Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Τάδε έφη Hannibal Lecter


Έτσι, για να θυμηθούμε κάτι παλιό: γιατί ακόμα και οι κανίβαλοι μπορεί να έχουν απαιτητικό ουρανίσκο.

Τάδε έφη Hannibal Lecter, απευθυνόμενος στην Clarice Starling, στη Σιωπή των Αμνών:

"A census taker once tried to test me. I ate his liver with some fava beans and a nice Chianti."

("Ένας υπάλληλος απογρα
φής προσπάθησε να με καταγράψει μια φορά. Έφαγα το συκώτι του μαζί με φάβα κι ένα ωραίο Κιάντι".)




Παρεμπιπτόντως, τόσα χρόνια νόμιζα ότι η άνωθεν ατάκα ήταν απλώς ένα αστειάκι από την πλευρά του δόκτoρoς. Κάποιος, όμως, στο You Tube έχει σχολιάσει ότι πρόκειται για ένα ιατρικό αστείο, και εξηγεί: οι αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης, αυτά τα παλαιάς σχολής αντικαταθλιπτικά, δεν πρέπει να λαμβάνονται με φαγητά πλούσια σε τυραμίνη, γιατί υπάρχει κίνδυνος κρίσης υπέρτασης εξαιτίας της. Με άλλα λόγια, η πίεση εκτινάσσεται στα ύψη και ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Τρόφιμα όπως το συκώτι, η φάβα, το κρασί Κιάντι (το παλαιωμένο τυρί, η μπίρα κ.α.) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τυραμίνη. Με λίγα λόγια, ο Χάνιμπαλ με αυτό τον τρόπο θέλει να πει ότι δεν παίρνει τα φάρμακά του...

Επί τη ευκαιρία, για όποιον ενδιαφέρεται, έχω να προτείνω ένα συμπαθέστατο Chianti, το Chianti Colli Senesi. Προέρχεται από το San Gimignano και ο παραγωγός λέγεται Baroncini. Το εισάγει ο Α.Β. Βασιλόπουλος και μπορείτε να το παραγγείλετε και online.

Αυτά όσον αφορά το Chianti, γιατί στους υπαλλήλους απογραφής δεν έχω ιδιαίτερη προτίμηση, και από συκώτια μάλλον προτιμώ το μοσχαρίσιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου