Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Eστιατόριο Cibus στο Ζάππειο

'Ολο και περισσότερα εστιατόρια της πόλης αρχίζουν να πιάνουν το νόημα και να οργανώνουν βραδιές προσφορών με prix fixe μενού. Ένα από αυτά είναι και το Cibus, που εδώ και λίγους μήνες κάθε Τετάρτη -και πλέον και τις Πέμπτες- προσφέρει ένα μενού στην τιμή των 30 ευρώ. Πολύ καλή προσφορά, δεδομένου ότι, υπό κανονικές συνθήκες, στοιχίζει γύρω στα 60 ευρώ το άτομο για να δειπνήσει κανείς στο συγκεκριμένο ρεστοράν. Το μενού έχει τίτλο "Ελληνικά Βραβευμένα" και πρόκειται για μία "σύνοψη" των γεύσεων που οδήγησαν τον σεφ Δημήτρη Δημητριάδη στη φετινή διάκριση του εστιατορίου στα βραβεία Χρυσών Σκούφων στην κατηγορία Ελληνικής Κουζίνας.
"Cibus" σημαίνει "φαγητό" ή "τροφή" στα Λατινικά, και μπορεί ετυμολογικά να μη συνδέεται με το "τσιμπούσι", πάντως εσείς προετοιμαστείτε για ένα cibus-ι με τα όλα του, καθώς το μενού αποτελείται από πέντε πιάτα...
Πριν μπείτε στο εστιατόριο, κάντε και μια μικρή βόλτα στον κήπο του Ζαππείου, που το βράδυ -ειδικά τώρα που ανοίγει και ο καιρός- είναι πραγματικά υπέροχος. Η διακόσμηση του Cibus είναι λιτή και ο χώρος είναι εντελώς μίνιμαλ, πράγμα σοφό, κατά τη γνώμη μου, γιατί η εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη (η μία πλευρά καλύπτεται ολόκληρη από τζαμαρία) είναι από μόνη της αρκετό στολίδι. Κομψές εκρού δερμάτινες πολυθρόνες, τοίχοι επενδεδυμένοι με λευκό δέρμα και λευκά λινά τραπεζομάντηλα, χαμηλός φωτισμός, you get the drill. Με εξέπληξαν, οφείλω να σας πω, οι μουσικές επιλογές: χαλαρή φανκ σε χαμηλούς τόνους, που είναι πάντα ευπρόσδεκτη, as far as I am concerned.
Το γεύμα ξεκινά με την απαραίτητη τριπλέτα από amuse bouche: ζελέ ντομάτας σε σχήμα κύβου με μια φέτα ελιάς, κατσικίσιο τυρί σε μορφή πανακότας πάνω σε κράκερ χαρουπόψωμου και μαριναρισμένο χταπόδι μέσα σε κουτάλι. Συνοδεύτηκαν, φυσικά, από ζεστά μικρά ψωμάκια.
Το ξεκίνημα ήταν πολύ δυνατό: ψαρόσουπα με χτένια, γαριδάκι Σύμης, ταπιόκα και αρωματικά (τιμή καταλόγου 13 ευρώ). Τα θαλασσινά είναι τοποθετημένα σε γεωμετρική παράταξη στο πιάτο και κατά το σερβίρισμα, ο ζωμός περιχύνεται καυτός επάνω τους. Ιδανικός συνδυασμός comfort food και ντελικάτης μεσογειακής γεύσης, η ταπιόκα δίνει εξαιρετικό άρωμα, όσο για το χτένι, όταν το βάλετε στο στόμα σας (αφήστε το για το τέλος), θα θέλετε να μην σας ενοχλήσουν για αρκετά δευτερόλεπτα...
Συνεχίσαμε με σουπιές με σπανάκι, άγριο μάραθο, φύλλο απο μελάνι σουπιάς και ντοματάκι κονφί (14 ευρώ). Επίσης πολύ καλό πιάτο, με φινετσάτη, σύγχρονη παρουσίαση. Εκπληκτικό το φύλλο με μελάνι σε συνδυασμό με το ντοματάκι, οι σουπιές, όμως, συμφωνήσαμε ομόφωνα πως, αν και άψογες σε υφή, χρειάζονταν λίγο περισσότερη γευστική ένταση, λίγο tweak που λέει κι ο Jamie Oliver.
Το επόμενο πιάτο ήταν κατά τη γνώμη μου το second best μετά την άψογη σούπα: κουσκουσάκι ριζότο με άγρια μανιτάρια, καπνιστό χοιρινό, θυμάρι και τοματίνια κονφί (15 ευρώ). Τέλεια υφή και χύλωμα στο κουσκουσάκι, τα μανιτάρια ήταν βασιλομανίταρα (που τα λατρεύω) τα τοματίνια πρόσθεταν την απαραίτητη γλύκα, ενώ το χοιρινό έδινε την ιδανική πικάντικη νότα στο σύνολο.
Το κυρίως πιάτο, μάγουλα μόσχου με νιόκι από κασέρι, ζωμό μανιταριών και τρούφα (24 ευρώ), αν και ολόσωστα μαγειρεμένο, οφείλω να ομολογήσω ότι δεν το απόλαυσα τόσο όσο τα υπόλοιπα. Συντελεί βέβαια και το γεγονός ότι δεν είμαι μεγάλος φαν των μαγούλων, ωστόσο όλοι συμφωνήσαμε πως δεν είχε τη γευστική ποικιλία των τριών προηγούμενων πιάτων, ενώ τα νιόκι με κασέρι βρήκα πως υστερούσαν σε υφή (ομολογώ πως είμαι τρομερά αυστηρή στο θέμα των νιόκι, βέβαια). Παρόλα αυτά, εκτίμησα πολύ το σερβίρισμα του κρέατος μέσα στον ζωμό των μανιταριών.
Το επιδόρπιο μας δίχασε: σιμιγδαλένιος χαλβάς με αχλάδι, φιστίκια Αιγίνης και παγωτό με γάλα αμυγδάλου. Ενδιαφέρουσα πινελιά το "παραδοσιακό" σερβίρισμα μέσα σε βάζο με καπάκι, το γευστικό αποτέλεσμα, όμως, το βρήκα υπερβολικά πληθωρικό. Το παγωτό ήταν πραγματικά ά-ψο-γο, το ποσαρισμένο αχλάδι επίσης, όσον, όμως, αφορά τον χαλβά αυτόν καθεαυτόν, η υφή του ήταν υπερβολικά τραγανή για τα γούστα μου, ενώ τα ολόκληρα φυστίκια Αιγίνης θεωρώ πως δημιουργούσαν ένα σύνολο από διαφορετικές υφές που προσωπικά με μπέρδευε κάπως. Θα προτιμούσα το συγκεκριμένο επιδόρπιο με ένα στοιχείο λιγότερο. Ο φίλος Γ., από την άλλη, διαφώνησε καθέτως και περιμάζεψε και ό,τι είχα αφήσει στο πιάτο μου, χωρίς δεύτερη σκέψη.
Ολοκληρώσαμε το γεύμα με τα mignardises, που ήταν καταπληκτικά και τα τρία: guimauve από passion fruit, καραμελωμένα φρούτα και ξηροί καρποί με επικάλυψη λευκής σοκολάτας και σοκολατάκι γάλακτος με επικάλυψη κακάο.
Γενικά το επίπεδο της κουζίνας ήταν πολύ υψηλό, τόσο όσον αφορά την τεχνική, όσο και τις γεύσεις και μείναμε όλοι μας πολύ ικανοποιημένοι. Επίσης, το σέρβις ήταν άψογο και το προσωπικό ευχάριστο, διακριτικό όσο πρέπει, αλλά και πάντα παρόν. Η τιμή, δε, των 30 ευρώ είναι πολύ καλή για το συγκεκριμένο μενού, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες στοιχίζει γύρω στα 75 ευρώ. Ωστόσο, έχω να παρατηρήσω, ότι βρίσκω την τιμή των 8 ευρώ υπερβολική για ένα ποτήρι κρασί, καθώς μαζί με το νερό τελικά κληθήκαμε να πληρώσουμε 40 ευρώ το άτομο. Κατά τα άλλα, η κοστολόγηση των πιάτων του καταλόγου είναι αρκετά λογική, αναλογικά πάντα με την ποιότητα, το ύφος και την κατηγορία του εστιατορίου. Θα ξαναπήγαινα αργότερα το καλοκαίρι, για να απολαύσω το φαγητό, αλλά και την υπέροχη θέα από κάποιο από τα τραπέζια στον κήπο του...

Κουζίνα: ελληνική δημιουργική
Τιμές: 50-70 ευρώ το άτομο, προσφορά κάθε Τετάρτη και Πέμπτη το μενού πέντε πιάτων με τίτλο "ελληνικά βραβευμένα", με 30 ευρώ το άτομο χωρίς ποτό.
Διεύθυνση: Κήπος Ζαππείου (είσοδος από Βασ. Όλγας).
Τηλ: 210 33 69 364, 210 33 69 300

Y.Γ. Η φωτογραφία είναι από το lifo.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου