Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Εστιατόριο The Sushi Bar στο Παγκράτι

Πρόσφατα είχα τα γενέθλιά μου και έλαβα το τέλειο δώρο από δυο πολύ καλούς μου φίλους: ένα δείπνο για δύο! (Seriously, όσοι φίλοι το διαβάζετε, το τέλειο δώρο λέω, hint hint, nudge nudge, say no more, που λέει και ο Eric Idle.)


Πήρα, λοιπόν, τον καλό μου και κινήσαμε για το Sushi Bar στο Παγκράτι, γνωστή αλυσίδα sushi, την οποία ήθελα ούτως ή άλλως εδώ και αρκετό καιρό να δοκιμάσω. Και πού καλύτερα να ξεκινήσει κανείς, παρά από το αρχικό κατάστημα της αλυσίδας;
Στην ιστοσελίδα του καταστήματος, αναγράφεται ότι το εστιατόριo "διαφυλάσσει τις αξίες της ιαπωνικής κουλτούρας και χρησιμοποιεί τη λογική της μοντέρνας ατμόσφαιρας των Νεοϋορκέζικων sushi bars: οι sushi masters φιλετάρουν και παρασκευάζουν σε ανοιχτή κουζίνα τα ρολά (maki) και τα φιλέτα ψαριού (nigiri και sashimi) με τις παραδοσιακές μεθόδους kansai και edo."
Πράγματι, μπορείτε να καθίσετε στο μπαρ, όπου θα παρακολουθείτε την παρασκευή του sushi ιδίοις όμμασι, αλλά αν θέλετε κανονικό τραπέζι ζητήστε τον γωνιακό καναπέ, είναι το πιο cozy σημείο του μαγαζιού. Το περιβάλλον είναι καλαίσθητο και λιτό, με ένα κομψό δίχρωμο παρκέ και τοιχογραφίες ιαπωνικής αισθητικής. Την ιαπωνική ατμόσφαιρα συμπληρώνουν τα πιστά στην ιαπωνική παράδοση σκεύη, στα οποία σερβίρονται όλα τα εδέσματα.
To μενού έχει τεράστια ποικιλία από nigiri, maki και sashimi και ο κατάλογος έχει αρκετές πληροφορίες και επεξηγήσεις για τα διάφορα είδη sushi -πολύ χρησιμες για οποιον είναι αρχάριος- καθώς και λίγα στοιχεία για την ιστορία του sushi. Και για όποιον δεν θέλει sushi, υπάρχουν επίσης αρκετές επιλογές από πιάτα με ψάρια, αλλά και noodles.
Ξεκινήσαμε με μια σούπα seafood (8.10 ευρώ), μια νοστιμότατη διαφανή σούπα με διάφορα ψαρικά και θαλασσινά σε κομματάκια, που ήταν ό,τι πρέπει για αρχή. Συνεχίσαμε με 6 κομμάτια sake butsu σε sushi bar sauce, κομμένα σε κύβους, που ήταν ονειρεμένα. Για να μην απορείτε, butsu σημαίνει ακριβώς αυτό, το είδος του κοψίματος δηλαδή, όσο για το sake την έχω χρόνια την απορία, καθώς σε πολλά γιαπωνέζικα εστιατόρια παρατηρώ ότι στα μενού η λέξη sake αναφέρεται σε δύο πράγματα: στο είδος του ποτού που παρασκευάζεται από rice vinegar αφενός, και στον ωμό σολομό αφετέρου. Ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι και ο καλός κύριος Γουγλ κλήθηκε να δώσει για άλλη μια φορά τη λύση στο πρόβλημα: η σύγχυση τελικά προκαλείται από το ότι οι δύο λέξεις (για το ποτό και τον σολομό) δεν έχουν παρά μία λεπτή διαφορά στην προφορά, η οποία προφανώς δεν μπορεί να αποδοθεί με διαφορετικό τρόπο ούτε στα Αγγλικά, αλλά ούτε και στα Ελληνικά, φαντάζομαι. (Κοινώς, suck it ή μάλλον sak-e it!)
Aκολούθησαν δύο μεγάλα κομμάτια φιλέτου από λαβράκι σε στυλ sashimi με τζίντζερ, τα οποία συνδεύσαμε με το sine qua non sticky ρύζι.
Τελευταίος προσγειώθηκε στο τραπέζι μας ένας μεγάλος δίσκος με 16 κομμάτια maki rolls με σολoμό, πάστα τόνου, σπανάκι μαριναρισμένο σε σόγια και αυγά χελιδονόψαρου βουτηγμένα σε wasabi. Τα maki rolls ήταν νοστιμότατα και κομψά τυλιγμένα (Παρεμπιπτόντως, μου τη δίνει τρομερά το τσαπατσούλικο sushi. Το sushi πρέπει να είναι χειροτεχνία, κομψοτέχνημα, γκομπλέν, αλλιώς άσ' το καλύτερα.) Εντωμεταξύ, όποιος υποστηρίζει ότι δεν μπορείς να χορτάσεις με sushi, εδώ σίγουρα θα αναθεωρήσει: οι τιμές για το sushi κυμαίνονται μεταξύ 7 και 9 ευρώ (συνήθως για 8 τεμάχια) και για το vegetarian sushi είναι ακόμα πιο χαμηλές.
Στα προτερήματα προστίθεται και το πολύ ευγενικό προσωπικό, που ήταν ταχύτατο και πρόθυμο να μας εξηγήσει αναλυτικά τα πάντα. Και για εσάς που ανησυχείτε για τη ραδιενέργεια και το τσουνάμι, το Sushi Bar γράφει στον κατάλογο ότι:
Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι ελληνικά και ο σολομός εισάγεται από τη Νορβηγία. Το σάκε και η σόγια εισάγονται από την Αμερική. Τα φύκια και το wasabi από την Κορέα, το ρύζι και το τζίντζερ εισάγονται από την Ταϊλάνδη. Μετά το τραγικό συμβάν η εταιρεία αναστείλει την εισαγωγή πρώτων υλών από την Ιαπωνία.

Eτυμηγορία: καλό sushi σε λογικές τιμές
Κουζίνα: ιαπωνική, sushi
Τιμές: 25-35 ευρώ το άτομο
Διεύθυνση: Πλ. Βαρνάβα, Παγκράτι (Το Sushi Bar διαθέτει υποκαταστήματα και στη Γλυφάδα, το Νέο Ψυχικό και το Π.Φάληρο.)
Τηλ: 210 75 24 354, 210 75 64 964

Υ.Γ. Η πρώτη φωτογραφία είναι από το site του Sushi Bar. Η δεύτερη φωτογραφία είναι από το greekeat.gr.

3 σχόλια:

  1. Πήγαμε την προηγουμένη εβδομάδα στο Παγκράτι: δυο άτομα, εγώ και η καλή μου. Πήραμε σαλάτα Nori, Σολομό Nigiri, Spicy Maguro, την καπνιστή γλώσσα ατλαντικού me avocado, Maguro Butsu, και ένα γλυκό με σοκολάτα και Chilli. Ήπιαμε και πολύ sake 5-6 καραφάκια, ίσως και περισσότερα, που το καθένα έβγαζαν 2 σφινοπότηρα στον καθένα (υπερβολή; βγήκαμε όρθιοι οπότε δεν θα το έλεγα). Πληρώσαμε €110. Γενικά περάσαμε πολύ καλά όπως πάντα, το φαγητό πάρα πολύ ωραία και το service τέλειο και ευχάριστο. Όσο άφορα το να χορταίνεις: hmmm… υπάρχουν κόλπα, ιδικά για εμένα που, πώς να το πω, μου αρέσει να τρώω. Παίρνω πάντα την σαλάτα Nori, γιατί και χορταίνει και την τρώω σιγά σιγά, φύλλο φύλλο για να περνά η ώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. just to clarify: "Sake" (酒) είναι το αλκοόλ στα Ιαπωνικά. Αυτό που λέμε εμείς σάκε, λέγεται Nihonshu, και φτιάχνεται από ρύζι (αν έχει γίνει ξύδι ήδη (αχαχα,"ξύδι ήδη"), την βάψαμε). Υπάρχει και το Shochuu, που κατά την άποψη μου είναι πολύ καλύτερο, και φτιάχνεται από πατάτα (Imo-Shochu), μικρό δαμάσκηνο (Ume-Shochuu), και άλλα.

    Όσο για την σύγχυση: ναι οι μισές λέξεις στα Ιαπωνικά σημαίνουν και κάτι άλλο (κλάφτα Χαράλαμπε-σαν), και πρέπει να δεις το ιδεόγραμμα για να καταλάβεις τί παίζειν.

    Ωραίο το άρθρον. Θα πάμε.

    Τσίου!
    "γουόρστ Νί_τζα έβερ", α-ουτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ για το ιδιαίτερα ενδιαφέρον σχόλιο.
    Φιλικά,
    Food for Thought

    ΑπάντησηΔιαγραφή