Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Εικαστική Γαστρονομία #3: Andy Warhol

Ένα από τα διασημότερα μοτίβα της pop art είναι οι κονσέρβες τοματόσουπας Campbell's που απαθανάτισε ο διάσημος Αμερικανός καλλιτέχνης Andy Warhol σε αμέτρητες version, κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970.
Το πρώτο έργο στο οποίο ο Warhol χρησιμοποίησε τη σούπα Campbell's τιτλοφορείται Campbell's Soup Cans και το δημιούργησε το 1962 (βλ. κάτω).


Αποτελείται από 32 μεταξοτυπίες τυπωμένες σε καμβά, οι οποίες απεικονίζουν μία κονσέρβα τοματόσουπας Campbell's. Στόχος του Warhol ήταν να μιμηθεί τον αυτοματοποιημένο, μηχανικό τρόπο παραγωγής εμπορικών προϊόντων και για τον λόγο αυτό χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη τεχνική και τρόπος παρουσίασης του έργου του.
Το έργο, που εκτέθηκε αρχικά στην πρώτη ατομική έκθεση του Andy Warhol, στη Ferus Gallery του Λος Άντζελες και σήμερα βρίσκεται στο MOMA της Νέας Υόρκης, θεωρείται σταθμός για τη διαμόρφωση της pop art αισθητικής.
Ο συνδυασμός της ημι-αυτοματοποιημένης διαδικασίας παραγωγής του έργου, του μη-ζωγραφικού στυλ και του εμπορικού του θέματος έγινε αιτία να ασκηθεί σκληρή κριτική στον Warhol, και τα κίνητρά του ως καλλιτέχνη αμφισβητήθηκαν έντονα -και συνεχίζουν να αμφισβητούνται και σήμερα.
Ο Warhol αργότερα παρήγαγε πολλά έργα με θέμα την περίφημη τοματόσουπα, απομακρυνόμενος σταδιακά από την απλή απεικόνισή της επί του καμβά και επιλέγοντας άλλους τρόπους αναπαράστασής της, όπως γλυπτά, κατασκευές κι εγκαταστάσεις.















Όσον αφορά τώρα το γιατί ο Warhol επέλεξε την τοματόσουπα Campbell's που έμελλε να γίνει τελικά το επίκεντρο του έργου του, κυκλοφορούν διάφορες ιστορίες. Σύμφωνα με μία από αυτές, όταν αποφάσισε να παραιτηθεί από την τέχνη των comic strips, ένιωθε ότι χρειαζόταν να βρει ένα ζωγραφικό θέμα προς απεικόνιση, και τότε, μία βοηθός του τού πρότεινε την ιδέα της τοματόσουπας, όπως επίσης και του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο επίσης χρησιμοποίησε σε πίνακές του. Η Muriel Latow -η βοηθός- συγκεκριμένα, του είχε πει να χρησιμοποιήσει "κάτι που το ξέρουν όλοι και είναι εύκολα αναγνωρίσιμο, όπως οι κονσέρβες με τοματόσουπα Campbell's" και ο Warhol ενθουσιάστηκε με την ιδέα της. Σύμφωνα με μία άλλη ιστορία, ο ίδιος ο Warhol, όταν είχε ερωτηθεί κάποτε γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο θέμα, απάντησε ότι λάτρευε την τοματόσουπα Campbell's και ότι τρεφόταν με αυτήν καθημερινά επί 20 χρόνια. Επίσης, σύμφωνα με μαρτυρίες διαφόρων συνεργατών του, τα γεύματα του Warhol αποτελούνταν σταθερά από τοματόσουπα Campbell's και Coca-cola, οπότε η πιο πειστική εξήγηση είναι απλούστατα ότι ο ιδιόρρυθμος καλλιτέχνης αντλούσε την έμπνευσή του από ένα προϊόν το οποίο αγαπούσε πολύ. Άσε που επιβεβαιώνεται και η κλασική μου θεωρία-πασπαρτού, ότι όλοι κατά βάθος είμαστε κοιλιόδουλοι και ότι κινητήρια δύναμη του πλανήτη είναι όχι το σεξ, ούτε το χρήμα, αλλά το στομάχι.
Για την ιστορία, ο Warhol δεν πήρε ποτέ χρήματα από την εταιρεία Campbell's, παρόλο που του έγιναν αρκετές προτάσεις και παρόλο που την εποχή εκείνη οι πωλήσεις της συγκεκριμένης σούπας αυξήθηκαν κατακόρυφα χάρη στα έργα του...

Y.Γ. Παρεμπιπτόντως, οφείλω να ομολογήσω ότι η ετοιματζίδικη ντοματόσουπα αποτελεί ένοχη απόλαυσή μου και γαστρονομική μου εμμονή όταν δεν έχω χρόνο να μαγειρέψω. Ο Άντι είχε τα δίκια του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου