Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Εστιατόριο Salero στα Εξάρχεια

Ενώ μου αρέσει να κινούμαι στην περιοχή των Εξαρχείων γενικότερα -αλλά και ειδικότερα λόγω του φαγητού της, διότι έχει πολλές επιλογές σε οικονομικά εστιατόρια για κάθε μέρα- τo Salero (που σημαίνει "αλατιέρα", αλλά και "νόστιμος") ήταν το μόνο που μου είχε ξεφύγει τόσα χρόνια.
Ίσως έφταιγε που δεν μου γέμιζε ιδιαίτερα το μάτι απ' έξω, ίσως που είχα λίγο βαρεθεί και τη μόδα των tapas bar που ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια το ένα πίσω απ' το άλλο την πρώτη πενταετία των 00's (και όπως φύτρωσαν, έτσι εξαφανίστηκαν κιόλας, αν και ποτέ δεν κατάλαβα το γιατί), το θέμα είναι πως ποτέ δεν το τολμούσα. Τελικά, είπα να του δώσω μια ευκαιρία και πήρα μια φίλη και το δοκιμάσαμε, ένα Σάββατο βράδυ.
Το μαγαζί, που κρίνοντας από την πρόσοψη, ποτέ δε θα φανταζόμουν πόσο μεγάλο είναι το εσωτερικό του, ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Το πρώτο που προσέξαμε ήταν φυσικά η funky διακόσμηση και η πανδαισία κεφάτων χρωμάτων (το κόκκινο, το κίτρινο και το πράσινο επικρατούν) στους τοίχους, τα έπιπλα, τα κάδρα και αργότερα, όπως διαπιστώσαμε, και στα πιάτα!
Το μενού έχει αρκετά αυθεντικά, κλασικά tapas, αλλά και μπόλικα μεζεδάκια, πρώτα και δεύτερα πιάτα της ευρύτερης Μεσογείου, από ελληνικά (καγιανάς, ρολά με ανθότυρο κ.α.) και ιταλικά (ζυμαρικά και risotti) ως αραβικής και κυπριακής έμπνευσης, αλλά και mix 'n' match επιλογές.
Εμείς είπαμε να παίξουμε με μεζέδες και δεν παραγγείλαμε κυρίως πιάτο. Ξεκινήσαμε με patatas bravas με πικάντικη σάλτσα (τηγανητές πατάτες κομμένες σε κυβάκια / 4 ευρώ). Νόστιμες, αν και η σάλτσα ντομάτας δεν θα έλεγα ότι ήταν ιδιαίτερα πικάντικη. Ακόμα, πήραμε τα μπαλάκια μοτσαρέλας με τοματίνια, πέστο και jamon -το mix 'n' match που λέγαμε;-(6.50 ευρώ), ένα πιατάκι όμορφο και δροσιστικό, και το jamon ήταν πραγματικά καλό. Το λουκάνικο chorizo σωτέ με sherry (6.50 ευρώ) ήταν συμπαθέστατο, αν και η έντονη γεύση του chorizo κάλυπτε την όποια απόπειρα να "ακούσεις" το sherry (αυτο το τελευταίο το λέει συνέχεια ο Λαζάρου στο Master Chef και μου το έχει κολλήσει -λολ). Η σαλάτα ρόκας με μαριναρισμένο καρότο, φρέσκα μανιτάρια, λαδοτύρι και σάλτσα πορτοκάλι (6 ευρώ η ατομική, 9 η μεγάλη) ήταν επίσης καλοφτιαγμένη, αλλά αυτό που με ενθουσίασε ήταν η paella με θαλασσινά, κοτόπουλο και chorizo, που ήταν άψογα εκτελεσμένη (7.90 ευρώ). Το πιατάκι αυτό, μάλιστα, θεωρώ πως είναι ό,τι πρέπει για ένα γρήγορο μεσημεριανό γεύμα με τη συνοδεία ενός κρασιού, αν και για τα μεσημέρια, από ό,τι είδα στον κατάλογο, προσφέρεται στο Salero μενού τριών πιάτων και ποτό μόλις με 11.90 ευρώ!
Από τα επιδόρπια, δεν μπορούσαμε παρά να προτιμήσουμε την crema catalana (5.5 ευρώ), για να συμπληρώσουμε το ισπανικό μενού μας, και ήταν γευστικότατη. Ωραία υφή, άψογη κρούστα, γλυκιά όσο έπρεπε.
Πάμε τώρα και στα αρνητικά, όμως. Από το σέρβις, μπορώ να πω ότι μείναμε αρκετά δυσαρεστημένες. Οι σερβιτόροι, αν και ήταν όλοι πρόθυμοι, ήταν ολοφάνερο ότι δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες του μαγαζιού και έτρεχαν σαν τρελοί για να προλάβουν όλους τους πελάτες. Αποτέλεσμα; Μεγάλες καθυστερήσεις και λάθη στις παραγγελίες. Ζητήσαμε sangria (7.50 ευρώ το 1/2 lt), που δεν ήρθε ποτέ (αν και το επαναλάβαμε 2-3 φορές), με αποτέλεσμα να τρώμε τα tapas μας ξεροσφύρι. Έγινε λάθος στη σαλάτα που παραγγείλαμε και μας έφεραν τη μεγάλη αντί για την ατομική, αν και μας την αντικατέστησαν με τη σωστή, αλλά μετά χρεώθηκε στο λογαριασμό και αναγκαστήκαμε να το επισημάνουμε για να αφαιρεθεί η διαφορά. Το επιδόρπιο χρειάστηκε να το ζητήσουμε 3-4 φορές ώσπου να μας το φέρουν, και μάλιστα σε 3 διαφορετικά άτομα από το προσωπικό. Από αυτά, το τελευταίο μας λέει και το κορυφαίο: "Α! Δική σας είναι μια crema catalana που βλέπω τόση ώρα στον πάγκο κάτω;". Τέλος, για το λογαριασμό χρειάστηκε να παρακαλέσουμε τόσες φορές και να περιμένουμε τόση ώρα, που αγανακτήσαμε και αρχίσαμε να αστειευόμαστε ότι και να φύγουμε χωρίς να πληρώσουμε δεν πρόκειται να το καταλάβει κανείς. Πιστεύω ότι ένας από τους λόγους του κακού σέρβις είναι και το γεγονός ότι καθίσαμε στον επάνω όροφο, από όπου οι σερβιτόροι δεν περνούσαν συχνά. Αλλά γι' αυτό δεν ευθυνόμαστε εμείς! Ούτε και το ζευγάρι ηλικιωμένων που καθόταν κοντά μας, το οποίο, μία ώρα μετά την άφιξή του δεν είχε καν παραγγείλει (πραγματικά τους λυπήθηκε η ψυχή μου...)
Βέβαια, τίποτα από όλα αυτά δεν αφήσαμε να μας χαλάσει τη διάθεση. Τα φαγητά ήταν νόστιμα και σε πολύ λογικές τιμές, η μουσική (latin και jazz) και το περιβάλλον πολύ κεφάτα και ο κόσμος (νεολαία και πολλές μεγάλες παρέες) φαινόταν να διασκεδάζει. Νομίζω πως την επόμενη φορά θα αποφύγω το Σαββατόβραδο και σίγουρα δεν θα καθίσω επάνω, αλλά πραγματικά στο σέρβις υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Ετυμηγορία: Ναι, δοκιμάστε το. Για τα νόστιμα μεζεδάκια του σε καλές τιμές και την upbeat ατμόσφαιρα!
Τιμές: 15-20 ευρώ
Κουζίνα: tapas, ισπανική, μεσογειακή
Σέρβις: Ανεπαρκές, παρά τις καλές προθέσεις.
Μουσική: κεφάτη jazz και latin, ευτυχώς σε φυσιολογική ένταση που αρμόζει σε εστιατόριο (για να παραμένει Salero το μαγαζί και όχι ξεσαλέρο.)
Crowd: νεανικό και με άποψη
Διεύθυνση: Βαλτετσίου 51, Εξάρχεια
Τηλ: 210 38 13 358

5 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό και εύστοχο το άρθρο, για το αγαπημένο μου εστιατόριο!! Μπράβο!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και όσον αφορά στο service, συχνά υπάρχει ένα θέμα κυρίως όταν γίνεται πανικός! Δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ σερβιτόρων και περιμένεις ώρα μέχρι να εξυπηρετηθείς! Δοκιμάστε να πάτε, καθημερινές ή Κυριακή! Τότε σίγουρα θα απολαύσετε τη βραδιά σας, χωρίς το στομάχι σας να διαμαρτύρεται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ws to eteron hmisy ths pareas exw na pw pws to Salero einai pragmati ena polu eyxarisths atmosfairas estiatorio. pragmatika megalo, kati pou den prosexeis an den mpeis mesa, me polla xrwmata pantou kai pinakes tou gkogia stoys toixous. to faghto, osa toylaxiston dokimasame, htan polu wraia kai se kanoun na thes na dokimaseis kai alla. kai se polu kales times!! to serbis omws htan pragmatika aneparkes. to gegonos oti den hrthan pote ta pota mas, para tis epanalhpseis, htan aparadekto. par'ayta den prohthika kai sigoura tha to episkeftw ksana, giati ektos tou oti brisketai 2 lepta apo to spiti mou kai thn dedomenh latreia mou se katheti ispaniko, prepei na dokimasw kai tis ypoloipes geyseis!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πηγα πριν λιγες μερες στο Salero και μπορω να πω οτι το σερβις εχει βελτιωθει παααρα πολυ. Ηταν γρηγορο, εξυπηρετικο και χαμογελαστο. Η αυλιτσα πολυ ομορφη για την εποχη και ολα τα πιατα ηταν νοστιμα (ειδικα το κατσικισιο τυρι με το jamon και το αχλαδι μιαμ!) οπως και η λευκη σανγκρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όντως το service είναι απαράδεκτο! Περιμέναμε 45 λεπτά να μας φέρουν το κυρίως και έπειτα από την τρίτη φορά που ρωτήσαμε τη σερβιτόρα γιατί αργούν τόσο, θυμήθηκε να μας ενημερώσει ότι το συγκεκριμένο πιάτο ημέρας είχε τελειώσει... Βέβαια αμέσως ήρθε κέρασμα και η συγγνώμη της σερβιτόρας με ύφος "σιγά μωρέ δεν τρέχει και τίποτα". Παρόλο αυτά δεν πτοούμαστε λόγω του ωραίου περιβάλλοντος και του νόστιμου φαγητού!
    Υ.Γ. Η κολοκυθόσουπα είναι πεντανόστιμη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή