Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Εστιατόριο Πασιφάη στον Κορυδαλλό

'Εχω ξαναπεί ότι δεν βρίσκω το λόγο να γράφω κριτικές για ταβέρνες, εκτός αν ένα μαγαζί έχει κάποια ιδιαιτερότητα. Αυτό ακριβώς, λοιπόν, συμβαίνει με την Πασιφάη, μια ταβέρνα στον Κορυδαλλό που σερβίρει παραδοσιακή κρητική κουζίνα.
Μαγαζιά με κρητική κουζίνα, βέβαια, υπάρχουν αρκετά, αλλά δυστυχώς πολλά από αυτά δεν αντιλαμβάνονται ότι Κρήτη δεν είναι μόνο τα καλιτσούνια. Η Πασιφάη, όμως, διαθέτει έναν αρκετά εκτεταμένο κατάλογο με κρητικούς μεζέδες και κυρίως πιάτα, των οποίων και πετυχημένη είναι η εκτέλεση και
τα υλικά νόστιμα.
Ο χώρος του εστιατορίου παραμένει επίσης πιστός στην παράδοση. Πέτρινες καμά
ρες, αγροτικά εργαλεία και ασπρόμαυρες φωτογραφίες κρεμασμένες στους τοίχους, κουρτινάκια κεντημένα με βελονάκι στα παράθυρα. Τις Παρασκευές και τα Σάββατα έχει και ζωντανή κρητική μουσική με λύρα και λαούτο, αλλά καλά θα κάνετε να κλείσετε τραπέζι γιατί συνήθως γίνεται χαμός. Τις καθημερινές μπορείτε βέβαια να φάτε πιο ήσυχα.
Έχοντας επισκεφθεί την Πασιφάη -που παίρνει το όνομά της από τη βασίλισσα της Μινωικής Κρήτης- αρκετές φορές, είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω κάμποσα πιάτα της. 'Οσο χαζεύετε τον κατάλογο θα σας κεράσουν μια ρακή με παξιμαδάκια και πατέ ελιάς κι εσείς στο μεταξύ αποφασίζετε ποιο από τα "μεζεκλίκια" τραβάει η όρεξή σας. Εμείς, πάντως, δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουμε χωρίς να παραγγείλουμε τη μαραθόπιτα (6.50 ευρώ) και τα σαρικοπιτάκια (6.5 ευρώ), στριφτά πιτάκια δηλαδή με μυζήθρα και δυόσμο, των οποίων η ζύμη είναι ένα όνειρο. 'Οποιο, όμως, κι από τα πιτοειδή κι αν έχουμε δοκιμάσει (καλτσούνια, μπομπέτες κλπ) είναι πάντοτε νοστιμότατο. Must είναι επίσης και το απάκι (καπνιστό χοιρινό - 7 ευρώ), που είναι πάντοτε άψογο και εξαφανίζεται σε χρόνο dt. Νοστιμότατοι είναι επίσης και οι χοχλιοί οι μπουρμπουριστοί (σαλιγκάρια), που είναι άλλωστε κλασικό χιτάκι της κρητικής κουζίνας. Από τις σαλάτες, την τελευταία φορά δοκιμάσαμε τη "σαλάτα του μερακλή" (9.20 ευρώ), που είχε ντομάτα, αγγούρι, ελιές, κρεμμύδι, κάπαρη, παξιμάδι και μυζήθρα κι ήταν νόστιμη και χορταστικότατη.
Από τα κυρίως πιάτα, τα κρεατικά είναι πάντα νόστιμα. Θυμάμαι πως το γαμοπίλαφο είναι καλό, αλλά την τελευταία φορά δοκιμάσαμε και το "τσιγαριαστό", μπουκίτσες χοιρινού με άνηθο, λεμόνι και πράσο (8 ευρώ), που ήταν ωραία μαγειρεμένο σε πήλινο σκεύος και ζουμερό με μπόλικη σάλτσα.
Από την άλλη -για να μη λέμε μόνο τα θετικά- αυτό που με απογοητεύει είναι όταν βλέπω σε ένα τόσο ωραίο και παραδοσιακό μένου ξέμπαρκες προσθήκες. Το τριμμένο κίτρινο τυρί (gouda θαρρώ) επάνω στις τηγανητές πατάτες (3.5 ευρώ) δεν έχει καμία θέση, αλλά ακόμα πιο άσχετη βρίσκω τη γαλοπούλα πανέ με σάλτσα από μέλι και σουσάμι (8 ευρώ), διότι αν ήθελα να φάω σνίτσελ, μπορούσα να πάω και στη Βιέννη, όσο για τη σος μέλι/σουσάμι νομίζω ότι έχει γενικότερα παραφορεθεί την τελευταία πενταετία στα διάφορα μοντέρνα ταβερνο-οινομαγειρο-μεζεδοπωλεία, οπότε δεν χρειάζεται να τη βλέπουμε και εδώ.
Πάνω στους λουκουμάδες, ωστόσο, το μέλι και το σουσάμι, πολύ καλά κάνουν και αφθο
νούν! Μη διανοηθείτε να φύγετε από την Πασιφάη χωρίς να πάρετε μια μερίδα λουκουμάδες και φροντίστε να έχετε κρατήσει και αρκετό χώρο. Για να σας προετοιμάσω, ένα ΒΟΥΝΟ από ζεστές χρυσοκίτρινες μπάλες ζύμης περιχυμένες από μέλι θα προσγειωθεί πάνω στο τραπέζι σας, και αν καταφέρετε να το κουλαντρίσετε μέχρι τους πρόποδες, σας βγάζω το καπέλο. Εμείς πάντως, τέσσερα άτομα, τρώγαμε, τρώγαμε, τρώγαμε και δεν έλεγε να τελειώσει! Κό-λα-ση!

Ετυμηγορία: Hello, εννοείται να πάτε.
Τιμές: 15-20 το άτομο.
Κουζίνα: παραδοσιακή κρητική
Διεύθυνση:
Μ. Αλεξάνδρου 24, Πλ. Μέμου, Κορυδαλλός
Τηλ: 210 49 44 024

1 σχόλιο:

  1. Μ' αρέσει πολύ η Κρητική κουζίνα! Τι μου έκανες τώρα...μου άνοιξες την όρεξη. Το καλοκαίρι στην Κρήτη δεν μπορούσα να αντισταθώ σε καμία κρητική λιχουδιά. Και επειδή δεν έχω φάει μια και δυο κρητικά εδέσματα, ήμουν πολύ επίλεκτική φέτος και ιδιαίτερα επικριτική.
    Εκνευρίζομαι το ίδιο όταν βλέπω κι εγώ κάτι άσχετες προσθήκες.
    Πολύ ωραία τα αρθράκια σου, συνέχισε έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή