Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Εικαστική Γαστρονομία #5 - Jean-Baptiste-Siméon Chardin

Σε συνέχεια της χθεσινής ανάρτησης περί Μαρίας Αντουανέτας και της διάσημης φράσης (που τελικά ουδέποτε ξεστόμισε η δόλια καρατομημένη μονάρχης): "Αφού δεν έχουνε ψωμί, γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;" ή αλλιώς brioche στην αυθεντική γαλλική εκδοχή, σας παρουσιάζω σήμερα έναν πίνακα του Jean-Baptiste-Siméon Chardin.
O Γάλλος αυτός ζωγράφος (1699 – 1779), που είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη μαστοριά του στις νεκρές φύσεις, δημιούργησε τον παρακάτω πίνακα, που είναι γνωστός με τον τίτλο "Νεκρή φύση με μπριός" και σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου.


Ο πίνακας ζωγραφίστηκε το 1763, έναν χρόνο δηλαδή μετά την ολοκήρωση του έργου "Εξομολογήσεις" του Ζαν Ζακ Ρουσσώ, όπου απαντάται η πρώτη γραπτή αναφορά του περιστατικού περί παντεσπανιού/μπριός, το οποίο άδικα αποδόθηκε στη Μαρία Αντουανέτα.
Αμάν αυτές οι ιστορικές συμπτώσεις, θα μου πείτε, αλλά όχι, η αλήθεια είναι πως η κατανάλωση του brioche ήταν πολύ διαδεδομένη (όχι στον φτωχό λαό, προφανώς, όπως αποδεικνύει και η μνημειώδης ατάκα) και μάλιστα η πρώτη του καταγεγραμμένη αναφορά απαντάται σε λεξικό του 1404!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου