Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Η Audrey Hepburn και η τέχνη του souffle

Η ταινία Sabrina (1954), εκτός του ότι είναι μια από τις πιο τρυφερές αισθηματικές κωμωδίες στην ιστορία του κινηματογράφου, έχει κι αυτή την υπέρκομψη Audrey Hepburn που σε μαγνητίζει και σε κάνει να μην μπορείς να ξεκολλήσεις τα μάτια σου από την οθόνη. Εντωμεταξύ, διαβάζοντας χθες ένα πολύ ενδιαφέρον (και λαχταριστό) post στο blog Pandespani για τα σουφλέ σοκολάτας, μου ήρθε αναπόφευκτα στο μυαλό η σκηνή όπου η Sabrina, στη σχολή μαγειρικής όπου σπουδάζει στο Παρίσι (προκειμένου να βγάλει από το μυαλό της τον ομορφονιό τεντιμπόη David Larrabee, παρεμπιπτόντως) τρώει κατσάδα από τον καθηγητή της, γιατί το σουφλέ τυριού που έφτιαξε είναι εντελώς κατσιασμένο, καθότι ήταν αφηρημένη καθ'όλη τη διάρκεια και ονειροπολούσε σκεπτόμενη -ποιον άλλον;- τον David. (By the way, κάπως έτσι ήταν κι εμένα το πρώτο μου σουφλέ... Και όχι λόγω έρωτα. Δεν έχω καμία δικαιολογία!)

Γάλλος καθηγητής μαγειρικής: Και τώρα, κυρίες και κύριοι, για να δούμε αν εμπεδώσατε το μάθημα του σουφλέ. Το σουφλέ πρέπει να είναι χαρούμενο. Χαρ
ούμενο, σαν δυο πεταλουδίτσες που χορεύουν βαλς στο καλοκαιρινό αεράκι. Τραλαλαλαλά! (Ο καθηγητής περνά μπροστά από τον πάγκο του κάθε μαθητή, επιθεωρεί τα σουφλέ ένα-ένα και ανακοινώνει την ετυμηγορία.) Πολύ χαμηλό. Πολύ άψητο. Πολύ βαρύ. Πολύ χαμηλό. Πολύ ψηλό. Υπερβάλλετε! Εντάξει. Έτσι κι έτσι. Ατσούμπαλο. (Στον Βαρόνο Σαιντ Φοντανελ.) Μμμμ! Ανυπέρβλητο. Βαρόνε, δεν έχετε χάσει το ταλέντο σας. (Φτάνοντας, επιτέλους, και στο ξεφούσκωτο σουφλέ της Σαμπρίνα, την κοιτάζει επικριτικά με σηκωμένο το φρύδι.) Υπερβολικά χαμηλό.
Σαμπρίνα
: (Εντελώς απογοητευμένη). Δεν ξέρω τι φταίει.

Βαρόνος: Θα σου πω εγώ. Ξέχασες να ανάψεις τον φούρνο. Σε παρακολουθούσα. Το μυαλό σου δεν είναι στη μαγειρική
. Είναι αλλού. Είσαι ερωτευμένη. Και θα τολμήσω να προχωρήσω και παραπέρα. Ο έρωτάς σου δεν έχει ανταπόκριση.
Σαμπρίνα: Φαίνεται, ε;

Βαρόνος: Ολοκάθαρα. Μια γυναίκα που ο έρωτ
άς της έχει βρει ανταπόκριση, θα κάψει το σουφλέ της. Μια γυναίκα που δεν έχει βρει ανταπόκριση, θα ξεχάσει να ανάψει τον φούρνο της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου