Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Φωτογραφίζοντας το φαγητό σας

Καλά, αυτό δεν το περίμενα με τίποτα. Σε άρθρο των New York Times με τίτλο "First Camera, Then Fork", διαβάζω σήμερα ότι η νέα τάση, από ό,τι φαίνεται, είναι blog ανθρώπων που τη βρίσκουν να φωτογραφίζουν καθημερινά ό,τι μπαίνει στο στομάχι τους και να το σχολιάζουν. Όχι ό,τι μαγειρεύουν: ό,τι τρώνε! Μερικοί από αυτούς, μάλιστα, καταγράφουν τα πάντα, σε βαθμό ψυχαναγκασμού, ακόμα και το παραμικρό τσιμπολόγημα τύπου πέρασα-από-το-ψυγείο-και-ήπια-μια-γουλιά-χυμό-από-το-κουτί.
Για παράδειγμα, ο 28χρονος Javier Garcia από την Καλιφόρνια πήγε μια φορά ταξίδι και ξέχασε το iPhone του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απαθανατίσει τα γεύματά του, και κόντεψε να του στρίψει. Δείτε εδώ παράνοια, για του λόγου το αληθές.
Στο Flickr, ένα photo sharing site, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ενεργά γκρουπ λέγεται I Ate This. Αριθμεί 19.000 μέλη και περιλαμβάνει περίπου 300.000 φωτογραφίες. Υπάρχει επίσης το site Foodspotting, όπου τα μέλη ανεβάζουν φωτογραφίες από φαγητά που παρήγγειλαν σε εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, μαζί με πληροφορίες για το ποια είναι τα εστιατόρια αυτά.
Μια άλλη blogισσα, η Norah Sherman, βρήκε μέχρι και γκόμενο μέσω του blog της, έναν τύπο ο οποίος της έκανε σχόλια για τις φωτογραφίες των φαγητών που ανέβαζε, και προφανώς ταυτίστηκε και θεώρησε ότι βρήκε τον άνθρωπό του επειδή άρεσαν και στους δύο τα γιουβαρλάκια or something.
Μάλιστα, μιλάμε για τέτοια τάση που ως κι η Nikon και η Olympus έχουν, λέει, βγάλει μηχανές με ειδικά food ή cuisine modes, τα οποία διευκολύνουν τις κοντινές φωτογραφίες και έχουν βελτιωμένο κορεσμό χρωμάτων και οξύτητα ούτως ώστε να τονίζονται τα χρώματα και η υφή των τροφίμων. (Γαμώτο, τώρα άρχισα κι εγώ να θέλω μια τέτοια μηχανή. Σκατά.)
Τι να πω; Κι εμένα μ' αρέσει να φωτογραφίζω τα φαγητά που τρώω στο εξωτερικό, αν είναι κάτι ιδιαίτερο, αλλά νομίζω ότι αυτό το πράγμα είναι οριακά obsessive-compulsive disorder.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου