Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Εστιατόριο Red Indian στου Ψυρρή, Part II

Για το Red Indian τα έχουμε ξαναπεί αναλυτικά (δείτε το σχετικό άρθρο), όπως επίσης και για το ότι το θεωρώ το πιο αξιόλογο ινδικό εστιατόριο της πόλης μας. Αυτό που δεν ήξερα, ήταν ότι πρόκειται και για το πιο cozy ινδικό (και όχι μόνο) της Αθήνας; Πριν λίγες μέρες το επισκέφθηκα ξανά και καθώς δεν είχε τύχει να ανέβω στον επάνω όροφο από τότε που ανακαινίστηκε, με περίμενε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη! Το επάνω πάτωμα, λοιπόν, αντί για τα συμβατικά τραπεζοκαθίσματα, έχει μια αίθουσα με χαμηλά τραπεζάκια περιτριγυρισμένα από τεράστιες μαξιλάρες (ή πολύ χαμηλούς καναπέδες, πάρτε το όπως θέλετε). Έτσι μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας αραχτοί και λάιτ, μισοξαπλωμένοι (εντάξει, μην το παρακάνετε κιόλας) πάνω στις στρωμένες με ινδικά ριχτάρια μαξιλάρες κι αγκαλιά με όσα μαξιλαράκια τραβάει η ψυχή σας! Εάν μάλιστα θέλετε να βολευτείτε και καλύτερα, μπορείτε να βγάλετε και τα παπούτσια σας. (Και πριν με κατακρίνετε, σας πληροφορώ ότι δεν ήμουν η μόνη που έσπευσε να το κάνει, εντάξει; Όχι τίποτα άλλο, αλλά είναι ανθρωπίνως αδύνατο ανατομικά να βολευτείς επάνω σε μαξιλάρα φορώντας δεκάποντα τακούνια, εκτός αν είσαι το κορίτσι λάστιχο, βλ. φωτό. Στο σημείο αυτό είμαι σίγουρη ότι όλες οι κυρίες θα πουν, "Πες τα χρυσόστομη", ενώ όλοι οι κύριοι θα σιγομουρμουρήσουν, "Αμάν αυτές οι γυναίκες με τη γκρίνια και τις υπερβολές τους", καθώς επίσης και "Τι τα θέλετε τα τακούνια αφού δεν μπορείτε να τα κουμαντάρετε.")
Αφού λοιπόν αράξαμε με όλη τη σημασία της λέξεως, παραγγείλαμε το κλασικό μας lamb korma (11 ευρώ), καθώς κι ένα tandoori chicken (11 ευρώ), που πρώτη φορά το δοκίμασα στο Red Indian και πρέπει να πω πως ήταν πάααααρα πολύ καλό, με τρυφερό και όμορφα ψημένο κοτόπουλο και πικάντικο όσο πρέπει. Το mushroom bhaji (6 ευρώ), από την άλλη, ήταν μεν γευστικό, αλλά δε θα έλεγα ότι με ενθουσίασε, διότι εγώ το περίμενα σε μορφή τηγανήτας, ενώ ήταν απλώς μαγειρεμένα μανιτάρια, κοκκινιστά, με μπαχαρικά. Τελικά, μετά από ένα πρόχειρο γκουγκλαρισματάκι διαπίστωσα ότι "bhaji" συνηθίζεται να αποκαλούν οι Ινδοί την τηγανήτα, αλλά μπορεί να εννοούν και ένα οποιοδήποτε stir fry λαχανικών. Άντε τώρα βρες άκρη. Είναι όπως η γνωστή πραρεξήγηση με τα διάφορα κάρι. Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι curry οι Ινδοί εννοούν απλώς όποιο πιάτο έχει κάρι (το μπαχαρικό), ενώ για τους Ινδούς περιγράφει οποιοδήποτε μαγειρευτό πιάτο έχει πυκνή σάλτσα και ο χαρακτηρισμός ενός πιάτους ως curry δεν είναι ενδεικτικός ούτε για την παρουσία ούτε για την απουσία του μπαχαρικού κάρι. Η λέξη curry άλλωστε, δεν είναι παρά μια αγγλοποιημένη εκδοχή της λέξης kari της εθνοτικής ομάδας Ταμίλ της ινδικής υποηπείρου, που σημαίνει "σάλτσα".
Τελικά εμείς, λοιπόν, το curry μας (το lamb korma δηλαδή) το συνοδεύσαμε με ένα ωραιότατο ρύζι biryani (8 ευρώ), που είναι καινούργιο πιάτο στο κατάστημα και που, αν θυμάμαι καλά, περιέχει σταφίδες και κάσιους. Η λέξη biryani, παρεμπιπτόντως, προέρχεται από την περσική λέξη beryān (بریان), που σημαίνει "τηγανητό". Τέλος, το sine qua non συνοδευτικό κάθε ινδικού γεύματος, η πίτα naan, που την ζητήσαμε με σκόρδο (4 ευρώ), ήταν όπως πάντα μυρωδάτη και αφράτη.

Eτυμολογία: Τεμπέλικο άραγμα σε μαξιλάρες και πικάντικες ινδικές συνταγές; It's a must.
Τιμές: 20-28
Διεύθυνση: Επικούρου 25, Ψυρρή
Τηλ: 210 32 19 908-9

2 σχόλια: