Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Εστιατόριο Le Petit Sommelier στο Παλαιό Φάληρο

Χθες βράδυ δοκίμασα το Petit Sommelier, που το είχα βάλει στο μάτι από καιρό. Πρόκειται για wine restaurant και φυσικά, το κρασί έχει σαφώς τον πρώτο λόγο. Όμως, και το φαγητό διόλου ευκαταφρόνητο δεν είναι, pas du tout.
O χώρος είναι ευχάριστος, απλά διακοσμημένος στους τόνους του γκρι, του μπεζ και το μπορντό -το χρώμα του κρασιού- και χωρίζεται σε δύο ορόφους. Στο υπόγειο βρίσκεται η κάβα, στην οποία θα σας προσφέρουν και ξενάγηση, εάν το επιθυμείτε. Το περιβάλλον είναι ήσυχο και η μουσική -προσεκτικές επιλογές από κλασική jazz μέχρι Leonard Cohen- χαμηλών τόνων. Την ατμόσφαιρα συμπληρώνει ο χαμηλός φωτισμός, αλλά και οι φιάλες κρασιού και σαμπάνιας που κοσμούν τα εντοιχισμένα ράφια κατά μήκος κάποιων τοίχων.
Το μενού έχει λίγα πιάτα -δύο σαλάτες, μερικά ορεκτικά και πέντε κυρίως- πράγμα που κατά τη γνώμη μου είναι σημάδι σοβαρότητας. Επίσης, για όσους θέλουν απλώς να συνοδεύσουν το κρασί τους με κάτι φαγώσιμο, υπάρχουν πλατό τυριών ή αλλαντικών. Εμείς, ξεκινήσαμε επιλέγοντας τη σαλάτα με παντζάρι, καρύδια, ραντίτσιο, σπανάκι, γιαούρτι, μπρεζάολα και vinaigrette σύκου (11 ευρώ). Ήταν καλαίσθητα σερβιρισμένη, με το παντζάρι ψιλοκομμένο σε κυβάκια, φορμαρισμένο σε κυλινδρικό σχήμα, την μπρεζάολα να αναπαύεται πάνω του χιαστί και την πρασινάδα τοποθετημένη δίπλα του, με τη vinaigrette περιχυμένη επάνω της. η vinaigrette ήταν γλυκιά, αλλά όχι λιγωτική -ενώ το καρύδι έσπαγε τη γλύκα- και το ελαιόλαδο (που μας πληροφόρησαν ότι ήταν εξαιρετικά παρθένο του κτήματος Μερκούρη) κυριαρχούσε σε όλο το πιάτο. Τη φάγαμε με όρεξη, υπό τη συνοδεία ψωμιού που ζυμώνεται στο ίδιο το κατάστημα.
Συνεχίσαμε με τη χοιρινή κοτολέτα με "Hawaian Berbere", gnocchi alla Romana, σπανάκι, μήλο, λαχανικά εποχής και σος από μηλίτη (16 ευρώ), ένα πιάτο επίσης τόσο όμορφο που ντρεπόσουν να το μαγαρίσεις με το πηρούνι. H γλυκιά σος μηλίτη ήταν υπέροχη -άλλωσε το μήλο είναι ιδανικός παρτενέρ για το χοιρινό και τα gnocchi alla Romana μια ενδιαφέρουσα επιλογή για συνοδεία που δεν τη συναντάμε συχνά (τουλάχιστον όχι όσο συχνά θα ήθελα εγώ!). Η απορία μου, που ξέχασα δυστυχώς να ζητήσω να μου τη λύσουν, είναι τι ακριβώς είναι το "Hawaiian Berbere". Το Berberé, από ό,τι ξέρω, είναι ένα μείγμα μπαχαρικών από την Αιθιοπία που περιλαμβάνει κορίανδρο, τζίντζερ, σκόρδο και διάφορα άλλα. Η Χαβάη δεν κατάλαβα που ακριβώς κολλάει, αλλά θα ζητήσω σίγουρα διευκρινίσεις την επόμενη φορά.
Το δεύτερο κυρίως πιάτο ήταν φιλέτο τσιπούρας, συνοδευόμενο από ντομάτα γεμιστή με Ratatouille σε ψητές γαλλικές πατάτες με coulis ντομάτας (15 ευρώ). Κι εδώ, όπως και στα υπόλοιπα πιάτα, το food styling ήταν εξαιρετικό, και βέβαια σε γεύση δεν υστερούσε διόλου. Ωραίο και ανάλαφρο το ratatouille, ενδιαφέρουσα αλλαγή η τσιπούρα - ούτε αυτή τη βλέπεις συχνά σε τέτοια ρεστοράν όπου συνήθως η παντοκρατορία του λαβρακίου είναι καθεστώς (όχι ότι το περιφρονώ, αλλά θες και καμία αλλαγή πού και πού, βρε αδερφέ).
Επειδή τόση ώρα θα απορείτε τι απέγινε με το κρασί, η wine list του Petit Sommelier είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Διαθέτει άφθονα κρασιά από όλο τον κόσμο, και το ευχάριστο είναι ότι προσφέρει περίπου 30 ετικέτες σε ποτήρι, αλλά και αρκετές επιλογές σε μικρές φιάλες των 375 ml. Αυτό ήταν ιδανικό για εμάς, διότι ήμασταν μόνο δύο άτομα, κι έτσι πήραμε μια μικρή φιάλη Château Nardou Bordeaux Côtes de Francs του 2003 (15 ευρώ). Ο sommelier ήταν ευγενικός, εξυπηρετικός και, το κυριότερο, απροσποίητος -σπάνιο προσόν το τελευταίο σε τέτοιας κατηγορίας εστιατόριο.
Και αφού περιποιηθήκαμε τα παραπάνω, ήρθε και η ώρα του επιδόρπιου. Κρεμόμασταν γεμάτοι αγωνία από τα χείλη του σερβιτόρου, και αρχικά απογοητευτήκαμε όταν ακούσαμε πως οι τρεις επιλογές μας ήταν lemon pie, μους σοκολάτας και panacotta. Σε ένα τέτοιο χώρο περιμέναμε κάτι πιο πρωτότυπο, παρόλο που από την περιγραφή των επιδορπίων φαινόταν ότι υπήρχαν κάποιοι πειραματισμοί πάνω στις κλασικές αυτές συνταγές. Διστακτικά διαλέξαμε το lemon pie, το οποίο, όμως, μας αποζημίωσε και με το παραπάνω. Ήταν απολαυστικό: η μαρέγκα γλυκιά και η κρέμα λεμονιού ξυνούτσικη, να ισορροπούν, η μία πάνω στην άλλη, σε ανοιχτή μορφή, πάνω σε ένα λεπτό στρογγυλό μπισκότο. Ιδανικό κλείσιμο σε ένα ωραιότατο γεύμα υπό τη συνοδεία εξαιρετικού κρασιού. Και όλα αυτά, σε πάρα πολύ λογικές τιμές: 26 ευρώ το άτομο.

Κουζίνα: wine restaurant, διεθνής κουζίνα
Τιμές: 25-35 (κυρίως ανάλογα με το τι κρασί θα επιλέξετε)
Μουσική: Billie Holiday, Leonard Cohen και Cucurrucucu Paloma. Θα ήθελα λίιιγο πιο δυνατά την ένταση. Ήταν τόσο χαμηλά, που αν είχε ελάχιστα περισσότερο κόσμο, θα ήταν αδύνατο να ξεχωρίσεις τι ακούς.
Σέρβις: 'Οπως είπαμε, ευγενικό, διακριτικό και απροσποίητο. Είχαμε, όμως, δυστυχώς, τεράστια αργοπορία (35 λεπτά για να μας πάρουν παραγγελία και τα κυρίως σερβιρίστηκαν μιάμιση ώρα μετά την άφιξή μας), παρόλο που το κατάστημα δεν ήταν καν γεμάτο. 'Ισως το εστιατόριο να είναι κάπως understaffed.
Διεύθυνση: Ζαΐμη 6 & Δήμητρος, Παλαιό Φάληρο
Τηλ: 210 9842344

P.S. Το Petit Sommelier διοργανώνει και θεματικές βραδιές κρασιού. Η επόμενη είναι στις 28 Απριλίου, ημέρα Τετάρτη και η περιγραφή έχει ως εξής:
Οι κυριότεροι συνοδοί του Cabernet Sauvignon διασταυρώνουν τα ξίφη τους - Syrah vs Merlot - και ο χαλίφης διπλασιάζει τη φρουρά του σιγά-σιγά. Τα κρασιάσυνδυάζονται με πιάτα που ετοιμάζει ειδικά για τα κρασιά της κάθε βραδιάς ο chef Ηλίας Καριώτογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου