Κυριακή, 9 Μαΐου 2010

Τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου

Κάθε χρόνο, το βρετανικό περιοδικό Restaurant κυκλοφορεί μια λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, με κριτές σεφ, ιδιοκτήτες εστιατορίων, γευσιγνώστες και κριτικούς. Φέτος, νικητής ανακυρήχτηκε το εστιατόριο Noma στην Κοπεγχάγη, που βρισκόταν μέσα στα 50 εστιατόρια για πέντε συνεχείς χρονιές και σκαρφάλωσε στην κορυφή από το νούμερο 3 της περσινής λίστας. Σύμφωνα με τους κριτές, το Noma, που διαθέτει 2 αστέρια Michelin, ενσαρκώνει τόσο τέλεια το πνεύμα της εποχής μας που είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς το ρόλο που έχει παίξει στη διαμόρφωση των παγκόσμιων τάσεων της γαστρονομίας. Το Noma συνδυάζει την επιλογή τοπικών (σκανδιναβικών), εποχιακών υλικών στην κουζίνα του, με ένα πιο απλό κι ανεπιτήδευτο ύφος στην τραπεζαρία του. Τι θα βρείτε στο μενού του; Μύδια, καβούρια και αστακούς από τα νησιά Faeroe, που είναι ζωντανοί ως τη στιγμή που σερβίρονται στους πελάτες. Άγριο σολωμό, μπακαλιάρο και φύκια από την Ισλανδία. Αρνί, μοσχάρι, βατόμουρα και νερό από τη Γροιλανδία. To Noma είναι, σύμφωνα με το περιοδικό Restaurant, ένας "φόρος τιμής στη θάλασσα και το χώμα". Χώμα κυριολεκτικά, αν δούμε για παράδειγμα ένα από ορεκτικά του: baby carrots από την περιοχή Lammefjoerden της Δανίας, που γαρνίρονται με ένα "γαλάκτωμα" χορταρικών κι ένα είδος -κάθεστε;- "φαγώσιμου χώματος" φτιαγμένου από φουντούκια, μπύρα και κριθάρι. Κι από τιμές; Από μία επίσκεψη στο site του Noma διαπίστωσα ότι το μενού με επιλογή τριών πιάτων στοιχίζει γύρω στα 130 ευρώ. Σημειωτέον, τέλος, ότι ο σεφ και συνιδιοκτήτης του Noma, Rene Redzepi, είναι μόλις 32 ετών.
Όσο για τις υπόλοιπες θέσεις, τo El Bulli με τον ξακουστό Ferran Adria στο πηδάλιο, που βρίσκεται στην Costa Brava της Ισπανίας, έπειτα από 4 συνεχείς πρωτιές, βρίσκεται πια στη δεύτερη θέση. Τρίτο ήρθε το Fat Duck, που βρίσκεται στο Bray της Αγγλίας, ενώ πέρυσι βρισκόταν στη δεύτερη θέση. Τη δεκάδα συμπληρώνουν ακόμα τρία ισπανικά εστιατόρια, το El Celler de Can Roca (τέταρτο), το Mugaritz (πέμπτο) και το Arzak (ένατο), ένα ιταλικό, το Osteria Francescana που σκαρφάλωσε από τη 13η θέση πέρυσι στην έκτη για τη φετινή χρονιά, και τρία αμερικανικά, το Αlinea από το Σικάγο στην 7η θέση και τα νεοϋορκέζικα Daniel στην 8η και Per Se στη 10η.

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει την πλήρη λίστα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου