Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Εστιατόριο Meat Square στο Κολωνάκι

Το Meat Square είναι -προφανώς- μία αλυσίδα που απευθύνεται σε κρεατοφάγους και κατά τη γνώμη μου, από γευστικής άποψης, είναι και το συμπαθέστερο meat-ing point της πόλη μας.
Διαθέτει πλέον τέσσερα καταστήματα, στο Χαλάνδρι, το Κολωνάκι, τη Γλυφάδα και τη Δροσιά, από τα οποία έχω επισκεφθεί αρκετές φορές τα δύο πρώτα, ενώ υπάρχουν μελλοντικά σχέδια για υποκαταστήματα στη Βόρεια Ελλάδα, τις Κυκλάδες και το Λονδίνο. Στην τελευταία μου κρεατοφαγική κραιπάλη κατευθύνθηκα κατά την οδό Ηροδότου, όπου βρίσκεται και το πιο posh υποκατάστημα της αλυσίδας, ενώ αυτό του Χαλανδρίου είναι ελαφρώς πιο casual, όσον αφορά τη διακόσμηση, αλλά και τους πελάτες που συγκεντρώνει.
Το κτήριο είναι ένα κομψότατο νεοκλασικό με αρκετή ιστορία, αφού στο παρελθόν έχει στεγάσει τον Παπάγο, αλλά και τον Αριστοτέλη Ωνάση.
Ανεβαίνοντας τη σκάλα, το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις είναι η sine qua non κόκκινη αγελάδα που διακοσμεί όλα τα Meat Square, ενώ ο χώρος έχει όμορφα ξύλινα πατώματα και είναι λιτά διακοσμημένος με αρκετά φυτά εσωτερικού χώρου. Το εστιατόριο βρίσκεται στο υπερυψωμένο ισόγειο, ενώ στον επάνω όροφο, που λέγεται Mellow, μπορεί κανείς να φάει, αλλά και να ακούσει live μουσική.
Το μενού είναι μικρό και περιεκτικό -πάντα καλό σημάδι. Εννοείται πως στο συγκεκριμένο εστιατόριο ξεκινά κανείς την παραγγελία του με βάση το κρέας, κι έτσι εμείς επιλέξαμε το Porterhouse για δύο άτομα, το οποίο στην τιμή των 40.00 ευρώ το βρίσκω έως και οικονομικό θα έλεγα, καθότι πρόκειται για ένα κομμάτι του ενός κιλού (το οποίο άνετα το κουλαντρίζουν και τρεις κατά τη γνώμη μου.) Τα κρέατα έρχονται πάντοτε ψημένα ακριβώς όπως τα έχετε ζητήσει, πράγμα που, ναι, θα έπρεπε να είναι δεδομένο, αλλά στην Ελλάδα δυστυχώς δεν ισχύει, οπότε στη συγκεκριμένη περίπτωση το θεωρώ προτέρημα για το μαγαζί. Το συγκεκριμένο Porterhouse ήταν εξαιρετικά ζουμερό και γευστικό. Μας έφεραν μάλιστα μαζί να δοκιμάσουμε και τη σος bearnaise, η οποία κανονικά σερβίρεται με το Chateubriand. Και τώρα που είπα Chateaubriand, θυμήθηκα, πρώτον, ότι την επόμενη φορά αυτό θα δοκιμάσω -είναι λιγο ακριβούλι (60 ευρώ για δύο άτομα), αλλά έτσι πάνε αυτά- και δεύτερον μου ήρθε στο μυαλό ένα καταπλητικό μενού επαρχιακής ταβέρνας που είχα επισκεφθεί κάποτε, σύμφωνα με το οποίο το μαγαζί σέρβιρε (κρατηθείτε): "Σατομπριάμ". (Δεν ξέρω τι σας λέει αυτό, πάντως εγώ το φαντάζομαι σαν το γνωστό τουρλού, αλλά λίγο πιο γαλλοποιημένο, ξέρετε, με τα λαχανικά κομμένα julienne και τέτοια, χαχά.)
Εντωμεταξύ, λάβετε υπόψη σας ότι όλα τα κρεατικά στο Meat Square συνοδεύονται από ένα ξεχωριστό πιάτο γεμάτο τούρλα με χειροποίητες, λεπτοκομμένες και τραγανές τηγανητές πατάτες (εκτός βέβαια εάν ζητήσετε εσείς κάτι διαφορετικό). Εξαιρετικό είναι επίσης το μοσχαρίσιο φιλέτο (24 ευρώ τα 250 gr), και ένα πράγμα που απολαμβάνω στο Meat Square είναι πως πρόκειται για ένα από τα λίγα μέρη στην Αθήνα όπου δεν γουρλώνουν τα μάτια οι σερβιτόροι από την αποδοκιμασία όταν ζητάω κάτι rare στο ψήσιμο.
Τα ορεκτικά και οι σαλάτες του Meat Square είναι ελληνικής παραδοσιακής λογικής τα περισσότερα, σερβιρισμένα ίσως λίγο πιο ευρωπαϊκά. Τα "τηγανητά" (9,5 ευρώ), ας πούμε, είναι φέτες κολοκυθάκι και μελιτζάνα, τόσο λεπτοκομμένες που μπορείς να στρίψεις και τσιγάρο μ' αυτές, και ανάλαφρα τηγανισμένες χωρίς έντονη λαδίλα, ενώ συνοδεύονται και από ένα ελαφρύ τζατζίκι. Η ελληνική ντοματοσαλάτα (9,5 ευρώ) είναι πάντοτε γευστική, ενώ η ντομάτα της νόστιμη ακόμα και τον χειμώνα. Συνοδεύεται από κάπαρη, ελιές και ωραιότατη μυζήθρα Κρήτης. Οι χωριάτικες πίτες ημέρας που έχω κατά καιρούς δοκιμάσει (6 ευρώ) είναι επίσης πάντα καλές, όπως και το μοσχαρίσιο carpaccio (12 ευρώ), το μόνο ίσως μη ελληνικό πιάτο του μενού όσον αφορά τα ορεκτικά.
Συμπαθέστατη είναι, τέλος, και η λίστα κρασιού, η οποία προσφέρει και αρκετές επιλογές σε ποτήρι (ο μόνιμος καημός όσων οδηγούν), και μάλιστα σε καλές τιμές. Για παράδειγμα, σε αντίθεση με αρκετά εστιατόρια που επιμένουν να χρεώνουν 6 και 8 ευρώ το ποτήρι (που συνήθως είναι ένα φτηνότατο Αγιωργήτικο για τα κόκκινα και αθήρι ή μοσχοφίλερο για τα λευκά), στο Μeat Square παρήγγειλα ποτήρι Κατώγι Αβέρωφ με 4,5 μόνο ευρώ, ενώ η φιάλη στοιχίζει μόλις 20.
Αλλά επειδή αρκετά το εγκωμίασα, ας πάμε και σε κάποια αρνητικά... Σάββατο βράδυ, το ισόγειο ήταν ΠΑΝΤΕΛΩΣ άδειο. Ενώ αναρωτιόμασταν τι συμβαίνει και απορούσαμε πώς ήταν δυνατόν να έπεσε τόσο η κίνηση σε ένα μαγαζί που σχεδόν πάντα ήταν ασφυκτικά γεμάτο, βλέπαμε να μπαίνει κόσμος και να ανεβαίνει στον επάνω όροφο. Η σερβιτόρα μας πληροφόρησε ότι στον επάνω όροφο θα ξεκινούσε σε λίγο το πρόγραμμα με ζωντανή μουσική κι έτσι μας λύθηκε η απορία. Και ενώ για μία περίπου ώρα (από τις δέκα ως τις έντεκα) ακούγαμε ευχάριστη μουσική σε χαμηλή ένταση, ξαφνικά αρχίζει το νταβαντούρι από επάνω, με ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε Χατζηγιάννη, Πέγκυ Ζήνα και Αντώνη Ρέμο. Μάλιστα. Και ενώ για κάποιους αυτό το ρεπερτόριο μπορεί να είναι παραπάνω από καλοδεχούμενο (προφανώς, για να επιλέγουν τον επάνω όροφο) ενώ τρώνε το φιλέτο τους, οι υπόλοιποι που δεν θέλουν να ακούνε το πρόγραμμα, το λούζονται θέλουν δεν θέλουν. Και μάλιστα, σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα μουσική που συνεχίζει να παίζεται από cd, γίνεται ένας τραγικός και αβάσταχτος αχταρμάς ήχων που δεν βγάζει κανένα νόημα και μόνο ευχάριστος δεν είναι. Συνεπώς, κάπως πρέπει να λυθεί αυτό το πρόβλημα, γιατί φαντάζομαι πως αυτός είναι και ο λόγος που ο κάτω χώρος τους μένει άδειος, και είναι κρίμα...

Ετυμηγορία: Πολύ καλά κρεατικά, άριστα ψημένα. Κομψοί χώροι, τόσο στο Κολωνάκι όσο και στο Χαλάνδρι (για τα υπόλοιπα καταστήματα δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα είναι καλόγουστα, αλλά μένει να τα δοκιμάσω).
Κουζίνα: κρέας
Τιμές: 28-50 το άτομο (αναλόγως την παραγγελία)
Διεύθυνση: Ηροδότου 2, Κολωνάκι
Τηλ: 210 72 51 100

8 σχόλια:

  1. Πήγα την περασμένη Τρίτη (8/3). Παραγγείλαμε φιλέτο και rib eye και τα δύο medium. Ηρθαν υπερ well done !
    Τα δώσαμε πίσω και χωρίς να δυσανασχετίσουν, μας έφεραν καινούργια, medium αυτή τη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Vassili, από τη μία είναι λυπηρό το ότι ήρθαν με λάθος ψήσιμο τα κρεατικά, από την άλλη δεν είναι κάπως παρήγορο το ότι σας τα αντικατέστησαν αμέσως; Αλλού θα σε έκαναν να νιώσεις και άσχημα που το επισήμανες (ονόματα δεν λέω, αλλά έχω πολλά παραδείγματα στο μυαλό μου, δυστυχώς). Τουλάχιστον απολογήθηκαν κάπως για το λάθος πέρα από το να αντικαταστήσουν τα πιάτα σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν υπήρξε κάποιου είδους απολογία αλλά δεν είχα και απαίτηση για κάτι τέτοιο. Από την κουζίνα δεν είδαμε κανέναν, απλώς υπήρξε η παραδοχή από τη σερβιτόρα οτι το αίτημα ήταν οφθαλμοφανώς δίκαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια κ απο μενα, χαιρομαι πραγματικα που εχω "βρει" το blog σου - εισαι πραγματικα πολυ καλη !συνεχισε ετσι !
    υγ:το ανοιγω στην κυριολεξια καθε μερα κ πολλα απο τα αρθρα τα χω διαβασει ουκ ολιγες φορες, εχεις πραγματικα δυνατη πενα - bravo !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!! Μου δίνεις θάρρος και όρεξη να συνεχίζω... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για την "ορεξη" ειμαι σιγουρος ;) Aα, ξεχασα να σου πω οτι εκτος απο ομορφα αρθρα που γραφεις, εμενα προσωπικα μ' εχεις μυησει σε "μαγικους/μαγειρικους κοσμους" που απο μονος μου θ' αργουσα να τους "συναντησω", ελλεω οτι λογω διαμονης κ εργασιας σε νησι κ οχι στην Αθηνα (για το μισο του χρονου) δεν εχω κ τοσες επιλογες....:( anyway, να 'σαι καλα κ συνεχισε να μας χαριζεις τοσο ωραια κειμενα - η γραφη σου ειναι πραγματικα υποδειγμα ανθρωπου με καλαισθητο γουστο (+ τα τραγουδια που κατα καιρους βαζεις ;) ) Αlex

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα συμφωνήσω, σου είμαι και εγώ πραγματικά ευγνώμων για το υπέροχο αυτό blog- το οποίο και διαφημίζω καθημερινά σε όσους μπορώ.LOL
    Περιμένω με ανυπομονησία την επόμενη κριτική σου για κάποιο εστιατόριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή