Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Εστιατόριο Mystic Pizza στα Εξάρχεια

Εδώ και κάμποσα χρόνια περνούσα τακτικά έξω από το Mystic Pizza στα Εξάρχεια, έχοντας το νοερά στα υπ' όψιν εστιατόρια για ένα φθηνό και γρήγορο γεύμα (αλλά όχι fast food) κάποια καθημερινή, αλλά τελικά όλο περνούσα απέναντι κι έμπαινα στο Food Company. Ή στο Φασόλι. Ε, τελικά ένα βράδυ το πήρα απόφαση και μπήκα.
Για όσους δεν το ξέρουν, το κλου/κράχτης του μαγαζιού είναι η χρήση αλεύρων από οργανική κάνναβη sativa για την παρασκευή της ζύμης της πίτσας, αλλά και των ζυμαρικών που σερβίρονται στο κατάστημα. Και πριν αρχίσετε να σηκώνετε πονηρά το ένα φρύδι, στο site του Mystic Pizza θα βρείτε ένα σωρό fun facts που απενοχοποιούν το παρεξηγημένο αυτό προϊόν.
Συν τοις άλλοις, η κάνναβη sativa, όπως μας πληροφορεί ο κατάλογος του Mystic Pizza, "από την αρχαιότητα έως τα μέα του 19ου αιώνα αποτελούσε σημαντικότατη ύλη για την παγκόσμια π
αραγωγή φυτικών ινών, υφασμάτων, φωτιστικού λαδιού, χαρτιού, φαρμάκων και ειδών διατροφής". Επίσης, "η σύνθεση των πρωτεϊνών των σπόρων της είναι μοναδική στο φυτικό βασίλειο. Οι σπόροι της περιέχουν αμινοξέα σε ιδανικές αναλογίες και παρέχουν στον οργανισμό δομικά υλικά για τη σύνθεση πρωτεϊνών που ενισχύουν το αμυντικό του σύστημα."
Για να μην τα πολυλογούμε, θα σας δώσω το short version: όχι, δε θα την ακούσετε. Αν είχατε τέτοιες αξιώσεις και απογοητευτήκατε, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την πλατεία για να προμηθευτείτε από εκεί τα απαραίτητα υλικά. Αν και από ό,τι μαθαίνω τα πρεζόνια έχουν εγκαταλείψει την περιοχή τις τελευταίες βδομάδες, αφού οι κάτοικοι των Εξαρχείων πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και κρατάνε πλέον βάρδιες προκειμένου να απομακρύνουν τα ύποπτα άτομα από την περιοχή.
Ναι, ξέφυγα λίγο από το θέμα, pardonnez-moi.
Επιστρέφουμε, λοιπόν, στη Mystic Pizza και στο τι θα φάτε εκεί. Καταρχάς, πέρα από το αλεύρι οργανικής κάνναβης, πολλά ακόμα από τα προϊόντα του εστιατορίου είναι βιολογικά. Εμείς, ας πούμε, παραγγείλαμε την πίτσα Mystic Bio Green (12.80 ευρώ), η οποία είχε βιολογικά λαχανικά: κολοκυθάκι, μπρόκολο, καρότο και επίσης ελιές και τυρί (well, duh). Όσον αφορά τις πίτσες, προσφέρονται δύο ακόμα επιλογές φτιαγμένες με εξ'ολοκλήρου βιολογικά υλικά, η bio olive και η bio classic.
Οι υπόλοιπες πίτσες, που δεν είναι με βιολογικά υλικά -πέραν της ζύμης δηλαδή- στοιχίζουν όλες από 7 ως 8.80 ευρώ. Υπάρχουν αρκετές επιλογές και πολλές από αυτές είναι και διασκεδαστικές
, όπως ας πούμε η Popeye, που ναι, σωστά μαντέψατε, περιέχει σπανάκι. Εμείς δοκιμάσαμε ακόμα την πίτσα Bloody Mary με τυρί, σάλτσα ντομάτας, βότκα, φρέσκα μανιτάρια, ελιές, πιπεριά και tabasco (8.80 ευρώ). Τώρα, για να είμαι ειλικρινής, δε νομίζω ότι το αλεύρι αυτό ενδείκνυται για την παρασκευή ζύμης για πίτσα. Το αποτέλεσμα είναι ενδιαφέρον γευστικά, αλλά του λείπει η ελαστικότητα, με αποτέλεσμα η ζύμη να είναι τραγανή, αλλά όχι λαστιχωτή, όπως είναι ας πούμε η αυθεντική λεπτή ιταλική ζύμη για πίτσα. Αλλά και οι συνδυασμοί των υλικών -τουλάχιστον για τις δύο αυτές πίτσες- δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασαν. Τα βιολογικά λαχανικά, βρασμένα (Ι believe) και τοποθετημένα στην πίτσα, ήταν κάπως νερουλά. Η δε Bloody Mary ήταν σαφώς πιο νόστιμη συνολικά. Μπορούσες να ξεχωρίσεις και τη βότκα και το tabasco, αλλά η σάλτσα ντομάτας δεν ήταν, κατά τη γνώμη μου, αρκετά πλούσια και η γουστόζικη αυτή ιδέα μάλλον εξαντλείται στο εύρημά της και δεν έχει την εκτέλεση που θα ήλπιζα.
Από την άλλη, βρίσκω ενδιαφέρον το
γεγονός ότι το Mystic Pizza στηρίζει τις ελληνικές εταιρείες και προσφέρει αναψυκτικά Έψα, Σουρωτή, αλλά και Πειραϊκή μπίρα. Επίσης, εδώ θα βρείτε και κρασιά βιολογικής καλλιέργειας: Εννιπέας (λευκό) και Αυγουστιάτης (κόκκινο) με 18 ευρώ τη φιάλη. Τέλος, ο κανναβόσπορος και το αλεύρι κάνναβης χρησιμοποιούνται ακόμα και στα επιδόρπια (pannacota, cheesecake και σουφλέ σοκολάτας). Δεν δοκίμασα κάποιο για να σας μεταφέρω την άποψή μου, αλλά εκτιμώ το γεγονός ότι το Mystic Pizza παρουσιάζει ένα δικό του, πρωτότυπο concept και το παρουσιάζει ολοκληρωμένα, από τα ορεκτικά ως τα επιδόρπια.
Τέλος, στον κατάλογο ενημερώνει ότι χρησιμοποιείται μόνο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, δεν χρησιμοποιείται τηγάνι και φούρνος μικροκυμάτων και η ζύμη της πίτσας ανοίγεται στο χέρι. Ε, όσο να ΄ναι κάτι τέτοιες λεπτομέρεις δεν μπορείς παρά να τις εκτιμήσεις. Αν προσθέσουμε σε αυτά και το γεγονός ότι οι τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλές και ο χώρος συμπαθητικός για ένα γρήγορο γεύμα στο κέντρο της πόλης, το Mystic Pizza συγκεντρώνει αρκετά θετικά στοιχεία τελικά.


Ετυμηγορία
: Ε, ok, why not. Μια στο τόσο.

Τιμές
: 10-15 ευρώ.

Crowd
: νεανικό/φοιτητές

Διεύθυνση: Εμμανουήλ Μπενάκη 76, Εξάρχεια. Υπάρχουν άλλα δύο καταστήματα, στο Κουκάκι και τον Χολαργό: Γ. Ολυμπίου 2 & Βεΐκου, Κουκάκι/Σαρανταπόρου 1 & Μεσογείων, Χολαργός.
Τηλ: Εξάρχεια - 210 3839500, 210 3839607/Κουκάκι - 210 9592092/Χολαργός - 210 6545000

P.S. Καιαιαι το απαραίτητο trivia της ημέρας: Δεν μπορεί να μη θυμάστε τη
ν ταινία "Mystic Pizza" aπό τα 80s! Είναι η ταινία που έκανε γνωστή την Julia Roberts. Το αστείο είναι ότι εκεί έκανε και το ντεμπούτο του ο Matt Damon, ο οποίος έχει μόνο μία ατάκα. Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στη μαμά του ενώ τρώει αστακό, λέει: Mom, do you want my green stuff?".
O τίτλος της ται
νίας, λοιπόν, είναι παρμένος από ένα εστιατόριο στο οποίο είχε αδυναμία η σεναριογράφος της, η Amy Holden Jones. To εστιατόριο λέγεται, φυσικά, Mystic Pizza, βρίσκεται στο Mystic του Κονέκτικατ και από τότε που βγήκε η ταινία οι ιδιοκτήτες του είδαν την επιχείρησή τους να ανθίζει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου