Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Εστιατόριο Indian Kitchen στο Σύνταγμα

Ακόμα ένα εστιατόριο ήρθε να προστεθεί στη multiethnic παρέα της οδού Απόλλωνος στο Σύνταγμα. Λέγεται Indian Kitchen, σερβίρει ινδική κουζίνα -duh- και είναι αδερφάκι του Red Indian στου Ψυρρή (διαβάστε εδώ και εδώ) και του Indian Masala στο Μοναστηράκι (διαβάστε εδώ), που είχε ανοίξει πέρυσι.
Ο χώρος είναι συμπαθητικός, πολύ λιτός, με απλούς καναπέδες και τραπεζοκαθίσματα και λίγες ινδικές πινελιές στη διακόσμηση, όπως μία σκαλιστή πόρτα στο βάθος του μακρόστενου εστιατορίου. Για να φτάσετε στα τραπέζια, περνάτε και μπροστά από την ανοιχτή κουζίνα, μοτίβο που οι ιδιοκτήτες επανέλαβαν κ
αι εδώ μετά το Massala και είναι ευχάριστο, γιατί δίνει ζωντάνια στο μαγαζί, αν και κάποιοι μπορεί να ενοχληθούν από τις έντονες μυρωδιές του τηγανιού (εγώ πάντως, όχι).
Το μενού των τριών εστιατορί
ων είναι παρόμοιο. Κάποια πιάτα είναι κοινά, κάποια διαφέρουν, αλλά η λογική είναι η ίδια, όπως σε κάθε ινδικό εστιατόριο του δυτικού ημισφαιρίου (για την Ινδία επιφυλάσσομαι, διότι υποψιάζομαι ότι, όπως συμβαίνει με όλες τις εθνικές κουζίνες, καταλήγουμε να τρώμε μια light εκδοχή των αυθεντικών γεύσεων προσαρμοσμένη στον δυτικό τρόπο σερβιρίσματος).
Ξεκινήσαμε με τα papadam καλ
ωσορίσματος, που μάς ήρθαν λιγάκι καμένα και με τo mango chutney αδύναμο και νερουλό, πράγμα απογοητευτικό, αλλά η συνέχεια μας αποζημίωσε.
Από τα ορεκτικά παραγγείλαμε το aloo chaat, που στο μενού περιγράφεται ως crispy potato mix με γιαούρτι και γλυκόξινη σάλτσα (5.40 ευρώ). Ήταν συμπαθητικό,
αν και δεν νομίζω ότι με ενθουσίασε αρκετά ωστε να το ξαναπαραγγείλω. Το dal tarka (κρεμώδης, καυτερή σούπα με φακές και πολλά μπαχαρικά - 7.20 ευρώ) ήταν πεντανόστιμο και μια ωραιότατη επιλογή για τους Ινδόφιλους vegetarians.
To korma με αρνί μου άρεσε περισσότερο εδώ συγκριτικά με τα άλλα δύο εστιατόρια (πράγμα που αποδεικνύει ότι ο μάγειρας κάνει τελικά τη διαφορά), γιατί ήταν λιγότερο π
ηχτό και πιο γλυκό, με εντονότερη τη γεύση από το γάλα καρύδας. Το chicken tikka (1ο ευρώ) ήταν αρκετά αρωματικό και αξιοπρεπώς ψημένο (αν και λίγο πιο στεγνό από ό,τι θα το ήθελα), αλλά πραγματικά τόσα χρόνια αδυνατώ να καταλάβω σε τι διαφέρει από το chicken tandoori. Εμένα γευστικά μου φαίνονται ίδια και η κυριότερη διαφορά που εντοπίζω είναι ότι, στο πρώτο, το κρεας σερβίρεται χωρίς κόκκαλα, σε κομματάκια (tikka, άλλωστε, σημαίνει ακριβώς αυτό). H άλλη διαφορά είναι ότι το ένα είναι κίτρινο, ενώ το άλλο κόκκινο, πράγμα που στη μεν πρώτη περίπτωση οφείλεται στην προσθήκη κιτρινόριζας, στην δε δεύτερη υποψιάζομαι chili powder, αν και το tandoori δεν είναι ιδιαίτερα καυτερό οπότε κάπου η θεωρία μου χωλαίνει. Μια πρόχειρη έρευνα στο Γουγλ έδειξε ότι πολλοί μάγειρες χρησιμοποιούν απλώς food coloring, πράγμα που με ξενέρωσε εντελώς (αν και έτσι λύνεται το μυστήριο της ολόιδιας γεύσης), οπότε νίπτω τας χείρας μου. Αν κάποιος από εσάς μπορεί να μου λύσει την απορία, be my guest, θα σας είμαι αιώνια ευγνώμων.
Άφησα το καλύτερο για το τέλος, γιατί ινδικό χωρίς πίτες είναι σαν πουρές χωρίς πατάτα: δεν έχει νόημα! Με χαρά μου διαπίστωσα ότι στο Indian Kitchen σερβίρονται εκτός από naan, πίτες paratha και roti, που αν δεν απατώμαι, δεν τις βρίσκου
με στα άλλα δύο εστιατόρια. Αυτή τη φορά επιλέξαμε το paratha (2.5 ευρώ), που ήταν πολύ yummy! Η διαφορά από το κλασικότερο naan είναι ότι πρώτον, αυτό εδώ, επειδή δεν γίνεται με μαγιά είναι λίγο πιο flat, δεύτερον, θυμίζει ελαφρώς σφολιάτα (όντως, φτιάχνεται σε στρώσεις) και τρίτον έχει έντονη γεύση βουτύρου. Απολαυστικό!
Όσον αφορά το σέρβις, έχω να πω πως το προσωπικό είναι πάρα πολύ ζεστό και ευγενικό. Το καλό
είναι ότι δεν χρειάζεται κράτηση -τουλάχιστον προς το παρόν, αφού το εστιατόριο δεν είναι ακόμα πολύ γνωστό- αλλά δεδομένου ότι, όταν το επισκεφθήκαμε, οι μόνοι συνδαιτυμόνες ήμασταν εμείς και άλλες δύο παρέες, οι παραγγελίες θα έπρεπε να βγαίνουν με μεγαλύτερη ταχύτητα. Ωστόσο, το μαγαζί είναι ακόμα στην αρχή του, και αυτά τα πράγματα, όσο να πεις, χρειάζονται ένα διάστημα για να μπουν σε μια πορεία.Το σίγουρο είναι πως το Indian Kitchen είναι ένα συμπαθέστατο ινδικό εστιατόριο για κάθε μέρα, σε πολύ βολικό σημείο και με καλές τιμές.

Κουζίνα: ινδική
Τιμές: 15-25 ευρώ το άτομο
Διεύθυνση: Απόλλωνος 6Β, Σύνταγμα/Κέντρο
Τηλ: 210 32 37 720

Υ.Γ. Mία πρόχειρη έρευνα για το al
oo chat αποκάλυψε -εκτός του ότι πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή street foods της Ινδίας- ότι υπάρχει:
Πρώτον, ομότιτλη ρομαντική κομεντί του Μπόλιγουντ. Δεν ξέρω ποια είναι η υπόθεσή της, αλλά το πόστερ, πιστεύω, λέει πολλά.


Δεύτερον, ομότιτλο χιπ-χοπ τραγούδι που γράφτηκε ειδικά για την ταινία.
Tο κομμάτι είναι... Χμ... Ξεσηκωτικό να το πούμε; Τελοσπάντων, θα σας αφήσω απλώς να το απολαύσετε. Αξίζει.



Νομίζω ότι το ρεφρέν λέει: "Υo, mix it up, let's rock with it, aloo chaat." Kαι αργότερα, επαναλαμβάνεται η φράση "put the chutney". That's the stuff, yo.

Y.Γ.2 Η φωτογραφία του εστιατορίου είναι από το Αθηνόραμα.

1 σχόλιο:

  1. Ακριβέστη κριτική! Πριν κανά μήνα το επισκέφτηκα τυχαία περνώντας απ την περιοχή, και νομίζω πως είναι ένα εστιατόριο που για τα Αθηναϊκά δεδομένα με ικανοποιεί (δεδομένου ότι βρίσκεται και σε κεντρικό σημείο και ανά πάσα στιγμή μπορείς να βρεθείς εκεί) και σαν ποιότητα- γεύση αλλά και σε τιμές! Well done dear! Clelia_Pgn

    ΑπάντησηΔιαγραφή