Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Εστιατόρια Απλά Αριστερά Δεξιά στη Νέα Ερυθραία

Τη βδομάδα αυτή, το Απλά Αριστερά Δεξιά είχε προσφορά, ένα μενού με 30 ευρώ. Διαβάζοντάς το στο Αθηνόραμα, έσπευσα φυσικά να κάνω κράτηση, καθώς το συγκεκριμένο εστιατόριο είναι αρκετά ακριβότερο υπό κανονικές συνθήκες, κι εγώ το είχα βάλει από καιρό στο μάτι. Εξάλλου το μενού, όπως είχε ανακοινωθεί στο σχετικό άρθρο, φαινόταν ιδιαίτερα ελκυστικό.
Μιας και καθίσαμε έξω, μόνο από την αυλή του εστιατορίου έχω εντυπώσεις να σας μεταφέρω, καθώς ήταν η πρώτη φορά που επισκέφτηκα το Απλά. Το εστιατόριο βρίσκεται σε μια γειτονιά που είναι ούτως ή άλλως καταπράσινη, κι έχει μια μεγαλούτσικη πλακόστρωτη αυλή, με όμορφα δέντρα και νυχτολούλουδα σε γλάστρες, στολισμένη με αμέτρητα λαμπιόνια, τραπεζοκαθίσματα στο χρώμα του ξύλου και έναν λευκό ξύλινο διάδρομο που χωρίζει το μαγαζί σε δύο κομμάτια: αριστερά και δεξιά.
'Ενα πράγμα που σίγουρα θα σας κάνει θετική εντύπωση είναι η θερμότατη υποδοχή: με το που πατήσαμε το πόδι μας, ο μετρ μας καλωσόρισε με εξαιρετική ευγένεια, ένα τεράστιο χαμόγελο και χειραψία (δε συμβαίνει και κάθε μέρα, εδώ που τα λέμε) και μας οδήγησε στο τραπέζι μας. Στη συνέχεια, εκφράζοντας εγώ τις ανησυχίες μου για τη χαμηλή θερμοκρασία, μου απάντησε ευγενέστατα, "Αν τυχόν κρυώνετε, υπάρχει εσάρπα για τις κυρίες. Φωνάξτε με και θα σας τη φέρω αμέσως!". Επίσης δε συμβαίνει κάθε μέρα. Αλλά και το σέρβις, γενικότερα, ήταν εξαιρετικά ευγενικό, γρήγορο, περιποιητικό κι επαγγελματικό κι αυτό το πράγμα από μόνο του είναι μεγάλο ατού για οποιοδήποτε εστιατόριο.
Το μενού ήταν τυπωμένο σε κάρτα και τοποθετημένο επάνω στο τραπέζι μας, πράγμα που μας διευκόλυνε να διαλέξουμε και το κρασί μας. Επιλέξαμε το Θέμα του Παυλίδη (Aσύρτικο και Sauvignon blanc), που στοίχιζε 28 ευρώ και ήδη αρχίσαμε να το απολαμβάνουμε με το νοστιμότατο ντιπ με χούμους, λεμόνι, καραμελωμένα κρεμμύδια και δαφνόφυλλα που μας έφεραν.
Λίγο μετά ήρθε και το πρώτο ορεκτικό μας, το καλαμάρι μαριναρισμένο σε βασιλικό, λάιμ, λέμονγκρας και τσίλι (κανονική τιμή 10.50 ευρώ). Το καλαμάρι ήταν πολύ τρυφερό και η σος ανάλαφρη και αρωματική, ενώ μεγάλο πλεονέκτημα θεωρώ και το ότι στη γλώσσα ξεχώριζε το κάθε του υλικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έδενε ως σύνολο. Συνεχίσαμε με τα spring rolls πάπιας με σαλάτα αβοκάντο, ντομάτα και λάιμ (τιμή 12 ευρώ), που επίσης ήταν νοστιμότατα -έχω και αδυναμία στην πάπια άλλωστε. Τα δύο κυρίως πιάτα ήταν χοιρινό κεμπάπ με βινεγκρέτ κόλιανδρου, χαρίσα και σάλτσα γιαουρτιού (15 ευρώ) και λαβράκι φιλέτο με βινεγκρέτ ούζου. Από τα δύο πιάτα, το κεμπάπ σίγουρα ήταν το πιο αδύναμο, μάλλον και από ολόκληρο το μενού συνολικά. 'Ισως έφταιγε και το ότι επειδή ήταν αρκετά πικάντικο, δεν ταίριαζε με τα υπόλοιπα πιάτα -πάντως δεν είχε τη δημιουργικότητα που είχαν τα άλλα και του έλειπε το στοιχείο που θα το έκανε να ξεχωρίσει. Το λαβράκι, αντιθέτως, ήταν εξαιρετικό και ως πρώτη ύλη και ως εκτέλεση.
Το επιδόρπιο ήταν το ιδανικό κλείσιμο στο ανάλαφρο αυτό μεσογειακό μενού: μιλφέιγ με μασκαρπόνε και φράουλες και το κλου; Σιρόπι λευκού μπαλσάμικου και φρέσκου βασιλικού! (9 ευρώ) Αυτό το τελευταίο στοιχείο πραγματικά με ενθουσίασε, γιατί πρόκειται για μια πρωτοτυπία που έχει ουσία και δεν γίνεται για εντυπωσιασμό.
Συνολικά, στο Απλά θα απολαύσετε την καθαρότητα των γεύσεων και θα νιώσετε πως ο σεφ, ο Χρύσανθος Καραμολέγκος, μαγειρεύει με φαντασία και φέρεται με σεβασμό στις πρώτες ύλες, των οποίων τη φρεσκάδα δεν μπορείς παρά να νιώσεις σε κάθε μπουκιά. Στα συν και ότι το μενού ανανεώνεται πολύ συχνά, αφού ο σεφ εμπνέεται από τα εποχιακά υλικά, αλλά εκτός καταλόγου υπάρχουν πάντοτε και πιάτα ημέρας. Τα πιάτα που γευτήκαμε εμείς, πάντως, ήταν ό,τι πρέπει για το ξεκίνημα του καλοκαιριού. Σίγουρα θα το ξαναεπισκεφθούμε το Απλά, γιατί πέρα από το ωραιότατο φαγητό, νιώσαμε ότι μας αντιμετώπισαν με σεβασμό -κι αυτό, δυστυχώς, δε συμβαίνει πάντα στα εστιατόρια αυτής της κλάσης, όσο κι αν θα έπρεπε να είναι δεδομένο. Συν τοις άλλοις, παρόλο που το Απλά είναι αρκετά ακριβό, σίγουρα θα αισθανθείτε ότι εδώ υπάρχει πραγματικά καλή σχέση ποιότητας-τιμής.

Ετυμηγορία: ναι, θα ξαναπάω. Δεν είναι εστιατόριο για κάθε μέρα, αλλά είναι μια ωραία γαστρονομική εμπειρία για μια πιο ιδιαίτερη στιγμή.
Κουζίνα: μεσογειακή δημιουργική
Τιμές: Για το μενού 4 πιάτων κι ένα μπουκάλι κρασί, πληρώσαμε 45 ευρώ το άτομο. Ωστόσο, βρίσκω ότι ο κατάλογος έχει μεγάλο εύρος τιμών και ενώ πολλά πιάτα είναι αρκετά αρμυρά, υπάρχουν και αρκετές οικονομικές επιλογές πολύ ενδιαφέρουσες. Η εκτίμησή μου, λοιπόν, είναι 35-65 ευρώ.
Crowd: Μεγάλο εύρος και στις ηλικίες, 25-60. Κάμποσα ζευγάρια, καθώς το ρεστοράν έχει και ρομαντική ατμόσφαιρα.
Μουσική: χαμηλόφωνη κλασική jazz και latin.
Καλοκαίρι: δροσερή αυλή
Διεύθυνση: Χαριλάου Τρικούπη 135 και Εκάλης, Νέα Ερυθραία
Τηλ: 210 62 03 102


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου