Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Εστιατόριο Golden Chopsticks στο Σύνταγμα

Πριν από κάμποσο καιρό είχα γράψει για το Furin Kazan και σας είχα τάξει ότι θα παρουσιάσω πιο αναλυτικά και τα υπόλοιπα εστιατόρια της ασιατικής πιάτσας που έχει σχηματιστεί στην οδό Απόλλωνος και στα γύρω της τετράγωνα, κοντά στην πλατεία Συντάγματος. Το Furin Kazan ήταν βέβαια το πρώτο ασιατικό κατάστημα που άνοιξε στην περιοχή (το '99 θαρρώ) και στη συνέχεια ακολούθησε το Noodle Bar (αν δεν απατώμαι), που κατέληξε να γίνει μια ποιοτική αλυσίδα με κάμποσα καταστήματα σε όλη την Αθήνα. Μετά είχε, λοιπόν, σειρά το Golden Chopsticks, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Furin Kazan.
Το Golden Chopsticks ειδικεύεται στην κουζίνα της Κίνας, της Ταϊλάνδης και της Ινδίας και το μενού του είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο. Έχοντας το επισκεφθεί πολλές φορές, έχω δοκιμάσει αρκετά πιάτα του και από τις τρεις αυτές περιοχές και χωρίς να μπορώ να πω πως έφαγα ποτέ κάτι που δε μου άρεσε, νομίζω ότι το πιο δυνατό του χαρτί είναι η Ταϊλάνδη. Αν δεν κάνω λάθος, το μόνο εστιατόριο που σερβίρει αμιγώς ταϊλανδέζικη κουζίνα στην Αθήνα είναι το Royal Thai στην Κηφισιά (το οποίο μου αρέσει πάαααρα πολύ, οπότε αναμένετε στο ακουστικό σας και επ' αυτού). Δεδομένου, λοιπόν, ότι στον τομέα της Ταϊλάνδης η Αθήνα πραγματικά πάσχει, το Golden Chopsticks είναι ένα από τα λίγα πολυασιατικά ρεστοράν όπου θα βρείτε τέτοια ποικιλία σε ταϊλανδέζικα πιάτα.
Για να μη χαθείτε στον κατάλογο, σας προτείνω το ταϊλανδέζικο μενού για 2 ή 4 άτομα, που κοστίζει 33 ή 63 ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή περί τα 16 ευρώ το άτομο. Με αυτό το ποσό, λοιπόν, θα γευθείτε μια ωραιότατη σελεξιόν: σούπα Tom Kha Gai (ίσως η πιο χαρακτηριστική ταϊλανδέζικη σούπα, περιέχει κοτόπουλο, γάλα καρύδας και κόλιανδρο), San Suian Spring Roll (ρολά με γέμιση χοιρινού), σαλάτα Yam Gai, Thai Pork Red Curry (κάρι Ταϊλάνδης κόκκινο με βασιλικό), Pahd Khing Prawn (γαρίδες με λαχανικά και σος με τζίντζερ & διάφορα ασιατικά μανιτάρια, ένα πιάτο που λατρεύω), Thai Fried Rice (well, this one speaks for itself) και για επιδόρπιο, τηγανητός ανανάς με παγωτό.
Pas mal, έτσι; Ενώ αν πάρετε μεμονωμένα πιάτα, οι Pahd King Prawn μαζί με ένα μπολ ρυζιού θα σας έρθουν στην ίδια τιμή. Εδώ που τα λέμε οι τιμές στα μεμονωμένα πιάτα βρίσκω ότι είναι κομματάκι τσουχτερές, ειδικά όσον αφορά τα πιάτα με μοσχάρι που στοιχίζουν περί τα 9,5 ευρώ, πολύ περισσότερο δε για τα θαλασσινά που οι τιμές τους κυμαίνται από 11,50 ως 14 ευρώ. Αν σκεφτείς ότι πρόκειται για ένα εστιατόριο που προορίζεται για να φάει κανείς στα γρήγορα (αν δείτε πώς είναι διαμορφωμένος ο χώρος θα καταλάβετε τι εννοώ), νομίζω πως θα μπορούσαν να είναι και λίγο χαμηλότερες. Τα μενού, όμως, συμφέρουν, οπωδήποτε. Οπότε, menu it is! Εκτός αν δεν τα βρίσκετε με τους υπόλοιπους της παρέας, οπότε την πατήσατε. 'Η αν γευματίζετε μόνος, οπότε πάλι you 're screwed.
Εκτός από το ταϊλανδέζικο μενού, όμως, και το ινδικό μενού είναι νόστιμο και εξίσου πληθωρικό. Ξεκινάτε με τα κλασικά papadam (τραγανές πίτες) που σερβίρονται πάντα με δύο ντιπ, ένα με γιαούρτι και μέντα κι ένα τσάτνεϊ φρούτου. Συνεχίζετε με vegetarian samosas (τραγανά κωνικά πιτάκια με λαχανικά), μια σαλάτα με φρέσκα λαχανικά, vegetarian jalfrezi (λαχανικά με σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι και πιπεριές), κοτόπουλο madras (κοτόπουλο με κάρι και γάλα καρύδας), το οποίο καίει διαολεμένα, btw, αλλά το βρίσκω απολαυστικό, αρνί rogan josh, ρύζι pilau (μπασμάτι με σαφράν) και βέβαια -δε θα μπορούσε να λείπει- το καλαθάκι με το naan bread, οι νοστιμότατες πίτες που συνοδεύουν απαραίτητα κάθε ινδικό γευμα.
Κατά τα άλλα, ο χώρος είναι μικρός και το περιβάλλον δεν ενδείκνυται για άραγμα. Τις δε ώρες αιχμής, ντουμανιάζει το μαγαζί από τα τηγάνια -γουόκ, rather- που έχουν πάρει φωτιά (κυριολεκτικά, λολ) και μάλλον κάτι πρέπει να γίνει με τον εξαερισμό. Για τον ίδιο λόγο, για τα καλοκαιρινά μεσημέρια δε θα σας το σύστηνα, προτιμήστε κάτι πιο δροσερό. Ή, αν επιμένετε, τρέξτε να προφτάσετε το τραπέζι που είναι δίπλα στην πόρτα. (Καλά, δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα, αστειεύομαι.)
Εντάξει, οι γεύσεις είναι λιγουλάκι εξευρωπαϊσμένες, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες έθνικ κουζίνες στη χώρα μας, οπότε αν είστε ας πούμε φανατικός ταϊλανδόφιλος ή σκληροπυρηνικός ινδομαθής μπορεί να απογοητευτείτε. Αλλά εδώ που τα λέμε, τα ευρωπαϊκα στομάχια δεν είναι και εξοικειωμένα με το real thing και τα hardcore μπαχαρικά της Ινδίας και της Ταϊλάνδης, οπότε μην γκρινιάζετε. Όπως θα 'λεγε και ο Jack Nicholson στον Tom Cruise στο A Few Good Men, "You want the truth? You CAN'T HANDLE THE TRUTH!". You CAN'T HANDLE the real chicken madras, people! Κατά τα άλλα, λοιπόν, το βρίσκω ικανοποιητικό το ρεστοράν από άποψη γεύσεων.
Πάντως, το Golden Chopsticks βρίσκεται σε βολική θέση και είναι μια ωραία λύση για μετά τη βόλτα για ψώνια στην Ερμού, για lunch break για όσους εργάζονται στην περιοχή, και personal favourite ως επιλογή για πριν ή μετά από ένα σινεμά στον Απόλλωνα ή το Αττικόν.

Ετυμηγορία: πάτε, πάτε!
Τιμές: 13-25 ευρώ
Κουζίνα: ασιατική (Κίνα, Ταϊλάνδη, Ινδία)
Σέρβις: ταχύτατο
Crowd: νεανικό, φοιτητές από τα γύρω αμερικάνικα κολλέγια, πολλοί τουρίστες λόγω περιοχής, κανα-δύο yuppies (αν και οι περισσότεροι young urban professionals της περιοχης μάλλον προτιμούν το Furin Kazan που είναι κάπως πιο classy)
Διεύθυνση: Απόλλωνος 2, Σύνταγμα
Τηλ: 210 32 32 120

P.S. To Golden Chopsticks κάνει και delivery.

P.S.2 E, δεν άντεξα πάλι.
Jack: You want answers? Tom: I want the truth! Jack: YOU CAN'T HANDLE THE TRUTH!!!






3 σχόλια: