Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Εθιστικό το Junk Food (όχι ότι δεν το υποψιαζόμασταν)

Νέα μελέτη του Ινστιτούτου Scripps της Φλόριντα, η οποία δημοσιεύτηκε χθες στο υψηλού κύρους επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience, έδειξε ότι η κατανάλωση τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας έχει αρνητική επίδραση στη χημική ισορροπία του εγκεφάλου, καθώς διαταράσσει τους επονομαζόμενους "μηχανισμούς ανταμοιβής", με τρόπο παρόμοιο με τον οποίο τον επηρεάζει και η χρήση ναρκωτικών όπως η κοκαΐνη. Οι παχύσαρκοι συχνά παραπονούνται ότι θέλουν να σταματήσουν να τρώνε, αλλά νιώθουν ότι τους είναι αδύνατο: η έρευνα αυτή ίσως αποδεικνύει επιστημονικά την αιτία.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα σε δύο ομάδες ποντικιών. Η πρώτη ομάδα τρεφόταν με παχυντικά τρόφιμα (μπέικον, σοκολάτα κ.α.), ενώ η δεύτερη έκανε ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή. Τα ποντίκια της πρώτης ομάδας γρήγορα πήραν βάρος, και συνέχιζαν να καταναλώνουν ψυχαναγκαστικά φαγητό, ακόμα και όταν τους πραγματοποιούσαν ηλεκτροσόκ προκειμένου να σταματήσουν. Αντιθέτως, τα ποντίκια της δεύτερης ομάδας έμαθαν πότε έπρεπε να σταματήσουν να τρώνε, προκειμένου να αποφύγουν το ηλεκτροσόκ. Ακόμα πιο συγκλονιστικό ακούγεται το γεγονός πως, όταν σταμάτησαν να ταΐζουν με παχυντικά τρόφιμα την πρώτη ομάδα ποντικιών και τα αντικατέστησαν με υγιεινά, τα ποντίκια αρνήθηκαν να φάνε για αρκετές μέρες! Κανονική απεργία πείνας δηλαδή - ή junk ή τίποτα!
Ο Πολ Κένι, βασικός συγγραφέας της συγκεκριμένης μελέτης, εξηγεί πως όταν εξέτασε τους εγκεφάλους των ποντικιών, διαπίστωσε μείωση του αριθμού των υποδοχέων ντοπαμίνης D2, την οποία προηγούμενες μελέτες έχουν ενοχοποιήσει σχετικά με τον εθισμό σε κοκαΐνη και ηρωίνη. Οι ερευνητές πιστεύουν πως, όταν κανείς γίνεται υπέρβαρος σταδιακά, ο αριθμός των υποδοχέων D2 μειώνεται, πράγμα που παίζει σημαντικό ρόλο στο να αρχίσει κανείς να τρώει ψυχαναγκαστικά.
Εν ολίγοις, τα ευρήματα των ερευνητών επιβεβαιώνουν τις εθιστικές ιδιότητες του junk food και αποδεικνύουν ότι παχυσαρκία και εθισμός στα ναρκωτικά έχουν τελικά τη ρίζα τους στους ίδιους νευρολογικούς μηχανισμούς.
Συμπέρασμα: Μάλλον θα κάνω καιρό να ξαναγγίξω cheeseburger.

1 σχόλιο:

  1. ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΞΑΝΑΓΓΙΞΕΙΣ CHEESEBURGER???

    ΠΑΝΤΩΣ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή