Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Εστιατόριο Red Indian στου Ψυρρή

Καιρό τώρα θέλω να γράψω γι' αυτό το συμπαθέστατο εστιατοριάκι. Πρόκειται για ένα από τα λίγα -πραγματικά, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού- ινδικά εστιατόρια της πόλης μας και παρεμπιπτόντως, είναι και πολύ καλό!
Το Red Indian βρίσκεται σε ένα σκοτεινό, βρώμικο κι ερημικό στενάκι στου Ψυρρή, αλλά μην αφήσετε κάτι τέτοιο να σας αποθαρρύνει, γιατί μέσα είναι σκέτο κουκλί. Άλλωστε, ανακαινιζόταν όλο το καλοκαίρι και μόλις πριν λίγες μέρες ξανάνοιξε.
Καταρχάς, θα σας πω ότι ως χώρος είναι το ομορφότερα διακοσμημένο ινδικό ρεστοράν που έχω επισκεφθεί μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα περισσότερα ινδικά εστιατόρια είτε θα είναι εξαιρετικά αδιάφορα είτε εξαιρετικά κιτς. Το Red Indian φαίνεται πως βρήκε την ισορροπία ανάμεσα στο να κρεμάς ένα μοναχικό κάδρο με ινδική θεματολογία σε κάθε τοίχο και το να γεμίζεις το μαγαζί ασφυκτικά με χίλια δυο χρυσοποίκιλτα συμπράγκαλα λες και πρόκειται για τη σπηλιά του Αλαντίν. Η διακόσμηση ισορροπεί τέλεια μεταξύ του διακριτικού και του πληθωρικού, με ξυλόγλυπτα έπιπλα (ευτυχώς όχι βαμμένα χρυσά όπως συνηθίζεται) και ξύλινα δοκάρια στο ταβάνι, παραδοσιακά μουσικά όργανα, υφαντά και ασπρόμαυρες φωτογραφίες Ινδών καλλιτεχνών κρεμασμένα στους τοίχους κι έναν τέλειο τούβλινο τοίχο βαμμένο σε ένα ζεστό πορτοκαλί χρώμα με έναν κομψότατο μπουφέ και δύο καθρέφτες στο πλάι του. Η μουσική είναι παραδοσιακή ινδική και ευτυχώς όχι η γνωστή ενοχλητική ινδική ποπ που παίζεται συνήθως σε τέτοια μαγαζιά. Εντάξει, γούστα είναι αυτά βέβαια, αλλά προσωπικά βρίσκω κάπως αγχωτικό, ενώ προσπαθώ να φάω, να βλέπω Ινδούς να τρέχουν πάνω κάτω τσιρίζοντας σε αυτές τις πληθωρικές σκηνές του Bollywood, σε τεράστιες ΤFT οθόνες που κρέμονται πάνω απ' το κεφάλι μου.
Από το μενού, λοιπόν, έχω δοκιμάσει αρκετά πράγματα. Την τελευταία φορά φάγαμε ωραιότατο pakora λαχανικών (6 ευρώ) και samosa με κιμά (7 ευρώ), που ήταν καλά, αν και μάλλον προτιμών τα samosas λαχανικών τους.
Οι τιμές στα κυρίως πιάτα είναι εξαιρετικά λογικές, από 10 ως 14
ευρώ (αν δεν απατώμαι). To lamb korma ας πούμε, που ήταν και νοστιμότατο, στοίχιζε 11 ευρώ . Επί τη ευκαιρία, ακόμα θυμάμαι εκείνα τα εξωφρενικά 21.80 ευρώ που είχα πληρώσει στο Jaipur Palace για το ίδιο ακριβώς πιάτο και τα κλαίω. Το dhansak με κοτόπουλο, αν και η σάλτσα του είναι πολύ νόστιμη, θα το ήθελα λιγουλάκι πιο πικάντικο. Δεν θεωρείται από τα πολύ πικάντικα πιάτα της ινδικής κουζίνας, αλλά πρέπει να είναι λιγουλάκι spicy, σε αντίθεση με το korma που είναι εντελώς mild. Το dhansak αυτό, όμως, δεν έκαιγε καθόλου. Το θετικό, από την άλλη, είναι πως το Red Indian είναι το μόνο μέρος στο οποίο το φτιάχνουν και με ανανά μέσα στη σάλτσα, όπως μου αρέσει. Η κλασική συνταγή περιλαμβάνει άλλωστε τον ανανά προεραιτικά, αλλά στα περισσότερα εστιατόρια δεν τον βάζουν.
'Οσον αφορά τα συνοδευτικά, ενδεικτικά σας λέω ότι το σκέτο μπασμάτι στοιχίζει 5 ευρώ και το naan garlic 4 ευρώ, ενώ το γευστικότατο lassi με μπανάνα μόλις 3,5.

Επί τη ευκαιρία, κι επειδή ξέρετε πόσο τη βρίσκω με τα food trivia, το lassi (λάσι) είναι ένα παχύρρευστο, κρεμώδες ρόφημα που μοιάζει αρκετά με μιλκσέικ στη γεύση και την υφή. Αποτελείται από γάλα και γιαούρτι (που του δίνει μια οξύτητα, σε αντίθεση με το μιλκσέικ), ζάχαρη και διάφορα μπαχαρικά και μυρωδικά, όπως κύμινο ή μέντα. Τα πιο δημοφιλή lassi είναι το mango lassi και το banana lassi, που περιέχουν -σωστά μαντέψατε, duh- μάνγκο και μπανάνα αντίστοιχα. Ιδιαίτερα, όμως, δημοφιλές είναι -φαντάζομαι, δεν το έχω δοκιμάσει, λολ- και το bhang lassi (βλ. φωτό), που περιέχει μαριχουάνα και έχει και αντίστοιχη επίδραση στον οργανισμό όπως καταλαβαίνετε. 'Οχι, στο Red Indian δεν σερβίρεται. Σε πολλά μέρη της Ινδίας, όμως, πωλείται νόμιμα. Όλο στο 'Αμστερνταμ μας λένε να πάμε για τέτοια, για την Ινδία δε λέει κανείς τίποτα...

Ετυμηγορία: κατά τη γνώμη μου, το καλύτερο ινδικό εστιατόριο της πόλης μας
Κουζίνα: ινδική
Τιμές: 18-25 ευρώ (πολύ λογικές, αναλογικά με την ποιότητα και τον ιδιαίτερα περιποιημένο χώρο)
Σέρβις: πολύ εξυπηρετικό και πρόθυμο να λύσει κάθε απορία όσων δεν είναι εξοικειωμένοι
Διεύθυνση: Επικούρου 25, Ψυρρή
Τηλ: 210 32 19 908

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου