Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Το φαστφουντάδικο της Πομπηίας ανοίγει ξανά

Πρέπει να είναι η μακροβιότερη περίοδος ανακαίνισης καταστήματος στην ιστορία όλων των εποχών: το snack bar της Πομπηίας, που κάποτε ανήκε στον Vetutius Placidus, ανοίγει ξανά τις πόρτες του για το κοινό έπειτα από 1.921 χρόνια. Οι τελευταίοι του πελάτες αποχώρησαν κομματάκι βιαστικά, όταν το 79 μ.Χ. ξύπνησε απρόσμενα ο Βεζούβιος.

Τα εγκαίνια του snack bar (thermopolium στα Λατινικά) έγιναν στις 21 Μαρτίου, με 300 καλεσμένους που επιλέχθηκαν τυχαία, ενώ σε λίγες εβδομάδες το κατάστημα θα ανοίξει και για το ευρύτερο κοινό. Τα περισσότερα γεύματα που πρόσφερε ήταν πολύ υγιεινά, χαρακτηριστικά της γνήσιας μεσογειακής διατροφής, αν και από το μενού δεν έλειπαν και τα παχυντικά επιδόρπια, στα οποία δύσκολα αντιστέκονταν οι τρυφηλοί πολίτες της Πομπηίας. Άλλωστε, σπεσιαλιτέ του τότε (αλλά και τώρα που λειτουργεί ξανά) ήταν το ζεστό κατσικίσιο τυρί, περιχυμένο με μέλι.

Το κατάστημα αυτό ήταν ένα από τα πάμπολλα thermopolia της πόλης, τα οποια ήταν τόσο δημοφιλή που πολλά σπίτια δεν περιλάμβαναν καν στη διάταξή τους ένα δωμάτιο που εμείς θεωρούμε δεδομένο: την κουζίνα. Το φαγητό στα thermopolia ήταν φθηνό και, άλλωστε, η έξοδος για φαγητό ήταν μία από τις βασικές κοινωνικές δραστηριότητες στην αρχαία Πομπηία.

Τα thermopolia ήταν μικρά κτήρια με πάγκους σε σχήμα Γ, οι οποίοι είχαν κυλινδρικά ανοίγματα (τα λεγόμενα dolia) όπου φυλάγονταν τα παρασκευασμένα τρόφιμα. Οι πελάτες έπαιρναν από εκεί το φαγητό τους, πλήρωναν και στη συνέχεια πήγαιναν να το απολαύσουν στο triclinium, την τραπεζαρία, ή το viridarium, έναν εσωτερικό κήπο με κληματαριές και λουλούδια. Οι τοίχοι ήταν φυσικά διακοσμημένοι με τοιχογραφίες.

Στο χώρο του συγκεκριμένου thermopolium βρέθηκε κι ένα δοχείο με τις εισπράξεις της ημέρας. Προφανώς ο Vetutius Placidus εγκατέλειψε βιαστικά το μαγαζί του και δε φαντάστηκε ότι δύο χιλιετίες μετά οι τελευταίες του εισπράξεις θα αποτελούσαν σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου