Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Εστιατόριο Maltagliati στους Αμπελόκηπους

Tο Maltagliati στους Αμπελόκηπους είναι η πιο αυθεντική τρατορία της Αθήνας (ναι, έχω δοκιμάσει πολλές) και σε γεύσεις, αλλά και σε τιμές. Τελεία και παύλα.
Καταρχάς, έχει τα ωραιότερα φρέσκα ζυμαρικά της πόλης, τα οποία ζυμώνονται καθημερινά στο εστιατόριο. Διότι φρέσκα ζυμαρικά μπορεί να βρείτε σε πολλά εστιατόρια, συνήθως, όμως, δεν τα παρασκευάζουν στο χώρο τους. Διαλέξτε και πάρτε: φετουτσίνι, λινγκουίνι, στριφτά καζαρέτσε και τετράγωνα μαλταλιάτι, είναι όλα πεντανόστιμα.
Δεύτερον, το Maltagliati είναι ένα από τα λίγα ιταλικά εστιατόρια που σερβίρουν αυθεντική carbonara στην Αθήνα -και όχι από αυτή με την κρέμα γάλακτος που είναι για φλώρους- και είναι και η πιο νόστιμη που έχω δοκιμάσει γενικώς στην πόλη: σερβίρεται με φετουτσίνι, ζουμερή, με μπόλικο αυγό και παρμεζάνα και χοντροκομμένα κομμάτια τηγανισμένης πανσέτας, και κοστίζει μόλις 10 ευρώ.
Από τα ζυμαρικά του, νόστιμο είναι και το κλασικό pesto genovese, αλλά και τα καζαρέτσε με ντομάτα και χωριάτικο λουκάνικο. Ένα μικρό πρόβλημα είναι ίσως πως κάποια από τα ζυμαρικά δε είναι πολύ καλά "δεμένα" με τη σάλτσα τους. Γενικώς, τα πιάτα με ζυμαρικά κοστολογούνται από 10 ως 13 ευρώ και είναι όλα αξιοπρεπέστατα, αλλά κανένα δε φτάνει την καρμπονάρα, για την οποία απλώς πάω και ξαναπάω και ξαναπάω. Το τονίζω, όμως: εάν δε συμπαθείτε την καρμπονάρα με αβγό, καλύτερα ξεχάστε το.
Εκτός από τα ζυμαρικά, ο κατάλογος διαθέτει αρκετές σαλάτες και μερικά antipasti. Από τις σαλάτες, εγώ έχω κολλήσει με τη ρόκα με μπρεζάολα και παρμεζάνα, που στοιχίζει 11 ευρώ και πραγματικά, οι άνθρωποι δεν τσιγκουνεύονται τα υλικά. Ενδιαφέρουσα είναι και η σαλάτα με λεπτοκομμένη μαύρη τρούφα. Ωστόσο, όσον αφορά τις υπόλοιπες σαλάτες, νομίζω πως 10 και 11 ευρώ για σαλάτα με μαρούλι και άνηθο με λαδόξιδο είναι κάπως πολλά για μια συνοικιακή τρατορία. (Για οπουδήποτε, μάλλον, τώρα που το ξανασκέφτομαι). Από τα ορεκτικά, τελευταία δοκίμασα το μαρινάτο γαύρο με μοτσαρέλα και μελιτζάνα (10 ευρώ), ο οποίος ήταν ολόσωστα προετοιμασμένος. Το πιατάκι αυτό είναι ωραίο για οποιαδήποτε εποχή, αλλά νομίζω ότι για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ο ιδανικός μεζές.
Αν επισκεφτείτε το Maltagliati, σίγουρα μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το tiramisu τους, το οποίο επίσης αναδύει σπιτίσιο feeling. Συναρμολογείται επιτόπου, πράγμα πολύ καλό γιατί δεν -εχμ- παπαριάζει το μπισκότο, και η κρέμα του είναι απαλή και χύνεται σε όλο το πιάτο.
Συν τοις άλλοις, η ατμόσφαιρα είναι πάντα ευχάριστη σε αυτό το μικρό, cozy χώρο, που είναι μονίμως γεμάτος. Πραγματικά, ακόμα και οποιαδήποτε καθημερινή, χρειάζεστε κράτηση για να σιγουρευτείτε ότι θα βρείτε τραπέζι. Το καλοκαίρι, βγάζει και τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο και δεν είναι καθόλου κακά. Αν και ακούω πως το αδερφάκι του στο Παλαιό Φάληρο έχει και κήπο, οπότε ίσως το προτιμήσω τώρα που ανοίγει ο καιρός σιγά-σιγά.

Ετυμηγορία: Καλέ πάτε, κάθε μέρα!
Κουζίνα: trattoria
Τιμές: 18-28
Crowd: Χαλαρό και ποικίλης ύλης
Σέρβις: Ο ιδιοκτήτης είναι πολύ φιλικός, πάντα με διάθεση να αστειευτεί και είναι σαφέστατα γνώστης της ιταλικής κουζίνας. Κατά τα άλλα, το σέρβις είναι ερασιτεχνικό, αλλά από την άλλη, μιλάμε για συνοικιακή τρατορία.
Διεύθυνση: Βαρνακιώτη 6, Αμπελόκηποι
Τηλ: 210 69 16 676

P.S. Δίπλα ακριβώς στο εστιατόριο, ο ιδιοκτήτης του πρόσφατα άνοιξε και μαγαζάκι delicatessen. Σε περίπτωση που επιχειρήσετε να φτιάξετε carbonara μόνοι σας, έχει καταπληκτική πανσέτα.

2 σχόλια:

  1. Intewesting. Τρελαίνομαι για carbonara (και την αυθεντική, και αυτή που είναι για... φλώρους, χαχα) οπότε το Maltagliati μπαίνει σίγουρα στη λίστα με τα μαγαζιά που θέλω να τιμήσω. *takes notes*

    ΑπάντησηΔιαγραφή