Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Εικαστική Γαστρονομία #11 - Sarah Illenberger

Πρόσφατα ανακάλυψα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα καλλιτέχνιδα. Πρόκειται για τη Γερμανίδα Sarah Illenberger (γ. 1976), της οποίας τα έργα έχουν ιδιαίτερη πρωτοτυπία και συνήθως είναι σουρεαλιστικές δημιουργίες "οπτικών λογοπαίγνιων", αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι. Πολλά από αυτά, εντωμεταξύ, είναι εμπνευσμένα από διάφορα φαγώσιμα, ενώ άλλα είναι κατασκευασμένα μερικώς ή ολικώς από πραγματικά τρόφιμα.
Ένα χαρακτηριστικό της δουλειά της Illenberger, όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς είναι η αίσθηση του χιούμορ, που είναι ολοφάνερη σε όλα ανεξαιρέτως τα έργα της.
Επίσης, όλα τα έργα είναι χειροποίητα και αποτελούνται κατά βάση από απλά έως και ευτελή ή/και αναλώσιμα υλικά όπως φαγώσιμα, ύφασμα, μαλλί, χαρτί, συρραπτικό, φύλλα δέντρων και άλλα.


Στόχος αυτού του έργου, που κατασκευάστηκε για μια διαφήμιση εταιρείας οικολογικών ενδυμάτων, ήταν να δείξει ότι τα τρόφιμα δεν είναι το μόνο πράγμα που αξίζει να αγοράζει κανείς βιολογικό.


Ένα άλλο project της καλλιτέχνιδος είναι η συμμετοχή της με φωτογραφίες στη στατιστική έρευνα του περιοδικού Neon για το σεξ.
Την πλήρη φωτογράφιση μπορείτε να δείτε εδώ. Η άνωθεν φωτογραφία αφορά στην ερώτηση "πόσο συχνά αυτοϊκανοποιείστε".

Έχοντας κάνει άπειρες δίαιτες κατά καιρούς, το πόσο ταυτίζομαι με τούτο εδώ δεν περιγράφεται. To παραπάνω έργο είναι κομμάτι μιας σειράς που δημιουργήθηκε για τους New York Times, για ένα άρθρο με τίτλο "The Calorie Restriction Experiment" του Jon Gertner από τον Οκτώβριο του 2009. (Mπορείτε να το διαβάσετε εδώ.)

Σχετικά με τα τρόφιμα συγκεκριμένα, η Illenberger έχει δηλώσει ότι της αρέσει να τα χρησιμοποιεί όπως ακριβώς θα αξιοποιούσε οποιοδήποτε άλλο υλικό για τη δημιουργία έργων τέχνης. Το μόνο πρόβλημα είναι το εφήμερο της υπόθεσης, αφού οι δημιουργίες της πρέπει να κατσκευάζονται και να απαθανατίζονται πολύ γρήγορα, πράγμα που δημιουργεί συχνά περιορισμούς.




"Chillis"


"Φόρεμα σαλάτα"

Το ξύλινο μπέργκερ είναι, νομίζω, το αγαπημένο μου. Τιτλοφορείται "Mc Forest" και σκοπός της καλλιτέχνιδος, η οποία έχει οικολογικές ανησυχίες και συχνά έχει δημιουργήσει έργα με τέτοια θεματολογία, ήταν να θίξει το θέμα της αποψίλωσης των δασών της νότιας Αμερικής από τα Mc Donalds.


Y.Γ. Εδώ μπορείτε να δείτε το επίσημο site της Sarah Illenberger.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου