Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

H Meryl Streap στο Julie & Julia

Μέρα των Όσκαρ σήμερα -εμείς βέβαια θα μάθουμε πια τα αποτελέσματα αύριο τα ξημερώματα- και, όσον αφορά το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, εγώ προσωπικά εύχομαι να το πάρει η Meryl Streep, για... γαστρονομικούς, φυσικά, λόγους! Πρόκειται, βέβαια, για την 16η υποψηφιότητα της Streep (έχει κερδίσει δύο, σας θυμίζω), αλλα πότε δεν το άξιζε; Και σε αυτή την ταινία είναι, όπως πάντα, μαγευτική.
Στη συγκεκριμένη ταινία, το Julie & Julia, υποδύεται τη διάσημη σεφ και συγγραφέα βιβλιών μαγειρικής Julia Child (1912-2004) που έκανε γνωστή τη γαλλική κουζίνα στο ευρύτερο αμερικανικό κοινό με τα βιβλία της, ξεκινώντας το 1961 με το "Mastering the Art of French Cooking" ("Κατακτώντας την τέχνη της γαλλικής μαγειρικής", βλ. φωτό αριστερά). Το βιβλίο περιείχε 524 συνταγές, και το 2004, η Julie Powell, μια άσημη τότε νεαρή Αμερικανίδα, άρχισε να καταγράφει σε ένα blog (ονόματι The Julie/Julia Project) την εμπειρία της από τη διεκπεραίωση των συνταγών της Julia Child. Μάλιστα, έβαλε ένα στοίχημα με τον εαυτό της να εκτελέσει και τις 524 συνταγές μέσα σε 365 μέρες -και τα κατάφερε, κάνοντας το blog της διάσημο.
Η ταινία παρακολουθεί την πορεία της Julia Child (βλ. φωτό δεξιά) από τη στιγμή που αποφασίζει να σπουδάσει μαγειρική ως την έκδοση του διάσημου πρώτου βιβλίου της, και παράλληλα την πορεία της Julie Powell από τη στιγμή που αποφασίζει να ξεκινήσει το blog της ως τη μέρα που της προτείνουν να εκδοθεί αυτό σε βιβλίο.
Ως ταινία, δεν πρόκειται για το απαύγασμα φυσικά της 7ης τέχνης, αλλά είναι οπωσδήποτε ιδιαίτερα τρυφερή και σίγουρα πολύ διασκεδαστική. Για τους λάτρεις, δε , της γαστρονομίας, είναι σαφέστατα must.
Επόμενος στόχος μου τώρα είναι να δοκιμάσω μερικές από τις συνταγές της Julia Child και να σας ενημερώσω αναλυτικά για τη διαδικασία και, κυρίως, για το αποτέλεσμα...

1 σχόλιο: