Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Εστιατόριο Bar.B.Q. στη Νέα Σμύρνη

Αυτό που εκτιμώ πάνω απ' όλα στo Bar.B.Q. είναι πως πρόκειται για εστιατόριο με ξεκάθαρο concept. Πρόκειτα για ένα value for money, νεανικό κρεατάδικο, όπου οι χαμηλές τιμές σε καμία περίπτωση δε σημαίνουν και χαμηλή ποιότητα.
Ο ιδιοκτήτης και γνωστός σεφ, Άρης Τσανακλίδης, έχει εργαστεί σε εστιατόρια διεθνώς (από την Καραϊβική ως την Καλιφόρνια), αλλά και σε σημαντικά εγχώρια ρεστοράν. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι ήταν αυτός που μαζί με τον Απόστολο Τραστέλη ξεκίνησαν τη Σπονδή στα 90s, ενώ τώρα έχει πάρει πολύ καλές κριτικές και για το εστιατόριο Kuzina στο Θησείο (το έχω στα υπόψιν και αυτό). Οσόν αφορά το Bar.B.Q., πάντως, σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Αθηνόραμα, ο Τσανακλίδης λέει ότι στόχος του ήταν να φτιάξει ένα εστιατόριο "με διάρκεια, ποιοτικό, που θα στηρίζει την επιτυχία του στο εύρος και στην ποσότητα της κατανάλωσης", αλλά εξηγεί και με ποιους τρόπους το κατάστημα καταφέρνει να διατηρεί τις τιμές του κρέατος χαμηλές. Μια διαφορά, ας πούμε από άλλα κρεατοφαγικά ρεστοράν, είναι ότι το Bar.B.Q. δε σερβίρει μόνο rib eye και φιλέτα, αλλά και πράγματα όπως κεφτεδάκια - εκμεταλλευόμενο έτσι και κομμάτια του ζώου που σε άλλα ρεστοράν πάνε για πέταμα. Αλλά ας μη σας κουράζω άλλο μ' αυτά, ας πάμε στο ψητό (κυριολεκτικά στην περίπτωσή μας).
Το πιο σουξεδιάρικο πιάτο του Bar.B.Q. (και δικαίως) είναι η παντσέτα 12 ωρών με σος από passion fruit και πουρέ σελινόριζας, με μπόλικο, ζουμερό λιπάκι και τραγανή πέτσα, που κοστίζει μόλις 12 ευρώ (ελάχιστα αν σκεφτείς ότι αλλού με αυτά τα λεφτά ούτε σπαγκέτι με ντομάτα δεν παίρνεις). Ακόμα, δοκιμάσαμε τη μοσχαρίσια μπριζόλα Limousin, τέλεια σιτεμένη!!! (τα θαυμαστικά ήταν στον κατάλογο, λολ - και limousin είναι η ράτσα του ζώου, πράγμα που βρίσκω αρκετά αστείο), με επιλογή από σος peppercorn ή Bar.B.Q. (17.70 ευρώ). Η μπριζόλα συνοδευόταν από ψητές πατατούλες baby με τη φλούδα -ήταν πεντανόστιμη και σωστά ψημένη, medium rare, όπως ακριβώς τη ζητήσαμε. Καθώς είναι και 450gr, μπορούν να τη μοιραστούν και δύο άτομα -εκτός αν ο ένας είναι περίπτωση ορκισμένου κρεατοφάγου, τύπου Joey Tribbiani, "Μeat: Gooooood!" (βλ. φωτό, The One When Ross Got High, season 6 episode 9). Σημειώνω ότι όσον αφορά τα "καθαρά" κρέατα, ο κατάλογος διαθέτει και sirloin και rib eye 350 gr, προέλευσης Κολοράντο ΗΠΑ, με 23.90 ευρώ. Κατά τα άλλα, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία κρεατικών -σουβλάκια, παϊδάκια, ψαρονέφρι, κεφτεδάκια κλπ.
To ευχάριστο είναι ότι το Bar.B.Q. τα πάει καλά και στα υπόλοιπα πιάτα πέραν των κυρίως, κάτι στο οποίο πολλά κρεατάδικα δυστυχώς πάσχουν. Καταρχάς, στην αρχή θα σας φέρουν ένα πιατάκι με μία τεράστια ψημένη και λαδωμένη φέτα λευκού ψωμιού κατά άτομο, καθώς κι ένα μπολάκι με φάβα πασπαλισμένη με φρέσκο κρεμμυδάκι. Αυτό από μόνο του είναι ένα ορεκτικό -σε αντίθεση με το καθιερωμένο ντιπάκι που σερβίρουν στη συντριπτική πλειοψηφία των εστιατορίων. Δεύτερον, θα βρείτε ποικιλία πατατών για να συνοδεύσετε το κρέας σας: πατάτες με τη φλούδα, στραπάτσα, τηγανητές σκέτες, με φέτα και ρίγανη ή με λιωμένο τυρί και μπέικον (ακραίο το τελευταίο, αλλά περί ορέξεως...), από 4.90 ως 5.90 ευρώ.
Από τις σαλάτες, διαλέξαμε την πράσινη με ψητά λαχανικά του αγρού και ταλαγάνι (8.90 ευρώ). Το ταλαγάνι ήταν σαγανάκι και τα ψητά λαχανικά παντζάρια και καρότα -γλυκά όπως ήταν, ισορροπούσαν ιδανικά με την απαλή λεμονάτη vinaigrette. Ακόμα, παραγγείλαμε την καπνιστή μελιτζάνα με φέτα, τομάτα και πιπεριά τσούσκα (6.80 ευρώ), ένα ωραιότατο ορεκτικό -βέβαια, την τσούσκα καλύτερα να τη δοκιμάσουν μόνο οι πολύ τολμηροί, η υπόλοιποι μπορούν να την κάνουν στην άκρη.
Πολύ καλές τιμές θα βρείτε και στη λίστα κρασιών. Σε ποτήρι προσφέρεται Αθήρι και Frontera από λευκά, Ακακίες από ροζέ και Ραψάνη και Frontera από κόκκινα, όλα μόλις με 3.70 ευρώ. Δοκίμασα το Frontera, ένα νοστιμότατο κρασί από τη Χιλή (δεν το γνώριζα), που περιέχει Cabernet Sauvignon και Merlot (η αδυναμία μου). Αλλά και στις φιάλες, οι τιμές είναι πραγματικά πολύ χαμηλές. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το Κατώγι Αβέρωφ κοστίζει 20.00 ευρώ (αλλού το πληρώνεις τουλάχιστον 30) και η Ραψάνη Τσάνταλη μόλις 13.5 ευρώ -σκεφτείτε ότι στο σουπερμάρκετ στοιχίζει περίπου 8.
Τέλος, διαλέξαμε από τα επιδόρπια τα σου με γέμιση από μους γιαουρτιού και γλυκό κουταλιού βύσσινο (4.50 ευρώ). Εδώ πρέπει να πω ότι απογοητεύτηκα λίγο. Την πρώτη φορά που είχα δοκιμάσει το επιδόρπιο αυτό, είχα ενθουσιαστεί τόσο που το μνημόνευα ενάμιση χρόνο μετά. Στη δεύτερη δοκιμή, όμως, έπασχε λίγο στην εκτέλεση. Αν και παραμένει ένα πολύ καλό και δροσιστικό επιδόρπιο, τα σου δεν ήταν τόσο αφράτα και τα μισά δεν είχαν καθόλου γέμιση (τζούφια!). Αυτό είναι και το μοναδικό μου παράπονο για το Bar.B.Q., γιατί κατά τα άλλα, πραγματικά δεν έχω τίποτα να του προσάψω.
Για να κλείσω, θα σας πω και για τη διακόσμηση, γιατί ο χώρος είναι πολύ προσεγμένος. Με λίγα λόγια, μεγάλος, ανοιχτός και ψηλοτάβανος χώρος, βιομηχανικό ντεκόρ, γκρίζο τούβλο στους τοίχους και ξύλινο πάτωμα. Αλουμινένιες καρέκλες, κάβα κατά μήκος του ενός τοίχου και η κουζίνα φανερή στους θαμώνες -κλεισμένη μόνο με τζάμι. Μια σειρά από φωτογραφίες του Πολ Ζαντέκ κοσμούν το χώρο, αλλά το κλου είναι τα διασκεδαστικά φωτιστικά που αποτελούνται από κολλημένα πλαστικά ζωάκια βαμμένα λευκά -σωστή κιβωτός του Νώε.
Ετυμηγορία: στο Bar.B.Q. θα φάτε νόστιμα κρεατικά και συμπαθητικότατα συνοδευτικά και γενικότερα γεύσεις με έμφαση στη Μεσόγειο, χωρίς να ξεπαραδιαστείτε. Διαφωνώ με τις appetit-ικές της Καθημερινής που ισχυρίζονται οι τιμές κυμαίνονται σε εύρος 30-40 ευρώ (μα τι φάγανε;) και ότι δεν αξίζει τον κόπο παρά μόνο αν βρίσκεται στη γειτονιά σου -εγώ πάντως έχω ξεκουβαληθεί δύο φορές ήδη από το Βορρά (σαν αποδημητικό πουλί ένα πράγμα) για να δειπνήσω εκεί, και σίγουρα θα πάω και τρίτη.

Κουζίνα: κρεατικά, μεσογειακές γεύσεις.
Τιμές: 22-30 ευρώ
Crowd: νεανικό και casual
Διεύθυνση: Ελ. Βενιζέλου 46, Νέα Σμύρνη
Τηλ: 210 93 19 675

P.S. Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Άρη Τσανακλίδη μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


2 σχόλια:

  1. Πρέπει να ξαναπάς και να δοκιμάσεις τα 2 θεϊκά γλυκά τους, τη mousse λευκής σοκολάτας με φράουλες και (κυρίως) τη lemon pie!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ, Σταύρο! Θα τα έχω στα υπόψιν! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή