Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Όταν το Sex & the City συνάντησε το naked body sushi

Αυτή η σκηνή με τρελαίνει. Η Σαμάνθα, στην ταινία Sex & the City, έχει ετοιμάσει naked body sushi για να γιορτάσει την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με τον Σμιθ κι ενώ είναι ξάπλα στο τραπέζι στολισμένη πατόκορφα με maki rolls, nigiri, sashimi και διάφορες άλλες γαρνιτούρες που καλύπτουν στρατηγικά όλα τα επίμαχα σημεία, αυτός της αφήνει μήνυμα στον τηλεφωνητή ότι δεν θα τα καταφέρει να έρθει.
Παρεμπιπτόντως, η φάτσα της στο 00:54 με πεθαίνει.



H πρακτική του Nyotaimori περιλαμβάνει το σερβίρισμα ποικιλίας από sushi επάνω στο σώμα μιας ξαπλωμένης γυμνής γυναίκας.
Η έννοια nyotaimori στα Ιαπωνικά γράφεται 女体盛り και προέρχεται από τις λέξεις nyo (女) που σημαίνει γυναίκα, tai (体) = σώμα και mori (盛り), που μπορεί να αποδοθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση ως σερβίρισμα.
Για να μην αρχίσουν να φωνάζουν οι φεμινίστριες περί φαλλοκρατίας και εκμετάλλευσης της γυναίκας ως σκεύους ηδονής (κυριολεκτικά, χαχα), υπάρχει αντίστοιχα και σερβίρισμα επάνω σε γυμνό άντρα και ονομάζεται Nantaimori (Ιαπωνικά: 男体盛り - παρεμπιπτόντως, να μια καλή ιδέα για το bachelorette πάρτι σας, δεσποινίδες, βλ. δεξιά).
Στη σύγχρονη αποστειρωμένη κοινωνία μας, φαίνεται ότι αυτή η πρακτική θεωρείται από πολλούς ανθυγιεινή, οπότε συχνά μεσολαβεί ένα κομμάτι πλαστικού ανάμεσα στο sushi και τη ζωντανή πιατέλα, ενώ σε χώρες όπως η Κίνα, το nyotaimori και το nantaimori έχουν πλέον απαγορευθεί. Οι θιασώτες του, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια μορφή τέχνης.
Σε κάθε περίπτωση, το πρωτόκολλο υπαγορεύει ότι τα μοντέλα, πριν το σερβίρισμα, θα πρέπει να έχουν κάνει σχολαστική αποτρίχωση (για ευνόητους λόγους) και μπάνιο με άοσμο σαπούνι και κρύο νερό, για να διατηρηθεί το sushi σχετικά δροσερό. Παραδοσιακά, σύμφωνα με την κουλτούρα των γκεϊσών, μέρος της οποίας είναι και η τεχνική nyotaimori, το μοντέλο θα πρέπει να είναι παρθένα, αλλά οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο τη σήμερον ημέραν είναι... Χμμ, ας πούμε ίσες με τις πιθανότητες να πάει ένας άντρας σε ένα τέτοιο εστιατόριο καθαρά για τη γαστρονομική εμπειρία.
Δύσκολα θα συναντήσετε τη συγκεκριμένη τεχνική σερβιρίσματος έξω από τα σύνορα της Ιαπωνίας, καθώς τα ελάχιστα εστιατόρια του δυτικού κόσμου που αποτόλμησαν να τη συμπεριλάβουν στα μενού τους, σύντομα αναγκάστηκαν να τα αποσύρουν αφού αντιμετώπισαν την κατακραυγή του κοινού. Το 2003, για παράδειγμα, όταν ένα εστιατόριο αποφάσισε να σερβίρει nyotaimori στο Σιάτλ, μια ομάδα εξοργισμένων φεμινιστριών μπούκαρε στο μαγαζί κραδαίνοντας αντιφαλλοκρατικά πλακάτ και τα έκανε ρημαδιό. (Κάπου εδώ φαντάζομαι κι έναν φαγητοπόλεμο με σούσι και γελάω μόνη μου.)
Ακόμα και στην Ιαπωνία, όμως, δεν είναι κάτι που θα συναντήσετε συχνά. Κι εκεί έχει σε μεγάλο βαθμό στιγματιστεί το nyotaimori, ενώ τα εστιατόρια αυτού του τύπου σπανίζουν και μάλλον συσχετίζονται με τη yakuza και το οργανωμένο έγκλημα γενικότερα.
Κι αν δεν θεωρείτε το nyotaimori αρκετά σοκαριστικό, πού να ακούσετε και για το wakame sake. Σύμφωνα με αυτό το -ας το πούμε- έθιμο, πρέπει να χυθεί sake επάνω στην κοιλιά της γυμνής γυναίκας, και αφού αυτό κατρακυλήσει προς τα νότια, οι συνδαιτημόνες καλούνται να το πιουν από τη γούβα που σχηματίζεται ανάμεσα στους κλειστούς μηρούς της. Και για να μην απορείτε, η λέξη wakame σημαίνει "μαλακά φύκια" και αναφέρεται στις τρίχες που επιπλέουν μέσα στο sake. Άσπρο πάτο.

Υ.Γ. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα ενδιαφέρον άρθρο, στο οποίο η δημοσιογράφος Julie Binder της εφημερίδας Guardian περιγράφει γλαφυρά την εμπειρία της από ένα δείπνο nyotaimori στο Λονδίνο, τον Φεβρουάριο του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου