, ήταν το ριζότο με καπνιστή μοτσαρέλα, φρέσκια ντομάτα και προσούτο (6,80 ευρώ), το οποίο είχε υπερβολικά πολλά και χοντροκομμένα κομμάτια προσούτου και ήταν τόσο αλμυρό που δεν μπόρεσα να κατεβάσω παραπάνω από μερικές μπουκιές. Επιπλέον, το ρύζι του πιο πολύ σε πιλάφι παρέπεμπε, παρά σε ριζότο.
'Οπως καταλαβαίνετε, και τα τέσσερα πιάτα που παραγγείλαμε είχαν σημαντικά προβλήματα στην εκτέλεση και δυστυχώς αυτό είναι κάτι που έχω διαπιστώσει ότι συμβαίνει τις περισσότερες φορές στο Φασόλι. Τώρα, αν προσθέσουμε σ' αυτά και το ότι το προσωπικό είναι ολίγον τι στην κοσμάρα του (Παρασκευή βράδυ και ενώ το μαγαζί είχε πελάτες σε δύο μόνο τραπέζια, καθυστέρησαν πολύ να μας παρουν παραγγελία και τα ποτά μας ήρθαν αφού είχαμε πια αρχίσει να τρώμε τα κυρίως...), δεν σε προδιαθέτουν πολύ θετικά. Βέβαια, για να μην είμαι άδικη, έχω φάει και νόστιμα πιάτα στο Φασόλι -θυμάμαι, ας πούμε, κάτι ζουμερά λαζάνια με λαχανικά ένα μεσημέρι, πριν κάμποσο καιρό, τα οποία πραγματικά μου είχαν φτιάξει τη μέρα, ενώ μην ξεχνάμε ότι το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι οι πολύ χαμηλές τιμές του. Η βολική του θέση είναι επίσης ένα ατού, όσο να πεις -μιλάω βέβαια για το κατάστημα της Ιπποκράτους, γιατί εάν βρίσκεστε προς Εξάρχεια μεριά, κατά τη γνώμη μου έχετε αρκετές καλύτερες επιλογές στο ίδιο μήκος κύματος. Εν τέλει, πιστεύω πως το Φασόλι έχει καλές προθέσεις, πράγμα που φαίνεται από τις χαμηλές τιμές του σε συνδυασμό με τις χορταστικές ποσότητες των πιάτων, χρειάζεται, όμως, πολύ περισσότερη προσοχή στην εκτέλεση των συνταγών. Επίσης, καλό θα ήταν να προσανατολιστεί περισσότερο προς τα ελληνικά ή μεσογειακά μαγειρευτά (στα οποία τα καταφέρνει και καλύτερα) και να μειώσει τις συνταγές με μπουκιές κοτόπουλου που κολυμπάνε στη μουστάρδα/κρέμα γάλακτος/τυρί Φιλαδέλφεια, τα οποία καταλαμβάνουν συνήθως τα 2/3 της βιτρίνας του...

Ετυμηγορία: Δώστε του μια ευκαιρία για ένα φθηνό μαγειρευτό στα γρήγορα, αν είστε κοντά στην Ιπποκράτους. Αν είστε Εξάρχεια, έχει κι αλλού πορτοκαλιές.
Τιμές: 12-17 ευρώ
Κουζίνα: μεσογειακή
Διεύθυνση: Ναυαρίνου & Ιπποκράτους 22 (Κέντρο), Εμμ. Μπενάκη 45 & Κωλέττη (Εξάρχεια)
Τηλ: 210 36 03 626 (Κέντρο), 210 33 000 10 (Εξάρχεια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου