Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Αληθινό ψωμί

Διαβάζοντας ένα άρθρο της Daily Mail σχετικά με το προψημένο ψωμί με βελτιωτικά γεύσης που πωλείται στα περισσότερα σουπερμάρκετ της Βρετανίας (και όχι μόνο, φυσικά), έπεσα πάνω σε κάτι που βρήκα πολύ ενδιαφέρον.
Στη Βρετανία υπάρχει, λοιπόν, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, η Real Braid Campaign, στόχος της οποίας είναι να προωθεί την κατανάλωση φρέσκου, αληθινού, όπως το αποκαλεί, ψωμιού δίχως πρόσθετα, τεχνητά υλικά στη Βρετανία. Η Real Bread Campaign εξηγεί πως τα μόνα απαραίτητα υλικά για να φτιάξει κανείς ψωμί είναι το αλεύρι, το νερό, η μαγιά και το αλάτι. Οποιαδήποτε πρόσθετα υλικά είναι ευπρόσδεκτα, αρκεί βέβαια να είναι φυσικά (ξηροί καρποί, φρούτα, βότανα κλπ), ενώ οποιοδήποτε ψωμί περιέχει τεχνητά συστατικά όπως συντηρητικά ή βελτιωτικά γεύσης (ασκορβικό οξύ, προπιονικό ασβέστιο, εστέρες μονο- και διγλυκεριδίων, δεξτρόζη and the list goes on and on) δεν πληροί, φυσικά, τις προδιαγραφές τους. Απαράβατος κανόνας, επίσης, είναι το ψωμί να έχει ψηθεί κατευθείαν αντί να έχει μπει στην κατάψυξη προκειμένου να ψηθεί αργότερα (πράγμα που, ως γνωστόν καταστρέφει τη γεύση του και το κάνει να μπαγιατεύει και πολύ πιο γρήγορα).

Αυτό που βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι οτι η Real Bread έχει στο site της έναν interactive χάρτη της Αγγλίας όπου μπορεί κανείς να εντοπίσει ποια καταστήματα πουλάνε αληθινό ψωμί στην περιοχή όπου κατοικεί.
Θα ήταν πάρα πολύ ωραίο να δημιουργηθεί και στη χώρα μας κάτι αντίστοιχο, αλλά βέβαια η ανάληψη πρωτοβουλιών δεν είναι και το κύριο χαρακτηριστικό μας ως λαός. Ως τότε, ή μάθετε να ζυμώνετε δικό σας ψωμί ή φροντίστε να κοιτάζετε τις ετικέτες όπου αναγράφονται τα συστατικά του ψωμιού που αγοράζετε. Υπάρχουν και λίγα -ελάχιστα, δυστυχώς- που δεν περιέχουν ένα κάρο πρόσθετα. Προτιμήστε τα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου