Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Εστιατόριο The Breeder Feeder στο Μεταξουργείο

Για όσους δεν το ξέρετε, εντός της γκαλερί The Breeder λειτουργεί από πέρυσι ένα μικρό και cozy εστιατόριο ονόματι The Breeder Feeder. Έχω ήδη ξαναμιλήσει γι' αυτό πέρυσι, όταν είχα δοκιμάσει ένα μενού των Food Queens, το οποίο με είχε αφήσει με θετικές εντυπώσεις. Φέτος, όμως, θα βρείτε εδώ τις μαγειρικές της ομάδας gastronomic collectiva, ιδρυτές της οποίας είναι Βάσκος Íñigo Ocharan και ο Ελληνοϊταλός Marko Rossi, δύο chefs που αφού σπούδασαν και δούλεψαν σε διάφορα εστιατόρια της Ευρώπης, επέστρεψαν και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Ελλάδα, όπου και δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια. Κάθε εβδομάδα ο Marco και ο Íñigo (βλ. φωτό), που είναι πάντοτε πρόθυμοι να συζητήσουν με τους επισκέπτες τους και να μοιραστούν μαζί τους τα μυστικά της κουζίνας τους, ετοιμάζουν ένα μενού εμπνευσμένο και από την κουζίνα μιας διαφορετικής χώρας.


Πρόκειται για ένα πολύ ωραίο concept και μια μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσουμε εθνικές κουζίνες για τις οποίες δεν υπάρχει εκπροσώπηση από άλλα εστιατόρια στην πόλη μας. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η χώρα που επέλεξαν ήταν η Κούβα και βέβαια, ένα τέτοιο γεύμα δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει δίχως ένα mojito, Hemingway style.
Αφού δροσιστήκαμε με το ολόσωστο mojito μας, ξεκινήσαμε με το πρώτο πιάτο του μενού που ήταν σούπα Munyeta από την περιοχή Cienfuegos με φασόλια και chorizo (btw το chorizo είναι η αδυναμία μου, ειδικά σε συνδυασμό με όσπρια), η οποία ήταν άψογα εκτελεσμένη και πικάντικη όσο μου αρέσει. Ακολούθησαν Pastelitos (πιτάκια, δηλαδή) με γέμιση Picadillo, ελιές, σταφίδες και σάλτσα criolla. Το picadillo, παρεμπιπτόντως, είναι ένα πιάτο που απαντάται σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και φτιάχνεται κατά βάση με κιμά και σάλτσα ντομάτας, ενώ ανάλογα την προέλευσής του μπορεί να περιλαμβάνει και άλλα υλικά. To επόμενο πιάτο ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη καθώς επρόκειτο για έναν απρόσμενο συνδυασμό γεύσεων: ψητή μπανάνα γεμιστή με τυρί και καυτερή σάλτσα aji με άφθονο σκόρδο. Στην αρχή ο συνδυασμός γλυκού/αλμυρού ίσως ξενίσει κάποιους, αλλά ως σύνολο τον βρήκα πολύ διασκεδαστικό για τον ουρανίσκο. Το κυρίως πιάτο ήταν πραγματικά γευστικότατο και ίσως και το καλύτερο το μενού, αν και έτσι ίσως αδικώ τα υπόλοιπα. Το λαυράκι μαζί με κάππαρη και σάλτσα πιπεριάς και ντομάτας, ήταν ωραία ψημένο -κρατούσε υγρασία όσο πρέπει- και ήταν πολύ όμορφα αρωματισμένο από τον κόλιανδρο, ενώ το ρύζι με μπόλικη καπνιστή πάπρικα το συνόδευε ταιριαστά. Απολαυστικότατο ήταν, τέλος και το επιδόρπιο, κρέμα με μπισκότο και αφρό κανέλλας: μια ανάλαφρη κρέμα που έκλεισε ιδανικά ένα πικάντικο μενού αφήνοντας μια απαλή επίγευση στον ουρανίσκο.
O Marco και ο
Íñigo σκοπεύουν να συνεχίσουν τον γαστρονομικό γύρο του κόσμου, αφού απ' ό,τι μου είπαν έχουν ανεξάντλητες ιδέες. Ξεκίνησαν με τις Σκανδιναβικές χώρες, τη Νέα Ορλεάνη και το Περού και τις επόμενες εβδομάδες θα ασχοληθούν με την Ουρουγουάη και τη χώρα των Βάσκων, που είναι και ο τόπος καταγωγής του Inigo.
Τα μενού της Gastronomic Collectiva μπορ
είτε να τα απολαμβάνετε κάθε Παρασκευή και Σάββατο κατόπιν κράτησης. Για το μενού της κάθε εβδομάδας, αλλά και τα τελευταία νέα της Gastronomic Collectiva μπορείτε να ενημερώνεστε μέσω του ιστολόγιου The Breeder Feeder, ενώ για την εικαστική δραστηριότητα της γκαλερί The Breeder μπορείτε να διαβάζετε εδώ. Αυτό το μήνα τρέχει η ενδιαφέρουσα έκθεση τoυ Αμερικανού video και performance artist Kalup Linzy.

Για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ο Marco και ο Íñigo ετοίμασαν και ένα μενού για ερωτευμένους, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε σήμερα στο The Breeder Feeder κατόπιν κρατήσεως. To μενού έχει δημοσιευτεί και στην Athens Voice και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Παρακαλώ, δώστε σημασία στους ευφάνταστους τίτλους, hint hint, nudge nudge!


Παράλληλα, μπορείτε να διαβάσετε στην Athens Voice το άρθρο που έγραψα με αφορμή τη γιορτή των ερωτευμένων και ένα έργο του πολυαγαπημένου μου Αμερικανού φωτογράφου Ryan McGinley που επέλεξαν οι ιδιοκτήτες της γκαλερί The Breeder (διαβάστε το εδώ).

Κουζίνα: εθνικές κουζίνες

Τιμές: prix fixe 30 ευρώ. Εδώ θέλω να συγχαρώ και το The Breeder Feeder, γιατί είναι από τα λίγα εστιατόρια της πόλης που εφαρμόζουν την τακτική του BYOB (Bring Your Own Bottle): Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να φέρετε μαζί σας και να πιείτε το δικό σας κρασί, με χρέωση μόνο 3 ευρώ ανά τραπέζι.
Διεύθυνση: Περδίκα 6, Μεταξουργείο.
Τηλ: 210 33 17 527.

Y.Γ. 1 Η φωτογραφία του The Breeder Feeder είναι από την ιστοσελίδα του περιοδικού Αθηνόραμα.

Y.Γ.2 Το mojito ήταν ένα από τα αγαπημένα ποτά του Ernest Hemingway. Tου άρεσε να το απολαμβάνει σε ένα μπαρ ονόματι La Bodeguita del Medio, στο οποίο ήταν τακτικός θαμώνας. Ακόμα και σήμερα, στο μπαρ αυτό, που αποτελεί σταθμό για τους θαυμαστές του διάσημου Αμερικανού συγγραφέα στην Αβάνα, μπορείτε να διαβάσετε στον τοίχο τη χειρόγραφη επιγραφή του Χέμινγουεϊ "My mojito in La Bodeguita, My daiquiri in El Floridita".

Υ.Γ.3 Άλλο ένα fun fact που ανακάλυψα καθώς έψαχνα πληροφορίες για τον Kalup Linzy στο διαδίκτυο είναι η συνεργασία του με τον ηθοποιό James Franco, (συγχωρέστε με,
αλλά μαζί με το όνομά του πάει απαραίτητα πακέτο και ένας αναστεναγμός, αχχχ) έναν ταλαντούχο άνθρωπο που δεν παύει ποτέ να με εκπλήσσει για τις πολύπλευρες καλλιτεχνικές του ανησυχίες, σε μια περφόρμανς βασισμένης στη μουσική, που ερευνά τις διαφορές μεταξύ ψυχαγωγίας/ διασκέδασης και τέχνης με τίτλο That's Entertainment. Δείτε το βίντεο εδώ:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου