Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

Green Onions and Collard Greens go together like Blues and Soul Jazz

Ενώ έκανα τη βόλτα μου στο σουπερμάρκετ με στόχο να αγοράσω φρέσκα gnocchi και να τα μαγειρέψω με σάλτσα κολοκύθας, άκουγα μουσική στο ipod μου και πατώντας το shuffle έτυχε να παίξει διαδοχικά το Green Onions των Booker T && the MGs και το Collard Greens, ένα ορχηστρικό soul jazz κομμάτι ενός από τους αγαπημένους μου (και δυστυχώς σχετικά άγνωστους) jazzmen, του Freddie McCoy. Μην μπορώντας παρά να γελάσω με τη σύμπτωση, αποφάσισα να τα μοιραστώ μαζί σας.
Τα green onions είναι φυσικά αυτά που εμείς αποκαλούμε "κρεμμυδάκια", δηλαδή τα χλωρά κρεμμύδια. Την απορία περί του γιατί το συγκρότημα επέλεξε να ονομάσει έτσι το ορχηστρικό αυτό κομμάτι την είχα από καιρό, αλλά αποφάσισα επιτέλους να προσπαθήσω να τη λύσω. Άλλωστε ήταν κι αυτή μια μόδα της εποχής, να δίνουν στα κομμάτια τίτλους που σχετίζονται με φαγητό, αλλά γιατί κρεμμύδια συγκεκριμένα; Διάβασα, λοιπόν, ότι σύμφωνα με τον Steve Cropper, τον κιθαρίστα του συγκροτήματος, το κομμάτι αρχικά λεγόταν Funky Onions. Επέλεξαν αυτό τον τίτλο για να συσχετίσουν τα κρεμμύδια με τη funk μουσική, αφού η λέξη funk (που έχει αφρικανικές ρίζες) σημαίνει μια έντονη και άσχημη μυρωδιά. Ο μπασίστας του συγκροτήματος, Lewis Steinberg, δήλωσε στη συνέχεια: "Το πιο φάνκι πράγμα που έχω ακούσει ποτέ μου είναι τα κρεμμύδια." Λόγω της μυρωδιάς τους, προφανώς. Και τότε, ο Cropper είπε ότι το "Green Onions" είναι ένας ακόμα πιο funky τίτλος, γιατί σε όλους αρέσει να τρώνε κρεμμυδάκια, αλλά κανένας δεν αντέχει να τα φυτεύει στην αυλή του, αφού βρωμοκοπάνε. Well, βρωμερά ή όχι, το κομμάτι είναι διαχρονικό.

Και τώρα, ας πάμε στον Freddie McCoy, που φαίνεται πως είχε επίσης αδυναμία στο φαΐ, αφού δύο δίσκοι του έχουν τίτλους με φαγητά: το Peas and Rice (1965), από το οποίο προέρχεται και το κομμάτι Collard Greens, και το Beans and Greens (1967).
Τα collard greens είναι ένα ζαρζαβατικό της οικογενείας Brassica oleracea, το ίδιο είδος στο οποίο ανήκει και το μπρόκολο. Το λαχανικό αυτό δεν έχω ιδέα πώς λέγεται στα Ελληνικά, αλλά αποτελεί βασικό συστατικό της southern american cuisine. Συνηθίζεται, δε, να τα τρώνε την Πρωτοχρονιά, μαζί με μαυρομάτικα φασόλια και μπομπότα για να εξασφαλίσουν οικονομική ευμάρεια για το νέο έτος, αφού τα πράσινα φύλλα του λαχανικού μοιάζουν (υποτίθεται) με χαρτονομίσματα (βλ. φωτό)!
Απολαύστε το κι ας ελπίσουμε να μας φέρει κι εμάς λεφτά η καινούργια χρονιά, αν και τα εγχώρια χαρτονομίσματα δεν είναι πράσινα. Εκτός αν μιλάμε για 100ευρα, οπότε, yes please!Παρεμπιπτόντως, gnocchi δεν βρήκα στο σουπερμάρκετ, οπότε πήρα πέννες.
Οh, well, they 'll do.

P.S. Λέτε αν προσπαθήσω να πληρώσω στο σουπερμάρκετ με αυτά εδώ


αντί γι' αυτά εδώ
να πιάσει όντως;

1 σχόλιο:

  1. Μάλλον το πιο κοντινό ελληνικό όνομα είναι λαχανίδες...και που ξέρεις μπορεί και να πιάσει-δηλαδή πιο νόστιμα είναι τα 100ευρα?- ; )

    ΑπάντησηΔιαγραφή