Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Εστιατόριο Μάνη Μάνη στο Κουκάκι

Το Μάνη Μάνη είναι ένα εστιατόριο που επισκέπτομαι αρκετά συχνά από τότε που το πρωτοανακάλυψα. Είναι μια καλή επιλογή για νόστιμή ελληνική κουζίνα -με έμφαση στη Μάνη, όπως ίσως θα καταλάβατε από το λογοπαίγνιο του ονόματός του- και σε πρακτικό σημείο, κοντά στο μετρό, στη στάση Ακρόπολη. Επίσης, είναι μια ωραία ιδέα για όλες τις ώρες της μέρας -μεσημέρι και βράδυ, καθημερινές και Σαββατοκύριακα. Η κουζίνα του είναι ανάλαφρη και δημιουργική, απλή και νόστιμη, χωρίς εξάρσεις εντυπωσιασμού, αλλά ούτε και η τυπική κουζίνα που συναντά κανείς στις περισσότερες μοντέρνες ταβέρνες.
Το κτήριο είναι ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό και το εστιατόριο βρίσκεται στον δεύτερο όροφο. 'Ηδη ανεβαίνοντας την όμορφη παλιά ξύλινη σκάλα καταλαβαίνεις ότι ο χώρος είναι κομψός και λιτός. Απλά διακοσμημένο, το Μάνη Μάνη έχει ξύλινα πατώματα κι είναι βαμμένο λευκό και πράσινο, με μερικές κόκκινες πινελιές. Τους τοίχους κοσμούν παλιά γεωργικά εργαλεία, αλλά και μια ωραία τοιχογραφία με καράφες και ποτήρια του κρασιού. Τα τραπεζοκαθίσματα είναι τα γνωστά έπιπλα καφενείου, λακαρισμένα και βαμμένα λευκά, και το τραπέζι μας στόλιζει μια φρέσκια κίτρινη τουλίπα.
Και ας περάσουμε στο ψητό. Το Μάνη Μάνη διαθέτει πολλούς ωραίους μεζέδες. Κατά καιρούς έχω δοκιμάσει διάφορα και σας προτείνω τις τραβηχτές πιτούλες με μπουκιές κεφαλογραβιέρας (5.5 ευρώ), αλλά και το σύγλινο με πορτοκάλι. Λιγότερο δυνατό, αλλά συμπαθητικό είναι το χωριάτικο λουκάνικο με πορτοκάλι στη σχάρα (6.5 ευρώ), αλλά από την άλλη, μη διανοηθείτε να φύγετε χωρίς να παραγγείλετε το τρίπτυχο κρύων ορεκτικών (καπνιστή μελιτζάνα, φάβα και τυροκαυτερή -5.5 ευρώ)! Είναι σταθερή αξία και θα σας προσφέρουν κι ένα ωραίο καλαθάκι με ποικιλία από ζεστά ψωμάκια για να την απολαύσετε. Την τελευταία φορά δοκίμασα κι ένα καινούργιο πιάτο, το τρίπτυχο οσπρίων (7.50 ευρώ). Αποτελείται από φασόλια μαυρομάτικα με τσιγαρολάχανο, φακές με μαντζουράνα, σύγλινο και ξύδι από κόκκινο κρασί και ρεβύθια με ρόδι και κύμινο. Ήταν και τα τρία ανάλαφρα και αρωματικά. Αυτή τη φορά, παραγγείλαμε ακόμα το καλαμάρι με σάλτσα βασιλικού σε βάση από τραγανές πατάτες (9 ευρώ). Το καλαμάρι ήταν πολύ νόστιμο -ψιλοκομμένο και αρωματισμένο με μπόλικο βασιλικό, έτσι που να θυμίζει λιγάκι ελληνική εκδοχή του pesto. Οι πατάτες, όμως, αν και σωστά τηγανισμένες, μόνο τραγανές δεν ήταν: καθώς είχαν τοποθετηθεί κάτω από το καλαμάρι, μούσκευαν από τη σάλτσα και μούλιαζαν τόσο που γίνονταν σχεδόν πουρές. Ίσως το πιάτο θα πρέπει να σερβίρεται με τις πατάτες τοποθετημένες από πάνω. Ευχάριστη πινελιά ήταν η μίνι σαλάτα από πρασινάδες για συνοδεία, με φετούλες γραβιέρας να ξεκουράζονται στην κορυφή.
Οι σαλάτες είναι όλες καλοφτιαγμένες και σε μεγάλες ποσότητες. Η σαλάτα Μάνη Μάνη (8.50 ευρώ) είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες -περιέχει μαρούλι, ρόκα, vinaigrette λιαστής ντομάτας και μανούρι, ενώ την τελευταία φορά δοκίμασα τη γλυκιά πράσινη σαλάτα με κατίκι, μανιάτικα ξερά σύκα και vinaigrette από πετιμέζι, σε βάση από φρέσκα φύλλα μαρουλιού. Ήταν δροσιστική και τα ψιλοκομμένα σύκα τη γλύκαιναν χωρίς να σου δίνουν την αίσθηση ότι τρως γλυκό του κουταλιού, όπως συμβαίνει δυστυχώς συχνά με τέτοιους πειραματισμούς.
Από τα κυρίως πιάτα, σταθερή αξία για μένα -νομίζω θεωρείται γενικά και η σπεσιαλιτέ του καταστήματος- είναι ο μπαρδουνιώτικος κόκορας με χωριάτικες χυλοπίτες ή τραχανά και μυζήθρα (10.50 ευρώ). Και οι δύο εκδοχές είναι πεντανόστιμες και ο κόκορας έχει πραγματικά γεύση κόκορα και όχι κοτόπουλου όπως δυστυχώς έχω αισθανθεί σε διάφορα άλλα ρεστοράν. Στην περασμένη μου επίσκεψη δοκίμασα επίσης το ψαρονέφρι με μανούρι και σύκα σε σάλτσα από μέλι και αμύγδαλα (13.5 ευρώ), που ήταν συμπαθητικό, αλλά όχι κάτι το εξαιρετικό που να θέλω διακαώς να ξαναφάω.
Το φαγητό μας συνήθως το συνοδεύουμε με το κρασί του Μάνη Μάνη. Υπάρχει λευκό (Ροδίτης) και κόκκινο (Αγιωργήτικο) εμφιαλωμένο με 12 και 13 ευρώ αντίστοιχα. Αμφότερα είναι αξιοπρεπέστατα για house wines.
Τέλος, θα σας συστήσω ένα μόνο επιδόρπιο. Ο λόγος είναι πως μου αρέσει τόσο πολύ, ώστε παραγγέλνω μόνο αυτό κι έτσι δεν έχω ποτέ δοκιμάσει τα υπόλοιπα. Πρόκειται για το μιλφέιγ με βύσσινο και κρέμα αρωματισμένη με μαστίχα Χίου (5.5 ευρώ). Είναι στην ουσία δύο τραγανά φύλλα, με την κρέμα ανάμεσά τους να μοσκοβολάει μαστίχα και το σιροπάκι με τα βύσσινα να τα λούζει τσαχπίνικα. Δοκιμάστε το και σίγουρα δε θα το μετανιώσετε. Στο τέλος, θα σας κεράσουν και λικέρ μαστίχας σε ποτηράκι, που είναι ιδανικό κλείσιμο μετά από ένα τέτοιο γεύμα.

Τιμές: 23-32 ευρώ. Γενικώς, ενώ μέχρι πέρυσι τρώγαμε με 20 περίπου ευρώ και ήταν μια χαρά, φέτος παρατηρήσαμε άνοδο των τιμών. Βέβαια, θα μου πείτε, είναι γενικό το φαινόμενο (ίσως και αναπόφευκτο, για την επιβίωση κάποιων επιχειρήσεων). Θα ήθελα, ωστόσο, λίγο χαμηλότερες τιμές σε ένα εστιατόριο της κατηγορίας "μοντέρνα ταβέρνα", εφόσον σκέφτομαι ότι με ακριβώς το ίδιο ποσό -27 ευρώ που πληρώσαμε την τελευταία φορά δηλαδή- φάγαμε και στο Petit Sommelier, και νομίζω ότι αν μπει κανείς στη διαδικασία να τα συγκρίνει, το Μάνη Μάνη αναγκαστικά θα έρθει δεύτερο. Από την άλλη, αν σκεφτείς ότι και για το La Pasteria θες 25 ευρώ (άκουσον άκουσον), σαφώς θα το προτιμήσεις. Όλα είναι θέμα perspective, τελικά.
Crowd: Όλες οι ηλικίες. Πολλοί τουρίστες, ειδικά μεσημέρι και νωρίς το βράδυ (κυρίως θορυβώδεις παρέες Άγγλων και Αμερικάνων) -μετά τις 10 εξαφανίζονται, όμως.
Μουσική: ποτ πουρί -από πιανιστική χαλαρή jazz μέχρι Χατζιδάκη -όλα σε χαμηλή ένταση.
Διεύθυνση: Φαλήρου 10, Κουκάκι
Τηλ: 210 92 18 180

P.S. Στον κατάλογο σημειώνεται ότι 1 ευρώ από το πιάτο ημέρας εξασφαλίζει ένα ημερήσιο γέυμα θρεπτικής αξίας σε ένα παιδί της Αφρικής, μέσω του προγράμματος Action Aid.

P.S.2 Μια πολή έξυπνη ιδέα, που θα ήθελα να τη δω να εφαρμόζεται και σε άλλα εστιατόρια: Τα μεσημέρια, μπορείτε να παραγγείλετε τα πιάτα στη μισή ποσότητα και φυσικά, στη μισή τιμή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου