Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Εστιατόριο Πιπεριά στο Νέο Ψυχικό

Εδώ και αρκετό καιρό είχα στο μυαλό μου να γράψω για αυτό το συμπαθέστατο εστιατόριο το οποίο επισκέπτομαι συχνά τα τελευταία δύο-τρία χρόνια. Πρόκειται για μια μοντέρνα ψαροταβέρνα στο Νέο Ψυχικό, που ονομάζεται "Πιπεριά". Παρόλο που βρίσκεται στη στεριά, λοιπόν, η Πιπεριά αγαπάει τη θάλασσα και προσφέρει νόστιμους ψαρομεζέδες, με διάθεση σαν να βρισκόταν δύο μέτρα από το νερό.
Η διακόσμηση είναι το κλασικο ντεκόρ μοντέρνας ταβέρνας -άσπρα τραπεζοκαθίσματα, λιτό, φαναράκια κρεμασμένα πάνω απ' τα τραπέζια να φωτίζουν την πλακόστρωτη αυλή, λαδόκολλα στρωμένη στα τραπέζια, κλπ κλπ. Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη πρωτοτυπία, αλλά ο χώρος είναι ευχάριστος.
Μόλις καθίσετε, θα σας σερβίρουν το απαραίτητο γλυκό ντιπ πιπεριάς μαζί με ζεστά ψωμάκια -έτσι, για να μην ξεχνάμε και το όνομα του καταστήματος- το οποίο είναι ό,τι πρέπει για τσιμπολόγημα ώσπου να αποφασίσετε τι θα παραγγείλετε.
Η κουζίνα είναι κατά βάση ελληνική, υπάρχουν, όμως, όπως θα διαπιστώσετε και κάποιες πολυσυλλεκτικές πινελιές στο μενού, όπως ας πούμε μια ασιατική χροιά. Ο σολομός τατάκι με σόγια και γουασάμπι και το καλαμάρι σοτέ αλά thai είναι μερικές από αυτές. Το μενού επιμελείται ο Παναγιώτης Παπανικολάου και τις συνταγές εκτελεί ο Γιώργος Λαμπρόπουλος,
Από ορεκτικά υπάρχει μεγάλη ποικιλία και όσα έχω δοκιμάσει κατά καιρούς είναι νόστιμα. Ωραιότατη για ξεκίνημα είναι η φάβα με φρέσκα και ξερά καραμελωμένα κρεμμύδια (6 ευρώ). Αγαπημένο μου ορεκτικό για καιρό ήταν τα μαυρομάτικα φασόλια με φινόκιο, πιπεριά και ούζο, αλλά στην τελευταία μου επίσκεψη διαπίστωσα ότι τα έβγαλαν από το μενού -ελπίζω να επιστρέψουν γρήγορα! Την τελευταία φορά δοκίμασα και τον γαύρο μαρινάτο σε λεμόνι, ροζ πιπέρι, βότανα και σκόρδο (7 ευρώ), ένα μεζεδάκι, όμως, που ενώ γενικά ήταν νόστιμο και αρωματικότατο, ήθελε λίγο περισσότερο διάστημα παραμονή στο ξύδι. Στην επόμενή μου επίσκεψη, θα δοκιμάσω οπωσδήποτε τα φρέσκα μύδια, που προσφέρονται σε τέσσερις διαφορετικές συνταγές.
Από τις σαλάτες, έχω δοκιμάσει τις περισσότερες, αλλά κατά τη γνώμη μου οι καλύτερες είναι η κυπριακή σαλάτα, με μαρούλι, αγγούρι, ντομάτα, κάπαρη, χαλούμι στη σχάρα, σε λαδολέμονο με κόλιανδρο και καψαλισμένο πιτάκι (11.50 ευρώ) και η παριανή σαλάτα με επτάζυμο, φρέσκια τριμμένη ντομάτα, ελιές, κάπαρη, ξινομυζήθρα, ελαιόλαδο και φρέσκο κρεμμύδι (8.50 ευρώ). Τη δεύτερη ειδικά την έχω και πρόσφατη και θυμάμαι πόσο άρεσε σε όλους μας αυτή η ξινομυζήθρα, αλλά και το γεγονός ότι η ντομάτα ήταν παγωμένη -ό,τι πρέπει τώρα που έχει ανέβει έτσι απότομα ο υδράργυρος.
Από τα κυρίως, το αγαπημένο μου πιάτο -με διαφορά- είναι η Σκυριανή μακαρονάδα με γαρίδες σβησμένη με ούζο, μάραθο και φρέσκια ντομάτα (17.50 ευρώ/με καραβίδες κοστίζει 19.50 ευρώ). Είναι μια από τις λίγες φορές που έχω φάει πιάτο ζυμαρικών με θαλασσινά, όπου η γεύση των θαλασσινών είναι τόσο έντονη στο πιάτο. Το γεγονός ότι το έχω φάει επανειλημμένα και η εκτέλεση είναι πάντα επιτυχής -με τα σπαγγέτι πάντοτε al dente- και το άρωμα του γλυκάνισου να πλημμυρίζει το πιάτο- είναι επίσης πολύ θετικό (αυτό βέβαια θα έπρεπε να είναι δεδομένο για κάθε εστιατόριο, αλλά δυστυχώς δεν ισχύει πάντοτε).
Έλα, όμως, που και τα υπόλοιπα κυρίως πιάτα είναι εξίσου γευστικά! Επίσης αγαπημένη επιλογή είναι το τηγανητό φιλέτο μπακαλιάρου με παντζαροσαλάτα και σος ταρτάρ (14 ευρώ), αλλά και το ψητό λαβράκι στη σχάρα με χόρτα εξίσου νόστιμο. Το μεγαλύτερο αβαντάζ της Πιπεριάς είναι πως όλα της τα πιάτα είναι καλομαγειρεμένα και αρωματικά, αλλά παραμένουν ανάλαφρα, και στον ουρανίσκο και στο στομάχι.
Η λίστα κρασιού είναι μικρή, αλλά προσεγμένη. Την τελευταία φορά απολαύσαμε το Pinot Grigio Borgo Magredo με 22 ευρώ (είπαμε, η αδυναμία μου), αλλά ωραιότατος είναι τόσο ο Θαλασσίτης της Γαίας (όταν τον βρίσκω σε λίστα, σπάνια τον αφήνω να μου ξεφύγει -αυτά τα κρασιά της Σαντορίνης είναι μοναδικά βρε παιδί μου) όσο και το Frascati Fontana Candida. Όλα τους πολύ καλές επιλογές για συνοδεία της ψαροφαγίας, εκτός βέβαια αν προτιμήσετε ουζάκι (δε θα σας αδικήσω καθόλου)!
Από τα επιδόρπια, το μόνο που έχω δοκιμάσει είναι η "τάρτα" γιαουρτιού με γλυκό κουταλιού βύσσινο (7 ευρώ), και ο λόγος είναι ότι κόλλησα με δαύτο από την πρώτη κουταλιά: μ' αρέσει που συνδυάζει την παράδοση μ' ένα δικό του, πρωτότυπο χαρακτήρα. Το θεωρώ ιδανικό κλείσιμο για ένα γεύμα με ψαρικά και αρνούμαι πεισματικά να δοκιμάσω τα υπόλοπα, όσο θελκτικά κι αν φαίνονται! Άσε που επιμένουν κι αυτοί να βαφτίζουν το τιραμισού θηλυκό και έχω ξαναπεί πόσο μου ανάβει τα λαμπάκια "η τιραμισού"/μαντάμ Σουσού/Μισιρλού/τζιβιτζιλού! Καλά, φυσικά είναι πταισματάκι το τελευταίο. Αλλά αν έχω κάτι να προσάψω στην Πιπεριά, ένα παράπονο βρε αδερφέ ως τακτικός πελάτης σε τελευταία ανάλυση, είναι ό,τι θα ήθελα να βλέπω λιγότερα κατεψυγμένα στο μενού. Σύμφωνοι, υπάρχουν και πολλά φρέσκα ψαρικά και θαλασσινά στον κατάλογο, αλλά δεν μπορεί να μας ανακοινώνουν ψητό θράψαλο ως πιάτο ημέρας και να είναι κατεψυγμένο! What's the point?

Ετυμηγορία: Εγώ πάντως πάω και ξαναπάω.
Κουζίνα: ελληνική/ψαροφαγία/λίγες ασιατικές πινελιές (κάποια πιάτα)
Καλοκαίρι: πλακόστρωτη αυλή με γλάστρες
Τιμές: 28-33
Crowd: απ' όλα έχει ο μπαξές. Και παρέες νεαρών, και ζευγάρια, και οικογένειες με πιτσιρίκια που τα κυνηγάνε οι γονείς τους να τα ταΐσουν (ανάλογα και τι ώρα θα κάνετε κράτηση) και ματσωμένοι εξηντάρηδες με πούρα. Αν ήταν πιο κεντρικά, πάω στοίχημα ότι θα είχε και τουρίστες.
Σέρβις: ικανοποιητικό
Διεύθυνση: Άγγ. Σικελιανού 8 & Αδριανείου, Ν. Ψυχικό
Τηλ: 2106729114, 2106728438

2 σχόλια:

  1. Έχω πάει κι εγώ 2-3 φορές αλλά πριν ένα χρόνο περίπου...όντως είναι πολύ ωραίο, αλλά μου είχε φανεί ακριβό για τις ποσότητες του φαγητού και τελευταία φορά θυμάμαι δεν είχαμε μείνει ευχαριστημένοι από την εξυπηρέτηση..αλλά φαντάζομαι μπορεί να έτυχε!
    Επίσης το λαβράκι είναι το αγαπημένο μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αλήθεια είναι πως κι εμένα κατά τη γνώμη μου -ιδανικά λέμε τώρα- για να πω πως υπάρχει καλή σχέση ποιότητας-τιμής στο συγκεκριμένο μαγαζί, θα έπρεπε οι τιμές να είναι το πολύ μέχρι 30 ευρώ, δηλαδή να κυμαίνονται μεταξύ 23-28.
    Όσο για το σέρβις, θα συμφωνήσω ότι έχει πολύ δρόμο ακόμα να κάνει. Γι' αυτό είπα ότι είναι ικανοποιητικό -αλλά όχι και εξαιρετικό.
    Και, ναι, λαβράκι = yum!

    ΑπάντησηΔιαγραφή