Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Εστιατόριο Ρεσπέντζα στο Γκάζι

Αναζητούσα καιρό τώρα ένα ρεστοράν για ψαροφαγία που να συνδυάζει καλή κουζίνα με ωραίο περιβάλλον και νομίζω πως το βρήκα. Η Ρεσπέντζα -σημαίνει κουζινάκι καραβιού- βρίσκεται στο Γκάζι ένα χρόνο πια, σε μια γειτονιά που κάθε βδομάδα πέντε μαγαζιά ανοίγουν, πέντε κλείνουν, και φαίνεται να πηγαίνει καλά. Το μεγαλύτερο ατού της Ρεσπέντζας είνα πως πρόκειται για ένα εστιατόριο με σαφή ταυτότητα: σερβίρει θάλασσα και το κάνει με συνέπεια, συνοχή στην κάρτα της κι αισθητική τόσο στα πιάτα όσο και στο περιβάλλον.
Ο χώρος είναι ιδιαίτερα προσεγμένος. Στο ισόγειο γήινοι τόνοι, στον πρώτο όροφο ένα μεγάλο μακρόστενο τραπέζι για μία μόνο παρέα συνδαιτημόνων και γύρω του η κουζίνα, κλεισμένη με τζάμια. Το καλοκαίρι, ανεβαίνεις την όμορφη ξύλινη σκάλα και κάθεσαι στην ταράτσα του μαγαζιού, που μπορεί να μην έχει θέα στην Ακρόπολη, αλλά έχει την εκ των ων ουκ άνευ δροσιά που αναζητάμε απεγνωσμένα τους καλοκαιρινούς μήνες στη χώρα μας. Μια μαύρη μαντεμένια πέργκολα σκεπάζει τα κεντρικά τραπέζια δίνοντας βιομηχανική αίσθηση στο χώρο και συνδέοντάς τον έτσι οπτικά με τις καμινάδες της Τεχνόπολης που φαίνονται στο βάθος. Τα τραπέζια είναι φτιαγμένα από πατιναρισμένο τσιμέντο και οι καρέκλες ψάθινες, σε γκρίζο χρώμα.
Ο κατάλογος έχει πάρα πολλές ενδιαφέρουσες επιλογές. Υπάρχει μάλιστα μενού 2 ατόμων , τεσσάρων πιάτων, με 30 ευρώ το άτομο, το οποίο φαίνεται χορταστικότατο: Από σαλάτες, σαλατικά με καραβιδοουρές και παρμεζάνα ή ντοματοσαλάτα σε χωριάτικη ζύμη και χαλούμι. Από ορεκτικά, ξιφίας μαριναρισμένος σε λευκό ξύδι με πουρέ μελιτζάνας ή φάβα με κρεμμύδι και λάδι τρούφας και ντοματοκεφτέδες. Από κυρίως, ριζότο καραβίδας ή γαριδομακαρονάδα. Και για επιδόρπιο, λουκουμάδες με μέλι και παγωτό κανέλα. Εμείς αμφιταλαντευτήκαμε αρκετή ώρα για το αν θα έπρεπε να πάρουμε το μενού ή να παίξουμε με δικές μας επιλογές. Αυτό που τελικά μας αποθάρρυνε ήταν το κυρίως, διότι εμείς είχαμε έρθει λαχταρώντας φρέσκο ψάρι και όχι για θαλασσινά, που όσο να'ναι τα βρίσκεις και κάπως πιο εύκολα. Επίσης, η τιμή του μενού δεν είχε μεγάλη διαφορά από το να παραγγείλεις μεμονωμένα τα πιάτα, οπότε why bother?
Εντωμεταξύ, ενώ μελετούσαμε τον κατάλογο, μας έφεραν κι ένα κερασματάκι μελιτζανοσαλάτα με καπνιστό τσίρο πάνω σε τραγανό πιτάκι, που ήταν μούρλια και μας άνοιξε την όρεξη.
Τελικά, ξεκινήσαμε, με φρέσκο αχινό (14 ευρώ), που αν και λίγος -ένα teeny tiny μπολάκι στην ουσία- άξιζε την κάθε μπουκιά και με ψητό αστακό με σπαγγέτι λαχανικών και μοσχολέμονο (13 ευρώ), ένα πάρα πολύ καλό πιάτο με ωραιότατη γαρνιτούρα, όπου το μοσχολέμονο αντί του λεμονιού έκανε πραγματικά τη διαφορά. Από τα κυρίως παρήγγειλα τον ξιφία ραγού με μελιτζάνες (19 ευρώ), που ήταν φινετσάτος και εξαιρετικά αρωματικός, με κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης μέσα στη νόστιμη σάλτσα του και πάνλεπτες φέτες ελαφρά τηγανισμένης μελιτζάνας για συνοδεία. Τελικά, δοκίμασα και τη γαριδομακαρονάδα, που ήταν πολύ καλή, αλλά σίγουρα όχι το σουξέ της βραδιάς. Το φιλέτο σφυρίδας συνοδεία ψητών λαχανικών, από το οποίο γεύτηκα μια μπουκίτσα, ήταν επίσης πολύ ωραία γαρνιρισμένο - φινετσάτο μοσχολέμονο κι εδώ. Την επόμενη φορά σίγουρα θα πάρω την ψαρόσουπα του μάστορα (9 ευρώ) -το έχω μετανιώσει ήδη που δεν την παρήγγειλα, διότι βλέπω ότι όλοι στις κριτικές την εκθειάζουν.
Ενδιαφέρουσα είναι και η λίστα κρασιού, από την οποία πήραμε το Αηδάνι από το κτήμα Αργυρού της Σαντορίνης(24,50 ευρώ), ένα κτήμα που με έχει αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις για όλες τις ετικέτες του που έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής, με κορυφαίο το λευκό Ατλαντίς. Το Αηδάνι, πάντως, είναι μέτριας οξύτητας και ό,τι πρέπει για να συνοδεύσει κανείς ψάρια και θαλασσινά.
Και τέλος, πάμε στα επιδόρπια, στα οποία πρέπει να κάνω ειδική μνεία. Πρώτον, δοκιμάσαμε ένα πρωτότυπο γλυκάκι, την τάρτα με κρέμα πορτοκαλιού και πιπεριές jalapeno (7 ευρώ), που ήταν τρομερά αρωματικό και με ωραία, ελαφρά τραγανή ζύμη. Δεύτερον -και κυριότερον- ΤΙ λουκουμάδες ήταν αυτοίοιοιοι; Απαπαπά! Μικρούληδες, ζουμπουρλούδικοι, με μια απαλή σος αραιωμένου μελιού και το παγωτό κανέλα ιδανική συνοδεία. Yum. Πραγματικά, θα πήγαινα μόνο και μόνο γι' αυτούς -αν και δε χρειάζεται, γιατί συνολικά η Ρεσπέντζα με ικανοποίησε απόλυτα.

Ετυμηγορία: Οπωσδήποτε θα ξαναπάω.
Κουζίνα: Ψαρικά και θαλασσινά.
Τιμές: 35-50 ευρώ το άτομο.
Καλοκαίρι: υπέροχη δροσερή ταράτσα
Σέρβις: εξυπηρετικό κι ευγενέστατο
Μουσική: απαλή jazz & bossa nova -ίσα που ακούγεται, Sergio Mendes "Mas Que Nada" και η αισθησιακή Marilyn Monroe σου χαϊδεύει τα αυτιά με το "I wanna be loved by you".
Διεύθυνση:
Ευμολπιδών 24, Γκάζι,
Τηλ: 210 34 14 140

2 σχόλια:

  1. Τα γλυκά στο Ρεσπέντζα τα έφτιαχνε ο άντρας μου! Που να φας λουκουμάδες με γέμιση μήλου που είχε κάνει στο σπίτι...!!!! ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα ήταν όντως καταπληκτικό το επιδόρπιο!! Τον συγχαίρω! Γιατί όμως γράψατε "έφτιαχνε"; Δεν συνεργάζεται πια με το εστιατόριο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή