Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Εικαστική γαστρονομία #9: Henk Hofstra

To 2008, ο αντισυμβατικός Ολλανδός καλλιτέχνης Henk Hofstra δημιούργησε στην πόλη Leeuwarden της Ολλανδίας μια τεραστίων διαστάσεων εγκατάσταση εμπνευσμένη από τον κόσμο της γαστρονομίας. Το έργο έχει τίτλο "Art Eggcident" (λογοπαίγνιο με τις λέξεις "egg", αυγό, και "accident", ατύχημα) και αποτελείτo από πολυάριθμα τηγανητά αυγά, πολλά από τα οποία είχαν ως και τριάντα μέτρα φάρδος. Τα μεγαλύτερα αυγά ήταν flat, αλλά ο κρόκος μερικών από αυτά ήταν τρισδιάστατος κι έτσι λίγοι ήταν οι περαστικοί που μπορούσαν να του αντισταθούν. Ιδιαίτερα, φυσικά, τα παιδάκια, που ως γνωστόν τη βρίσκουν να σκαρφαλώνουν πάνω σε ό,τι βρουν.

Το αλλόκοτο έργο τέχνης αρχικά ξένισε τους κατοίκους της πόλης, αλλά μερικούς μήνες μετά οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι τελικά το αγάπησαν. Συντέλεσε βέβαια και το γεγονός ότι το έργο έφερε αρκετό τουρισμό στην πόλη...

Ενδιαφέρουσα και οπωσδήποτε fun ιδέα, δεν λέω, αλλά σου ανοίγει την όρεξη, βρε παιδί μου. Μετά από αυτό, χρειάζονται οπωσδήποτε κάμποσες φέτες τραγανό μπέικον και ένας δυνατός εσπρέσο για να ολοληρωθεί το πρωινό... Δεν ξέρω αν ο κύριος Hofstra τα έχει στο πρόγραμμα, πάντως το σίγουρο είναι ότι ειδικεύεται στη μεταμόρφωση του αστικού τοπίου. Στις εγκαταστάσεις του συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και το "Urban River", η μεταμόρφωση ενός κεντρικού δρόμου της πόλης Dratchen της Ολλανδίας σε ποταμό με τη βοήθεια γαλάζιας μπογιάς.


2 σχόλια: